2014. március 15., szombat

Medvehagymás párnácskák

Végre, végre, végre....itt a medvehagyma szezon!! Már vártam, mert nagyon szeretjük...szerencsére nem messze tőlünk van egy klassz medvehagyma lelőhely, ahol minden szezonban feltankoljuk az egy évre elég mennyiséget.

Ez most eredetileg pogácsának indult, de aztán mégsem szaggattam ki, inkább nekiestem derelyevágóval...:-)  végüli is mindegy is, íze ugyanolyan, és mindenkinek nagyon, de nagyon tetszett.:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
1 tojás
1,5 dl tejföl
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

12 dkg reszelt sajt
3 kisebb főtt tört krumpli
1 csokor medvehagyma

A tetejére:

1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk a margarint, majd a tojást és a cukros élesztős tejfölt és bedagasztjuk a tésztát. A liszt minőségéhez igazítsuk a szükséges tejföl mennyiséget úgy, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nekem kb 1,5 dl kellett. Duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, vékonyra sodorjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal, a kihűlt főtt tört krumplival és a felaprított medvehagymával. Hajtogatjuk. Alulról felfelé félig, felülről lefelé ráhajtjuk. Jobbról befelé félig, majd balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az előzőhöz hasonlóan hajtogatjuk. 4-szer ismételjük a hajtogatást.

Utána ujjnyi vastagságúra sodorjuk, tojással lekenjük, késsel berácsozzuk a tetejét. Derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése