2013. október 20., vasárnap

Apple pie

Kaptunk egy nagy rekesz almát, és azon túl, hogy a gyerekek falják simán is, próbálkozom különböző variációkkal, hogy minél változatosabb sütiket csináljak belőle, mielőtt tönkremenne...

A héten hallottam erről a receptről, és kedvet kaptam, hogy tegyek egy próbát...azt kell mondjam, nem bántam meg...sőt...valami óriási!!! Nagyon finom! Igaz, hogy gyömbér most nem volt itthon, így fahéjjal helyettesítettem. Legközelebb kipróbálom gyömbérrel is!:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

230 g liszt
140 g hideg vaj
90 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
Pár csepp víz

A töltelékhez:

1 kg alma/ több féléből vegyesen elkészítve finomabb/
5 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Fél kk őrölt gyömbér /fahéjjal helyettesíthető/

A tetejére:

1 tojás sárgája
2 zacskó vaniliás cukor

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, majd cikkekre vágjuk. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, gyömbért, citromhéjat, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a tésztát.

A tészta hozzávalóit robotgép dagasztójával jól összedolgozzuk. A tésztát megfelezzük. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy piteformát ki tudjunk bélelni vele.

A kihűlt tölteléket beletesszük, kinyújtjuk a másik tésztát is, és letakarjuk vele az almát. A széleit jól lenyomjodjuk.

Lekenjük tojás fehérjével, megszórjuk vaniliás cukorral, villával megböködjük a tetejét, 150 fokos légkeveréses sütőben 40-50 percig aranybarnára sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése