2014. március 30., vasárnap

Kakaós fonott kalács

Minden héten sütnöm kell fonott kalácsot, a gyerekek nagyon rákaptak, reggelire, uzsira vagy Dorkának úszás után nagyon jól tud esni, hamar el is fogy...:-) ezúttal arra gondoltam, megvariálom az alap receptet, és a feléből kakaósat dagasztottam.

Amikor először sütöttem, Dorka nagyon megörült, hogy hurrá, fonott kalács, aztán amikor meglátta, hogy nem bolti, közölte, hogy neki ez nem kell, ő normális fonott kalácsot szeretne...Miért, mondom neki ez milyen, normálatlan? Azóta nálunk ez normálatlan kalács néven fut...:-) Persze azt mondanom sem kell, hogy amikor megkóstolta, rájött, hogy nem is olyan rossz ez...:-) Mondhatni abbahagyhatatlan...eteti magát...:-)



Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
35 szem édesítő tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor

A kakaós tésztához:


40 dkg liszt
2 ek holland kakaó
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2,2 dl tej
2,5 dkg élesztő
40 szem édesítő tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére sütés után:

2 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 ek víz

Elkészítése:

Lehet egyben is dagasztani, én ketté választottam, nem szeretek dagasztott tésztába kakaót dagasztani...igaz, így picit macerásabb, de az eredmény kárpótol mindenért...:-)

Először a sima tésztát állítjuk össze, a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, édesítőt felolvasztjuk a fél dl tejben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk a tésztát.

A kakaósat ugyanígy készítjük el. Duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 3-3 gombócra osztjuk.



Két kalácsot sütünk belőle hármas fonással.  Kivajazott püspökkenyér formába tesszük őket. Ebből nekem csak egy van, így a második őzgerinc formába került, de az is ugyanolyan jó erre a célra.



180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy rendesen átsüljön.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése