2013. november 20., szerda

Sajtos-tejfölös napraforgó pirított hagymával

A történet úgy kezdődött, hogy böngészgettem a facebookon...aztán egyszer csak megakadt a szemem az üzenőfalamon egy fotón Kreatív Mánia által, amin ez a napraforgó volt nutellás töltettel...recept is volt hozzá, de gépi fordítással, így aztán abba bele sem mélyedtem, úgy gondoltam, megoldom másképp, elkészítem a saját verziómat...:-) 

Igen ám, de a nutella nálunk felbontás után nem túl hosszú életű, miután mindenki ráröpül, max fél óra alatt kivégezzük...azzal az egy kávés kanállal, ami maradt, túl messzire nem jutottam volna. No de nem baj, elkészítem illatos kakaós változatban...:-)  

Ezzel meg is nyugodtam, bedagasztottam a tésztát, majd amikor pihentettem, és a tölteléket kezdtem volna készíteni, akkor eszméltem rá, hogy margarin sincs itthon, mindössze 36 g....hmmm, akkor ez sem lesz jó...maradt a sós változat...hát ennyit az előzményekről...:-D 

A végeredmény pedig....minden képzeletünket felülmúlta...régen ettem ilyen finomat!!



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej
1 tk cukor
1 tk só
2,5 dkg élesztő
2 dkg vaj (abból  3,5 dkg-ból, ami otthon volt:-) 

A töltelékhez:

1 kis doboz tejföl
18 dkg reszelt trappista sajt
1 fej vöröshagyma
Bors
Fokhagyma granulátum
Kevés olaj

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóval együtt kidolgozzuk a tésztát. Lágyabb tésztát kell kapjunk, szükség szerint variálhatunk a tej mennyiségével. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. A tejfölt sóval, borssal fokhagyma granulátummal ízesítjük, ízlés szerint. A sajtot lereszeljük.

Amikor a tészta megkelt, 4 gombócra osztjuk. 26 cm-s kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és ekkora méretűre sodorjuk lisztezett gyúródeszkán a gombócokat. Rátesszük a tortaformára az első tésztát. A maradék vaj 1/3-át rámorzsoljuk, megkenjük a tejföl 1/3 részével, rászórjuk a reszelt  sajt és a pirított hagyma harmadával. Rátesszük a következő tésztát, a műveletsor ugyanaz, mint az előzőnél az összes réteg esetén.

Amikor az utolsó réteg tészta is rákerült, 16 szirmot vágunk a szélétől nem egészen a közepéig úgy, hogy a közepén egy 4-5 cm átmérőjű kör maradjon. Tetejét lekenjük tejföllel.




A szirmokon egyenként tekerünk kettőt. Közepét sűrűn megszórjuk napraforgó maggal, a szirmokat len- és szezám maggal.





180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.



2013. november 17., vasárnap

Sajtos rúd II. (tojásmentes)

Sajtos rudat már tettem fel, de íme egy másik recept...csak, hogy lehessen válogatni...:-) 

A tojásallergiásoknak remek nasi lehet, hiszen ennek max a tetejére kéne tojás, de az helyettesíthető pl. tejföllel, így máris fogysztható számukra is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 kis doboz tejföl
15 dkg sajt
50 ml tej
1 kk cukor

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben a margarint összemorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A reszelt sajtnak csak a felét tegyük bele, a másik fele a tetejére megy.

Az összegyúrt tésztát kb negyed órát pihentetjük, majd kisodorjuk kb fél cm vastagra. Lekenjük a tetejét tejföllel, és mehet rá a reszet sajt.

Végül derelyevágóval felszeleteljük. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.




2013. november 13., szerda

Meggyes rétes

A rétesek közül ez az egyik nagy kedvenc nálunk, nincs az a mennyiség, ami ne tűnne el egy délután alatt, még sosem sikerült úgy istenigazából jóllaknom belőle...:-) 

Bár, hogy egészen őszinte legyek, a múltkor, hogy kipróbáltam szilvás változatban is ITT a bejegyzés róla...nekem azóta az lett a kedvencem, bár az is kevésre sikeredett...idő előtt elfogyott...:-) 

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy ez az adag nem túl nagy, mindössze egy rúd rétesre elegendő...de ez az a fajta, amiből egy tepsire való is kevés...

Hozzávalók:

50 dkg meggy
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor /vaniliás is jó/
Fahéj
Rum aroma
Kevés olaj és tejföl a lekenéshez
1 zacskó rétes tészta

Elkészítése:

Mivel most nincs szezonja, fagyasztott meggyből készítjük. Még fagyos állapotában lábosba tesszük, és alacsony lángon addig főzzük, hogy levet engedjen. Ekkor beledobjuk az édesítőt, fahéjat és a rum aromát. Puhára főzzük a meggyet, majd mehet bele a pudingpor.folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Ekkor beleszórjuk a cukrot is, majd lehűtjük.

A réteslapból 2-t egymásra rakunk, lekenjük kevés olajjal, ráöntjük a már kihűlt meggyes szószt, és feltekerjük.

Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, amit szintén megkenünk olajjal, és erre tesszük rá a rétest. Tetejét tejföllel kenjük le, 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.