2014. január 21., kedd

Medvehagymás pogácsa

A múltkori túrós pogácsám hatalmas sikert aratott a családom körében, így aztán anyukám megkért, hogy ismét pogácsa legyen...ismételni ugyanazt nem akartam, akármennyire is finomra sikeredett, így variáltam rajta ezt azt...

Imádjuk a medvehagymát, minden évben teletömjük a fagyasztót vele...tavaly pont akkor volt a nagy hó, amikor esedékes volt a medvehagyma-szüret, így csak kevés került fagyra, és valahogy el is feledkeztünk róla...de most megtaláltam....szerencsére...:-)

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg margarin
1 tk só
1 tojás
2 ek tejföl+1 ek 
30 dkg túró
1 csokor medvehagyma
10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk a margarint és az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, tojást, 2 ek tejfölt 5 dkg reszelt sajtot és 15 dkg túrót. Összegyúrjuk, ha ragadós, kevés lisztet adhatunk hozzá, csak arra figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta, könnyen tudjuk majd nyújtani és hajtogatni. Pihentetjük fél órát.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, vékonyra sodorjuk, majd megkenjük a 15 dkg túró, 1 ek tejföl és az aprított medvehagyma elegyével. Hajtogatjuk: alulról felfelé a feléig, fentről lefelé ráhajtjuk, jobbról balra a feléig, majd balról jobbra ráhajtjuk. Ezt a hajtogatást négyszer ismételjük meg úgy, hogy közben pihentetjük 5-10 percet. Az utolsó hajtogatás után 10 perccel kb 2 cm vastagra sodorjuk, késsel berácsozzuk, lekenjük a tetejét tojás sárgájával. Közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2014. január 17., péntek

Öregtészta

Tavaly nyáron kezdtem kenyérsütős pályafutásomat, öregtésztával. Akkor még úgy oldottam meg ezt a kérdést, és persze ez is egyfajta lehetőség, hogy amikor kelt tésztát dagasztottam, elvettem belőle mindig valamennyit. Ezzel a megoldással két problémám volt: az egyik, hogy rá kellett mindig számolnom, hogy többet dagasszak be, hogy az eredeti sütimhez megmaradjon a szükséges mennyiség, különben kevés kelt tésztám lett...a másik pedig, hogy elfelejtettem elvenni belőle. Így nem volt öregtésztám.

Aztán elkezdtem kovászt nevelni, és ahogy az használható lett, már abba is hagytam az öregtésztázást. Viszont, azért jó, ha van készenlétben egy-két kenyérre való, hiszen gyorsabban van kenyér, mint kovászolással. Hiszen kovászolással 5-6 órát minimum állnia kell, de a legjobb, ha egy éjszakán át áll a kovász. Amikor pedig váratlanul kellene kenyér, mégis jobb az öregtészta, mint a gyorskovász...legalább is tapasztalataim szerint szebb kenyér lesz belőle.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tk só
2 dl tej
Pici olaj

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, majd a lisztben elkevert sóval együtt jól összedolgozzuk. Ha túl ragadósnak tűnik, mehet bele még kevés liszt. A végén a kezünkre öntünk egy kis olajat és azt is beledolgozzuk. 

Konyharuhával letakarva a konyhapultra tesszük és túlkelesztjük. Egészen addig hagyjuk ott, amíg össze nem esik. Ekkor bezacskózzuk, vagy műanyag dobozba tesszük és mehet a hűtőbe. Akár két hétig is eláll.

Ebből a mennyiségből két kenyérre való adag lesz.






2014. január 16., csütörtök

Leveles túrós pogácsa

Készítettem a minap túrót...nem lett túl sok belőle, mindösszesen 15 dkg. Gondolkodtam, mi legyen a sorsa, végül úgy döntöttem, csinálok egy leveles pogácsát és belehajtogatom. Úgyis jó rég volt már nálunk pogi...mindenki örült neki. Nagyon, de nagyon finom, pehelykönnyű kis pogi lett...a másfél éves pici fiam még melegében hármat!!! bevágott belőle...:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 tk só( ízlés szerint lehet több is)
20 dkg margarin
20 dkg reszelt sajt
1 kis doboz tejföl
1 tojás
15 dkg túró

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

Kimérjük a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint. Hozzáadjuk a sót és a reszelt sajt felét, majd a tojással és a tejföllel együtt összegyúrjuk. Ha túl ragadós, szükség esetén mehet bele még liszt, de arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény, könnyen nyújtható legyen. Pihentetjük fél órát.

Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, megkenjük a túróval, rászórjuk a maradék sajtot, majd hajtogatjuk: alulról félig felhajtjuk, majd felülről félig le, jobbról félig rá végül balról rá. 5-10 perc pihentetés után ismét kisodorjuk, és az előző szerint ismét hajtogatjuk.  Ezt a műveletet összesen négyszer végezzük el, közte 5-10 perces pihentetéssel.

Az utolsó hajtogatás után 2 cm vastagra sodorjuk, tetejét lekenjük tojássárgával, rácsosra vágjuk késsel, majd közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.