2014. január 16., csütörtök

Leveles túrós pogácsa

Készítettem a minap túrót...nem lett túl sok belőle, mindösszesen 15 dkg. Gondolkodtam, mi legyen a sorsa, végül úgy döntöttem, csinálok egy leveles pogácsát és belehajtogatom. Úgyis jó rég volt már nálunk pogi...mindenki örült neki. Nagyon, de nagyon finom, pehelykönnyű kis pogi lett...a másfél éves pici fiam még melegében hármat!!! bevágott belőle...:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 tk só( ízlés szerint lehet több is)
20 dkg margarin
20 dkg reszelt sajt
1 kis doboz tejföl
1 tojás
15 dkg túró

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

Kimérjük a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a margarint. Hozzáadjuk a sót és a reszelt sajt felét, majd a tojással és a tejföllel együtt összegyúrjuk. Ha túl ragadós, szükség esetén mehet bele még liszt, de arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény, könnyen nyújtható legyen. Pihentetjük fél órát.

Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, megkenjük a túróval, rászórjuk a maradék sajtot, majd hajtogatjuk: alulról félig felhajtjuk, majd felülről félig le, jobbról félig rá végül balról rá. 5-10 perc pihentetés után ismét kisodorjuk, és az előző szerint ismét hajtogatjuk.  Ezt a műveletet összesen négyszer végezzük el, közte 5-10 perces pihentetéssel.

Az utolsó hajtogatás után 2 cm vastagra sodorjuk, tetejét lekenjük tojássárgával, rácsosra vágjuk késsel, majd közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése