2014. március 25., kedd

Oreo torta

Ezúttal anyukám a szülinapos, így neki készültem ezzel a tortával. A kekszet nagyon szeretjük, így aztán arra gondoltam, a torta is biztosan ízleni fog majd neki. A környékünkön sajnos nem kapható sehol maga a keksz, így a Lidl által árult Neo utánzatból készítettem el, miután alaposan utánaolvastam és pozitív visszajelzésekkel találkoztam.

A recept ezúttal nem saját, Aleda oldalán találtam rá, ez a recept tetszett a legjobban, azok közül, amiket nézegettem. Köszönet érte!:-) 

Először furcsa volt, hogy nem látom a tészta hozzávalói között a lisztet...ez nem elírás, tényleg nincs benne.:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
2 ek olaj
Csipetnyi sütőpor

A krémhez:

25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 db sztracsatellás görög joghurt
1 cs. zselatin fix
3 dl habtejszín
20 dkg oreo keksz

A díszítéshez:

1 dl habtejszín
16 db oreo keksz

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a sütőporral elkevert kakaót. Sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a kekszet két sütőpapír között nagyon óvatosan sodrófával összetörjük. Úgy jó, ha nagyobb darabok maradnak.

Elkészítjük a krémet. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, majd a zselatint, végül óvatosan belekeverjük az összetört oreot.

A krémet rákenjük a tortalapra, hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a krém.

6 db kekszről lekaparjuk a krémet, a kekszet összetörjük és a torta tetejére szórjuk. Levesszük a torta peremét. A tetejét habrózsákkal és oreo keksszel díszítjük.






2014. március 22., szombat

Pikáns paprikás kalács

Roppant egyszerű és nagyon finom, kalács, ez is nagymamám szuper receptjeinek egyike. Mivel mi úgy szeretjük, ha kicsit csípősebb, így őrölt erős paprikával tesszük még pikánsabbá és különlegesebbé. Ebből persze az is következik, hogy a gyerekeknek valami mást kellett készíteni...hogy ne bonyolítsam túl a dolgomat, nekik kakaós kalácsot készítettem, így megúsztam egy dagasztással...:-)  Tulajdonképpen egy egyszerű sós kelt tésztát töltöttem meg két féle töltelékkel...:-) 



Hozzávalók:


A töltelékhez:

A paprikáshoz:

10 dkg olvasztott margarin
2 tk erős őrölt piros paprika
4 ek édes őrölt piros paprika
25 dkg cukor

A kakaóshoz:

10 dkg olvasztott margarin
25 dkg cukor
4 ek holland kakaó

A tetejére:

2 tojás sárgája


Elkészítése:

A fenti link szerint elkészítjük a kelt tésztát, majd amikor duplájára kelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Elfelezzük a tésztát. Gombócot formázunk belőle, amiket 3-3 további gombócra vágunk. Egyenként kisodorjuk őket, lekenjük bőven olvasztott margarinnal, paprikával, majd jól megszórjuk cukorral. Feltekerjük őket és összefonjuk a 3 paprikás rudat. A kakaósat ugyanígy készítjük, csak a paprika helyett kakaóval szórjuk le. Aki nem szereti erősen, édes paprikával is nagyon finom. Vagy, ha mindkettőt paprikásan szeretné, dupla mennyiségű töltelékre lesz szüksége.

Az elkészült fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kivajazott koszorú formába tesszük, tetejét lekenjük tojás sárgájával, éss 180 fokos sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.


2014. március 20., csütörtök

Mákos búrkifli

Hetek óta mákos búrkiflire vadászok a pékségekben...sikertelenül. Aztán ma reggel vásárolni voltunk Botikával és az egyik helyi nagy bevásárlóközpontban végre találtam. De amikor jobban szemügyre vettem rájöttem, hogy nem ő az, akit keresek...be lehetett látni a közepébe és hát mit mondjak?? Nyomokban mák félét tartalmazhat.....talán ez rá a legtalálóbb kifejezés...Nagy volt a csalódás, de innen jött az ötlet: majd én sütök, és abban nem nyomokban lesz töltelék, az biztos...:-) 

Mivel időhiányban voltam, így friss leveles tésztát vettem...sajnos mennyiségre fele annyi, mint a fagyasztott, de nem kell olvasztgatni és sodorni, csak kitekerni, felvágni és már tölthető is...villámgyorsan elkészültem vele...végre itt a várva várt mákos búrkiflim....:-D 



Hozzávalók:

1 cs. friss leveles tészta

A töltelékhez:

5 dkg mák
5 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
2 tojás fehérje

A tetejére:

1 tojás sárgája
Pici tej

Elkészítése:

A mákot a kristálycukorral ledaráljuk. A tojásfehérjét robotgéppel félkeményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük, amíg fényes kemény tojáshabot kapunk. Óvatosan belekeverjük a mákot.

A leveles tésztát kitekerjük. 8 téglalapra vágjuk. Mindegyik közepére máktölteléket teszünk, majd óvatosan félbehajtjuk a tésztát, a szélét jó alaposan lenyomkodjuk, visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki, majd félbe hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket, tetejüket pici tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le.

180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.