2013. december 10., kedd

Csokoládés rózsák

Most csináltam először ezt a sütit, és hihetetlenül népszerű lett, nagyon hamar el is fogyott. Mondjuk igaz, ami igaz, elég macerás az elkészítése, úgyhogy csak akkor álljunk neki, ha nagyon ráerünk. Én ebbe most belefutottam, nem számoltam vele, így kissé összecsaptam...





Hozzávalók:

40 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
3 dkg élesztő
Csipet só
1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

15 dkg olvasztott csokoládé

Elkészítése:


A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi tészta alapanyaghoz öntjük, és simára dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, majd meleg helyennduplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 12 gombócot formázunk belőle. A gombócokat egyenként vékonyra sodorjuk, és a felét lekenjük gőz fölött megolvasztott csokoládéval.


Félbehajtjuk, majd derelyevágóval két két vágást ejtünk rajta, arra figyeljünk, hogy ne vágjuk végig.



Ezzel három részre osztottuk a tésztát, egyenként feltekerjük őket.


Ezután kivajazott muffinforma üregeibe tesszük.



Lekenjük őket felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.










2013. december 9., hétfő

Hamis mézespuszedli

Jó ideje készülök már megsütni ezt a hamis mézest, de valahogy mindig közbejött valami. Lehet ez is volt a szerencse, különben már nem lenne belőle...:-) Főleg, mert úgy gondoltam, hogy egy adag túl nagy adag, így elég lesz, ha csak a felét készítem el. Hát....nem tudom...lehet rosszul gondoltam...:-) Ha azt nézzük, hogy Boti nem tudta megvárni, amíg megszárad a máz rajta. Levette a pultról ragacsosan, és elszaladt vele...:-)

Hozzávalók:

50 dkg cukor
1/2 l tej
4 tojás sárgája
10 dkg margarin
2 dkg szalakáli
1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg ( mézeskalacs fűszerkeverékkel helyettesíthető)
2 kk kakaó
120 dkg liszt

A mázhoz:

4 tojás fehérje
30 dkg cukor

Elkészítése:

25 dkg cukrot karamellizálunk, majd ráöntjük a tejet. Amikor felolvadt benne a karamell, hozzáöntjük a maradék cukrot. Amikor mind felolvadt, levesszük a tűzről, és megvárjuk, amíg langyosra hűl.

Ekkor belekeverjük a tojás sárgáját, a margarint és felfuttatjuk benne a szalakálit. Fűszerezzük, én mézeskalácsfűszert használtam, beleszórjuk a kakaót is, majd mehet bele a liszt.

Negyed órára tegyük hűtőbe, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.

Folpackot terítünk egy gyúródeszkára, a közepére tesszük a tésztát, majd betakarjuk egy folpackkal. Így, két folpack között sodorjuk ki, így nem kell lisztezni és nem is ragad le. Kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és gombócokat formázunk belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg az alja szép barna lesz.

A mázhoz a tojás fehérjét a cukorral gőz fölött felverjük, majd a kisült puszedliket még melegen beleforgatjuk.

A cukormázas puszedliket sütőpapíron deszkán szárítjuk másnapig. Utána légmentesen záródó dobozban tároljuk....ha el nem fogy...:-)




2013. december 8., vasárnap

Hókifli (tojásmentes)

A karácsony elengedhetetlen sütije nálunk...imádom...olyannyira, hogy ha túl korán készítem el, karácsonyra el is fogy, és akkor még egy adagot kell sütni...így jártam ezzel tavaly is...az ünnepek vegére a "hókifli mérgezés" szélén álltam, de ez az a fajta, amit nem lehet abbahagyni....nem lehet megunni...:-) Okulva az esetből most már dupla adaggal indítok...:-) 

És ami még szintén nagyon fontos amellett, hogy finom, az az, hogy rém egyszerű és gyorsan elkészíthető...Omlós és porhanyós...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg darált dió
7 dkg porcukor

A tetejére:

5 dkg porcukor
2 zacskó vaniliás cukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összedolgozzuk, apránként levágunk belőle egy-egy darabot, amikből kisujjnyi vastagságú hengert sodrunk, amiket aztán apró kiflikre szabdalunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, előmelegített 200 fokos sütőben sütjük. Még melegen vaniliás cukorral elkevert porcukorba forgatjuk.