2016. október 22., szombat

Kávés- mogyorós koszorú

.....némi aszalt gyümölccsel és kardamommal....csak, mert imádom az ízét. Ebédhez szerettem volna megsütni, ki is sült, a csokimázat viszont már nem tudtam rákenni, mert jött az én anyukám,  és elkérte, mert vendégségbe mentek és nem volt ideje sütni, így aztán nekiáttam másodszor is....uzsonna lett belőle. 😊 Szerencsére gyorsan elkészíthető poharas sütemény, egy pohár 250 ml.



Hozzávalók:

2 pohár liszt
1 marék tört mogyoró
5-6 szem aszalt szilva és füge vegyesen
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
Csipet só
1 púpos tk kardamom
1,5 ek durvára darált kávé
1 pohár cukor
3 tojás
Fél pohár natúr joghurt
Fél pohár tej
Fél pohár olaj

A tetejére:

10 dkg étcsoki
3 dkg margarin
Jégcukor

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sütőport, szódabikarbónát, kardamomot, sót, mogyorót és a apróra darabolt aszalt gyümölcsöket. A cukrot a tojással robotgéppel habosra keverjük, majd alaposan beleforgatjuk a joghurttal összekevert tejet, és az olajat, végül óvatosan belekeverjük a lisztes keveréket.

Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt koszorúformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük (tűpróba).

A csokit gőz fölött felolvasztjuk a margarinnal, és a kihűlt koszorút lekenjük vele, tetejét megszórjuk jégcukorral.


2016. október 15., szombat

Mákos pite

Talán már több bejegyzésben is említettem, mennyire szeretem a mákos sütiket. Pontosan ezért az én anyukám szeretett volna meglepni engem ezzel a sütivel, de valahogy sosem jött össze, hogy megsüsse, mire hazaérek. Előkerült a recept....először kicsit furcsállottam, hogy se cukor, se sütőpor nem kell a tésztába, azt hittem, elírt valamit...de nem, ez ilyen. És azt lehet mondani, hogy ez az eddigi legjobb mákos süti, amit sütöttem. Puha, omlós, úgy eteti magát, hogy abba se lehet hagyni....imádom.😊



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
12 dkg zsír
2 ek tejföl
Csipet só


A töltelékhez:

20 dkg mák
20 dkg cukor
5 dkg búzadara
3 dl tej
2 tojás
2 ek vaniliás cukor

A tésza lekenéséhez:

Szilvalekvár

Elkészítése:

A mákot a cukorral elkeverjük, és ledaráljuk. A tejet felforraljuk, majd a búzadarát hozzáadva sűrűre főzzük. Hozzákeverjük s cukros mákot, hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját a vaniliás cukorral habosra keverjük, beleforgatjuk a grízes mákot és a tojásfehérjék keményre vert habját.

A lisztbe beleszórunk egy csipetni sót, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd a tejfölt is beletéve összegyúrjuk. Két gombócra osztjuk. Két sütőpapír között közepes tepsiméretre sodorjuk, majd sütőpapírral együtt a tepsibe tesszük az egyik lapot. Lekenjük szilvalekvárral. Ráöntjük a mákos tölteléket, annak a tetejére jön a második lap. A tetejét megböködjük villával. 

190 fokra előmelegített sütőben 30 percet sütjük. Tetejére porcukrot szórunk.


2016. október 2., vasárnap

Brazil csokis keksz

Már jó ideje szemezgettem ezzel a recepttel Stahl Judit oldalán, ahogy megláttam, tudtam, hogy ezt muszáj megsütnöm, csak valahogy mindig volt valami más. Most megint eszembe jutott.....és nem tévedtem....nagyon-nagyon finom, ropogós. A kávét és csokit kedvelőknek egész biztosan nagy kedvence lesz...érdemes kipróbálni.



Hozzávalók:

20 dkg tejcsoki
10 dkg étcsoki
2 ek babkávé
25 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 tk szódabikarbóna
Csipet só
20 dkg cukor
25 dkg vaj

Elkészítése:

A tejcsokit gőz fölött megolvasztjuk, félretesszük hűlni. Az étcsokit fél körömnyi darabkákra vagdaljuk, a babkávét durvára daráljuk. Én épp csak beindítottam a kávédarálót egy pillanatra. Mozsárral is lehet, nekem kávédarálóval egyszerűbbnek tűnt.

A lisztbe belekeverjük a kakaót és a szódabikarbónát. A vajat a cukorral robotgéppel elkeverjük, majd fakanállal belekeverjük az olvasztott tejcsokit, végül a kakaós lisztes egyveleget.

Három gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd teáskanállal diónyi halmokat sorakoztatunk egymástól kb 5 cm-re, hogy ne érjenek össze, ha sütés közben szétterülnek. 



180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Puha lesz még, amikor kivesszük a sütőből, neijedjünk meg. Várjuk meg, amíg  kihűl, ropogós lesz.