2013. október 5., szombat

Ferdinánd fánkja

Ferdinánd tekercs néven találkoztam vele itt-ott, a nagymamám Ferdinánd fánkjaként fordította le...nagypapám hozta Apatinból a receptet, apatini sváb finomság...tulajdonképpen nem más, mint egy vaniliás kelt tészta, ami akkor az igazi, ha a teteje ropogós, az alja pedig jó szaftos ragadós...:-) 


Hozzávalók:

40 dkg liszt
3 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
Csipet só
Kevés olaj

A krémhez:

20 dkg margarin
25 dkg cukor
3 zacskó vaniliás cukor

A tetejére:

2 dl tej
1 ek cukor

Elkészítése:


Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával jól kidolgozzuk.Lágyabb tésztát kell kapjunk, a liszt minőségétől függően akár több tej is kellhet hozzá...

Ha már szép simára dagasztottuk, duplájára kelesztjük...közben elkészïtjük a krémet. A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, csak, hogy kenhető legyen, majd összekeverjük a cukorral, és a vaniliás cukorral.

Amikor megkelt a tészta lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra sodorjuk. Egy kenőkéssel szép egyenletesen elkenjük rajta a margarinos krémet, majd jó szorosan feltekerjük a tésztát.

2 cm széles szeletekre vágjuk. Egy nagyobb gaztepsit sütőpapírral kibélelünk, megszórjuk cukorral, és beletesszük a csiga szeleteket. Úgy osszuk el, hogy a tepsi tele legyen. Végül meglocsoljuk 1,5 dl cukros tejjel.

200 fokos sütőben pirosra sütjük kb 40 perc alatt...Amikor kivettük a sütőből, a maradék cukros tejből evőkanállal a csigák közepébe kanalazunk egy keveset.







5 megjegyzés:

  1. Ez anyós kedvenc sütije! :) Még a GG szerezte neki haza a receptet talán úgy 25 évvel ezelőtt... :D Ezt meg kell tanítanod nekem!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer ha ráértek, átmegyek Dorkával Boti nélkül, és amíg a csajok játszanak, megsütjük...:-)

      Törlés
  2. Már indulhatsz is! Én most állok neki az almáspitének... (a sütésnek nem az evésnek :D )

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, remélem síkerül hamar elkészíteni.

    VálaszTörlés