2013. november 22., péntek

Mikulás kalács

Lassan itt a Mikulás....ezért aztán pont kapóra jött velem szemben ismét a Facebookon ez a cuki kis "kelt Mikulás"...:-) 

Így aztán arra gondoltam, hogy a ma estére szánt sós kifli tésztájából kicsit nagyobb adagot készítek, és elcsípek belőle egy darabot, hogy kipróbálhassam ezt a mesterművet.

Most még csak egy natúr kelt tésztából gyártottam, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez mindig így, hiszen a gyerekek körében viharos sikert aratott...szóval arra gondoltam, megpróbálkozom majd töltött sós- és édes változattal is és természetesen az eredményt és a receptet posztolni fogom...:-) 

Addig is itt a natúr Mikulás....:-)




Mivel a tészta egy egyszerű kelt tészta, amit a korábban már posztolt sós kifli esetében leírtam, így ezúttal ehhez nem fűznék hozzá különösebben semmit, inkább az kelesztés utánról kezdeném...:-) 

Első lépésként ketté vágtam a tésztát úgy, hogy az egyik valamivel nagyobb legyen...ez lesz a feje. A kisebb gombócot szintén ketté vágjuk 2/3-1/3 arányban, a nagyobból lesz a szakáll, a kisebb marad a sallangokra...:-) 

Kisodorjuk a fejét, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.




Következő lépésként kisodorjuk a szakállnak való gombócot téglalap alakúra, és a rövidebb oldalával párhuzamosan ollóval bevagdossuk.




Rátesszük a fejre, hogy kb a közepénél legyen a teteje,majd bepöndörítjük a szakállat. A feje búbját megnyújtjuk kicsit kézzel, ezután visszahajtjuk...ebből lesz a sapka.
A maradék gombócból levágunk egy darabot, hengert sodrunk belőle, ebből lesz a sapka alja. Egy nagyobb golyó a sapi bojtja, egy aprócska pedig az orr. A megmaradt tésztátkisodorjuk keskenyre, de hosszabbra, a két végét a szakállhoz hasonlóan bevagdossuk, bepöndörítjük, és máris kész a bajusz...

Végül 2 szem fekete oliva lesz a szem...:-) 





Olvasztott margarinal ragasztjuk össze az egyes részeket, ezután kevés vízbe ételfestéket teszünk, és lefestjük vele a sapkát és az orrat, majd az egészet lekenjük felvert tojással.




200 fokra előmelgített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.




2013. november 20., szerda

Sajtos-tejfölös napraforgó pirított hagymával

A történet úgy kezdődött, hogy böngészgettem a facebookon...aztán egyszer csak megakadt a szemem az üzenőfalamon egy fotón Kreatív Mánia által, amin ez a napraforgó volt nutellás töltettel...recept is volt hozzá, de gépi fordítással, így aztán abba bele sem mélyedtem, úgy gondoltam, megoldom másképp, elkészítem a saját verziómat...:-) 

Igen ám, de a nutella nálunk felbontás után nem túl hosszú életű, miután mindenki ráröpül, max fél óra alatt kivégezzük...azzal az egy kávés kanállal, ami maradt, túl messzire nem jutottam volna. No de nem baj, elkészítem illatos kakaós változatban...:-)  

Ezzel meg is nyugodtam, bedagasztottam a tésztát, majd amikor pihentettem, és a tölteléket kezdtem volna készíteni, akkor eszméltem rá, hogy margarin sincs itthon, mindössze 36 g....hmmm, akkor ez sem lesz jó...maradt a sós változat...hát ennyit az előzményekről...:-D 

A végeredmény pedig....minden képzeletünket felülmúlta...régen ettem ilyen finomat!!



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
3 dl langyos tej
1 tk cukor
1 tk só
2,5 dkg élesztő
2 dkg vaj (abból  3,5 dkg-ból, ami otthon volt:-) 

A töltelékhez:

1 kis doboz tejföl
18 dkg reszelt trappista sajt
1 fej vöröshagyma
Bors
Fokhagyma granulátum
Kevés olaj

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóval együtt kidolgozzuk a tésztát. Lágyabb tésztát kell kapjunk, szükség szerint variálhatunk a tej mennyiségével. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. A tejfölt sóval, borssal fokhagyma granulátummal ízesítjük, ízlés szerint. A sajtot lereszeljük.

Amikor a tészta megkelt, 4 gombócra osztjuk. 26 cm-s kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és ekkora méretűre sodorjuk lisztezett gyúródeszkán a gombócokat. Rátesszük a tortaformára az első tésztát. A maradék vaj 1/3-át rámorzsoljuk, megkenjük a tejföl 1/3 részével, rászórjuk a reszelt  sajt és a pirított hagyma harmadával. Rátesszük a következő tésztát, a műveletsor ugyanaz, mint az előzőnél az összes réteg esetén.

Amikor az utolsó réteg tészta is rákerült, 16 szirmot vágunk a szélétől nem egészen a közepéig úgy, hogy a közepén egy 4-5 cm átmérőjű kör maradjon. Tetejét lekenjük tejföllel.




A szirmokon egyenként tekerünk kettőt. Közepét sűrűn megszórjuk napraforgó maggal, a szirmokat len- és szezám maggal.





180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.



2013. november 17., vasárnap

Sajtos rúd II. (tojásmentes)

Sajtos rudat már tettem fel, de íme egy másik recept...csak, hogy lehessen válogatni...:-) 

A tojásallergiásoknak remek nasi lehet, hiszen ennek max a tetejére kéne tojás, de az helyettesíthető pl. tejföllel, így máris fogysztható számukra is...:-) 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő
1 kis doboz tejföl
15 dkg sajt
50 ml tej
1 kk cukor

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben a margarint összemorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A reszelt sajtnak csak a felét tegyük bele, a másik fele a tetejére megy.

Az összegyúrt tésztát kb negyed órát pihentetjük, majd kisodorjuk kb fél cm vastagra. Lekenjük a tetejét tejföllel, és mehet rá a reszet sajt.

Végül derelyevágóval felszeleteljük. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük.