2013. október 23., szerda

Tölcséres

Egy újabb sütés nélküli finomsággal készültem...gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és anyukám elmondása szerint nagyon szerettem, így hat arra gondoltam, itt az ideje, hogy most én készítsem el a gyerekeimnek...:-) 

Hozzávalók:

2 dl tej
2 ek liszt
3 tojás
5 kanál cukor
25 dkg margarin
15 dkg cukor
2 cs.vaniliás cukor
1 cs.ostyalap

Elkészítése:

A tejet a liszttel és a tojás sárgájával gőz fölött simára főzzük. A tojás fehérjéből habot verünk, hozzáadjuk az 5 kanál cukrot és gőz fölött kemény habot verünk.

A margarint kikeverjük a 15 dkg cukorral és a vaniliás cukorral, majd hozzáadjuk a főtt krémet, végül a habot.

A tölcsérekhez az ostyát 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk és gőz fölött tölcséreket hajtogatunk belőle a következő technikával: egy nagy lábost negyedig töltünk vízzel, maj egy kisebb konyharuhát ráterítünk, és egy madzaggal körbekötve odarögzítjük. Arra figyeljünk, hogy a konyharuha ne lógjon le nagyon, nehogy meggyulladjon.

Amikor forr a víz rátesszük az ostya négyzeteket a konyharuhára, és amikor megpuhultak, formázhatjuk a tölcséreket.

Amikor kihűlt a krém is, és a tölcsér is, tölthető...:-)






2013. október 20., vasárnap

Apple pie

Kaptunk egy nagy rekesz almát, és azon túl, hogy a gyerekek falják simán is, próbálkozom különböző variációkkal, hogy minél változatosabb sütiket csináljak belőle, mielőtt tönkremenne...

A héten hallottam erről a receptről, és kedvet kaptam, hogy tegyek egy próbát...azt kell mondjam, nem bántam meg...sőt...valami óriási!!! Nagyon finom! Igaz, hogy gyömbér most nem volt itthon, így fahéjjal helyettesítettem. Legközelebb kipróbálom gyömbérrel is!:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

230 g liszt
140 g hideg vaj
90 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
Pár csepp víz

A töltelékhez:

1 kg alma/ több féléből vegyesen elkészítve finomabb/
5 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Fél kk őrölt gyömbér /fahéjjal helyettesíthető/

A tetejére:

1 tojás sárgája
2 zacskó vaniliás cukor

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, majd cikkekre vágjuk. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, gyömbért, citromhéjat, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a tésztát.

A tészta hozzávalóit robotgép dagasztójával jól összedolgozzuk. A tésztát megfelezzük. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy piteformát ki tudjunk bélelni vele.

A kihűlt tölteléket beletesszük, kinyújtjuk a másik tésztát is, és letakarjuk vele az almát. A széleit jól lenyomjodjuk.

Lekenjük tojás fehérjével, megszórjuk vaniliás cukorral, villával megböködjük a tetejét, 150 fokos légkeveréses sütőben 40-50 percig aranybarnára sütjük.






2013. október 18., péntek

Csokoládés mousse torta

Tesóm szülinapja volt pár hete...most is, mint mindig, már jóval korábban elkezdtem gondolkodni, milyen tortát kapjon tőlem, aztán nem nagyon jutottam előrébb, így jegeltem a témát...olyannyira, hogy tegnap kaptam észbe, hogy két nap múlva találkozunk, addigra elő kéne rukkolnom egy klassz kis tortacsodával...

Azt tudtam, hogy a csokoládéval nála sem lőhetek nagyon mellé, de ezúttal valami különlegesebbet szerettem volna...elvégre egyszer 30 éves az ember öccse...

Seffer Lilla Megfőzlek...blogján találtam rá erre a nagyszerű receptre, így úgy éreztem, meg is jöttünk, ez lesz az! Egy-két apróságot változtattam a recepten, így született meg az én csokis mousse tortám...:-) a tesóm számára!

Nagyon gyorsan, elkészíthető, ráadásul hihetetlenül könnyen...így utólag annyi észrevételem lenne, hogy zselatinból elegendő fele adag is, így szerintem kissé "gumis" lett, de ennek ellenére nagyon finom így is...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
12 dkg margarin
8 dkg cukor
2 dkg kakaópor
70 ml tej
1 tk rum aroma

A tejcsokis réteghez:

10 dkg tejcsoki
2,5 dl tejszín
1 dkg zselatin /fele is elég/


A fehércsokis réteghez:

10 dkg fehércsoki
2,5 dl tejszín
1 dkg zselatin /fele is elég/


Elkészítése:

A kekszes alaphoz felolvasztjuk a vajat és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, és csak annyit használjunk fel, amennyitől jól gyúrható tésztává válik. Lilla azt írta, hogy neki 1,5 dl kellett, nekem elég volt a fele is. A kész keksz alapból egy kisebb maréknyit elveszünk a díszítéshez, a többit egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk szép egyenletesen. Sütőpapírt nem teszünk alá.

Elkészítjük a tejcsokis réteget: a csokit fél dl tejszínnel gőz fölött felotvasztjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. 50 ml vízben felolvasztjuk a zselatint, és felmelegítjük. A felvert tejszínből hozzákeverünk 2-3 kanállal, hogy lehűljön. A csokihoz adjuk, majd óvatosan belekeverjük a tejszínt is.

Elég híg lesz a végeredmény, nem kell megijedni, majd megköt...:-) Ráöntjük a kekszes masszára, majd hűtőbe tesszük, hogy dermedjen, amíg elkészül a fehércsokis réteg is, amit a korábbival azonos módon készítünk el.

Ha elkészült, rámerjük a tejcsokis rétegre, majd mehet vissza dermedni a hűtőbe.

Amikor megdermedt, a maradék kekszes alapból díszítést készítünk.