2014. március 26., szerda

Csokis piskóta liszt nélkül

Be kell vallanom, nagyot néztem, amikor olvastam ezt a receptet, először azt hittem, valami elírás...soha nem hallottam még róla, hogy ilyet is lehet, bár ez akár az én tudatlanságomnak is betudható, mindenesetre nagyot néztem. Mivel csupa jó véleményt olvastam róla, hát kipróbáltam....

Eredmény: gyönyörű és finom...:-) 

Hozzávalók:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Elkészítése:

A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd a szélénél belecsorgatjuk az olajat. Óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert kakaót.

Sütőpapírral kibélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.


2014. március 25., kedd

Oreo torta

Ezúttal anyukám a szülinapos, így neki készültem ezzel a tortával. A kekszet nagyon szeretjük, így aztán arra gondoltam, a torta is biztosan ízleni fog majd neki. A környékünkön sajnos nem kapható sehol maga a keksz, így a Lidl által árult Neo utánzatból készítettem el, miután alaposan utánaolvastam és pozitív visszajelzésekkel találkoztam.

A recept ezúttal nem saját, Aleda oldalán találtam rá, ez a recept tetszett a legjobban, azok közül, amiket nézegettem. Köszönet érte!:-) 

Először furcsa volt, hogy nem látom a tészta hozzávalói között a lisztet...ez nem elírás, tényleg nincs benne.:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
2 ek olaj
Csipetnyi sütőpor

A krémhez:

25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 db sztracsatellás görög joghurt
1 cs. zselatin fix
3 dl habtejszín
20 dkg oreo keksz

A díszítéshez:

1 dl habtejszín
16 db oreo keksz

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a sütőporral elkevert kakaót. Sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a kekszet két sütőpapír között nagyon óvatosan sodrófával összetörjük. Úgy jó, ha nagyobb darabok maradnak.

Elkészítjük a krémet. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, majd a zselatint, végül óvatosan belekeverjük az összetört oreot.

A krémet rákenjük a tortalapra, hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a krém.

6 db kekszről lekaparjuk a krémet, a kekszet összetörjük és a torta tetejére szórjuk. Levesszük a torta peremét. A tetejét habrózsákkal és oreo keksszel díszítjük.






2014. március 22., szombat

Pikáns paprikás kalács

Roppant egyszerű és nagyon finom, kalács, ez is nagymamám szuper receptjeinek egyike. Mivel mi úgy szeretjük, ha kicsit csípősebb, így őrölt erős paprikával tesszük még pikánsabbá és különlegesebbé. Ebből persze az is következik, hogy a gyerekeknek valami mást kellett készíteni...hogy ne bonyolítsam túl a dolgomat, nekik kakaós kalácsot készítettem, így megúsztam egy dagasztással...:-)  Tulajdonképpen egy egyszerű sós kelt tésztát töltöttem meg két féle töltelékkel...:-) 



Hozzávalók:


A töltelékhez:

A paprikáshoz:

10 dkg olvasztott margarin
2 tk erős őrölt piros paprika
4 ek édes őrölt piros paprika
25 dkg cukor

A kakaóshoz:

10 dkg olvasztott margarin
25 dkg cukor
4 ek holland kakaó

A tetejére:

2 tojás sárgája


Elkészítése:

A fenti link szerint elkészítjük a kelt tésztát, majd amikor duplájára kelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Elfelezzük a tésztát. Gombócot formázunk belőle, amiket 3-3 további gombócra vágunk. Egyenként kisodorjuk őket, lekenjük bőven olvasztott margarinnal, paprikával, majd jól megszórjuk cukorral. Feltekerjük őket és összefonjuk a 3 paprikás rudat. A kakaósat ugyanígy készítjük, csak a paprika helyett kakaóval szórjuk le. Aki nem szereti erősen, édes paprikával is nagyon finom. Vagy, ha mindkettőt paprikásan szeretné, dupla mennyiségű töltelékre lesz szüksége.

Az elkészült fonatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kivajazott koszorú formába tesszük, tetejét lekenjük tojás sárgájával, éss 180 fokos sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.