2015. április 18., szombat

Meggyes joghurtkehely CUKOR NÉLKÜL!!

Az utóbbi időben kicsit elszaladt velem a ló, felszedtem jó pár kilót, így kicsit visszavettem a sütögetésből. De nincs ez így nagyon jól, merthogy édesség nélkül hosszú távon úgysem bírom, így diétás édesség elkészítésére törekedtem...

Olyan alapanyagokon gondolkodtam, amik nem hízlalósok, legalább is kevésbé, mintha cukros, piskótás sütit sütnék.

Így született meg a mai desszertem, ami egy gramm cukrot sem tartalmaz.



Hozzávalók:

5 dl natúr joghurt
6 édesítő tabletta
1 cs. zselatin fix

A meggyhez:

30 dkg fagyasztott meggy
Fél cs. vaniliás pudingpor
10 édesítő tabletta
1 ek fruktóz
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
Rum aroma ízlés szerint

Elkészítése:

A meggyet a többi hozzávalóval alacsony lángon folyamatos kevergetés közben felfőzzük. A joghurtba belekeverjük az összetört édesítőszert, majd a zselatin fixet.

Rétegesen poharakba kanalazzuk.


2015. április 6., hétfő

Sajtos rúd III.

Ez a harmadik sajtos rúd recept, amit posztolok, így lehet válogatni, kinek melyik jön be...:-) A sajtos rudakkal nekem mindig az volt a problémám, hogy amíg meleg, nagyon finom, de amint kihűl, már nem az igazi. Valószínű, hogy ez azért van, mert mindegyik élesztős. Ez viszont nem az, így ez akkor is jó, ha kihűlt...


Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dl tejföl
2 kk só

A tetejére:

1 tojássárgája
15 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit aprítógépbe tesszük, és összeállítjuk a tésztát.

Az összegyúrt tésztát beletesszük egy zacskóba és hűtőben pihentetjük egy napot.

Másnap lisztezett deszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, tetejét lekenjük tojás sárgájával és megszórjuk reszelt sajttal és derelyevágóval  1cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt pirosra sütjük.


2015. április 5., vasárnap

Áfonyás keksz

Nem szerettem volna nagy sütést húsvétra,így a mézes krémes mellett egy édeset terveztem, ez pedig az áfonyás keksz volt. A recept maga hasonlít valamelyest a vaniliás kartikáéra, így, bár most próbáltam először, bátran vágtam bele.

Az eredeti receptre levendulás kekszként találtam rá Borbás Marcsi oldalán,de mivel nincs szárított levendulám, a kertben mpedig még csak két hónap múlva nyílik, így azt a variációt most elnapoltam...meg fogom sütni, egészen biztos.:-) 



Hozzávalók:

25 dkg margarin
12 dkg cukor
12 dkg kukorica liszt
25 dkg liszt
Csipet só
10 dkg aszalt vörösáfonya

Elkészítése:

A margarint összedaraboljuk, maja a cukorral keverőgéppel elkeverjük. Hozzáadjuk a liszteket, sót és végül az aprított vörösáfonyát.

Összegyúrjuk, majd hengert sodrunk belőle. Fóliába tekerjük és kb 1 órát pihentetjük hűtőben.
A hűtőből kivéve kitekerjük a fóliából és kb fél cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a szeleteket, majd 170 fokos sütőben 10 percet sütjük. Ne tévesszen meg senkit, hogy kinézetre félig nyers, amikor kivesszük a sütőből, valójában átsült, és amint kihűlt, finom puha és omlós lesz.

Amikor kihűlt, vaniliás porcukorba forgatjuk.