2014. március 22., szombat

Pikáns paprikás kalács

Roppant egyszerű és nagyon finom, kalács, ez is nagymamám szuper receptjeinek egyike. Mivel mi úgy szeretjük, ha kicsit csípősebb, így őrölt erős paprikával tesszük még pikánsabbá és különlegesebbé. Ebből persze az is következik, hogy a gyerekeknek valami mást kellett készíteni...hogy ne bonyolítsam túl a dolgomat, nekik kakaós kalácsot készítettem, így megúsztam egy dagasztással...:-)  Tulajdonképpen egy egyszerű sós kelt tésztát töltöttem meg két féle töltelékkel...:-) 



Hozzávalók:


A töltelékhez:

A paprikáshoz:

10 dkg olvasztott margarin
2 tk erős őrölt piros paprika
4 ek édes őrölt piros paprika
25 dkg cukor

A kakaóshoz:

10 dkg olvasztott margarin
25 dkg cukor
4 ek holland kakaó

A tetejére:

2 tojás sárgája


Elkészítése:

A fenti link szerint elkészítjük a kelt tésztát, majd amikor duplájára kelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Elfelezzük a tésztát. Gombócot formázunk belőle, amiket 3-3 további gombócra vágunk. Egyenként kisodorjuk őket, lekenjük bőven olvasztott margarinnal, paprikával, majd jól megszórjuk cukorral. Feltekerjük őket és összefonjuk a 3 paprikás rudat. A kakaósat ugyanígy készítjük, csak a paprika helyett kakaóval szórjuk le. Aki nem szereti erősen, édes paprikával is nagyon finom. Vagy, ha mindkettőt paprikásan szeretné, dupla mennyiségű töltelékre lesz szüksége.

Az elkészült fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kivajazott koszorú formába tesszük, tetejét lekenjük tojás sárgájával, éss 180 fokos sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése