2014. január 11., szombat

Bögrés palacsinta pite

Őszintén szólva először nem nagyon hittem ebben a sütiben, de aztán olyannyira meggyőzött, hogy együltő helyünkben eltűntettük az összeset...:-) 

Fergetegesen finom...arról pedig már nem is beszélve, hogy szó szerint 2 azaz kettő perc alatt összedobtam...na jó, sütés nélkül, na de hát az már a sütő dolga volt....:-) 

Mindenki aszerint ízesíti, ahogyan szeretné...nutellával, fahéjas cukorral, kakaóval, lekvárral...sorolhatnám...



Hozzávalók:

Másfél bögre liszt
Másfél bögre tej
3 tojás
Csipet só
Margarin a kenéshez

Elkészítése:

A lisztet a tojással és a tejjel, csipet sóval kézi habverővel csomómentesen elkeverjük. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy az oldalán kb másfél cm magasságig érjen. Majd jó alaposan bekenjük margarinnal (oldalát is). Beleöntjük a palacsinta tésztát és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.


Percenként megrázogatjuk azért, hogy a margarin a tésztába ivódjon. Ezt egészen addig tesszük, amíg van mit rázni, azaz amíg a tészta teteje össze nem sül. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy megvárjuk, amíg szép pirosra, hólyagosra sül.

Ezután kivesszük a sütőből, derelyevágóval felkockázzuk és tetszés szerint ízesïtjük...ahogyan egy hagyományos palacsintát is...:-)




2014. január 10., péntek

Fahéjas-gyömbéres rózsacsokor

Frankfurti levest főztem ma ebédreebédre, ha esetleg valaki kedvet kapna hozzá, ITT a recept...no és úgy gondoltam, nem főzök hozzá mást, inkább összedobok valami féle kelt tésztát...alkotgatok. 

Ezt sikerült összehoznom:

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
2 ek cukor
Csipet só
Fél citrom reszelt héja
3 dkg margarin

A töltelékhez:

Fél kockamargarin
13 dkg cukor
2 ek őrölt fahéj
1 tk gyömbér

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt a tészta többi hozzávalóival együtt szép hólyagosra összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük.

A margarint picit megolvasztjuk, nem folyósra, csak hogy jól kenhető legyen. Belekeverjük a cukrot, a fahéjat és a gyömbért.

A tésztát, ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két részre osztjuk, majd egyenként kör alakúra vékonyra sodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az elsőt. Rákenjük a tölteléket. A tetejére tesszük a tészta másik felét. Cikkekre vágjuk, és csigákba feltekerjük. A tetejét megszórjuk cukorral.

Köréteszünk egy 26 cm-s kapcsos tortaforma peremet, hogy kordaban tartsuk.:-) 

200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.





2014. január 7., kedd

Kiskalácsom, nagykalácsom

A gyerekek nagyon szeretik a fonott kalácsot, elég nagy tételben szoktuk venni. Felszeleteljük és lefagyasztjuk, aztán bármikor előkapható tízóraira, uzsira vagy akár reggelire is...

Már jó ideje foglalkoztat a hatos fonás, most úgy gondoltam, itt az ideje kipróbálnom...elkezdtem keresgélni a neten, hol találok fázisfotós megoldást..végül ITT találtam egy elég jól leírt és fotókkal is illusztrált folyamatot. Ez alapján fontam össze.

Nos, azt hiszem, még rám fér némi gyakorlás, ami a formázást illeti, ízre azonban kifogástalan.:-) 

Hozzávalók:

80 dkg liszt
4 dl tej
2 tojás sárgája
2 ek cukor
5 dkg élesztő
70 szem édesítő tabletta + fél dl tejben feloldani
1 dl olaj
1 vaniliás cukor
1 mk só

A tetejére:

Sütés előtt

Tojás fehérje
Tejföl

Sütés után

2 ek cukor
1 zacskó vaniliás cukor
1 ek víz

Elkészítése:

A langyos cukros tejben feloldjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval összekeverjük és jó alaposan összedolgozzuk. 15-20 perc alatt szép hólyagosra dagasztjuk. (Kenyérsütő géppel rendelkezők előnyben...a miénk sajnos tönkre ment, így kézzel dagasztottam...)

Duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk. 9 egyenlő darabra vágjuk. Szálakat sodrunk belőlük. Hármat összefonunk, a maradék hatot a fent említett módon fonjuk össze.  A tetejét tojás fehérjével, majd levés tejföllel kenjük le.

200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. A sütőből kivéve még forrón lekenjük cukorsziruppal.