2014. január 22., szerda

Sütinyalóka

Hamarosan itt van Dorka lányom névnapja, amikor is valamiféle nassolni valót illik vinni az oviba...de mit?? Egy ideje gondolkodom ezen. Mindenképp valami mutatós nyalánkságon törtem a fejem, ami amellett, hogy mutatós, gyerekeknek való és finom..

Amikor számomra újdonságot csinálok, ráadásul alkalomra, szeretek biztosra menni, úgyhogy nem bíztam a véletlenre, ez volt a főpróba..

Biztosra veszem, hogy nem fognak csalódni a gyerekek...

Hozzávalók: (17 db-hoz)

15 dkg darált keksz
5 db babapiskóta szétmorzsolva
15 g kókusz
1 ek holland kakaó
3 dkg margarin
5 ek lekvár
10 dkg olvastott étcsoki
10 ml tej

A belsejébe:

Egy marék fagyasztott meggy
Rum aroma
Fahéjas cukor

A bevonóhoz:

15 dkg olvasztott étcsoki
Tetszőleges dekorcukor
Kókusz
Csokidara

Elkészítése:

A kekszes masszához összekeverjük a hozzávalókat. A meggyet megszórjuk fahéjas cukorral és rum aromával. A masszából dió nagyságú golyókat gyúrunk, mindegyik közepébe teszünk egy szem meggyet. Tálcára tesszük őket, majd a fagyasztóban pihentetjük addig, amíg felolvasztjuk az étcsokit a bevonóhoz. 

Beleszúrjuk a saslik pálcákat a golyókba, és egyenként a csokiba forgatjuk. Mielőtt megdermedne a csoki, dekorcukorral, kókuszreszelékkel vagy tortadarával díszítjük, majd hungarocellbe szúrkáljuk, amíg megdermed a csoki.




2014. január 21., kedd

Medvehagymás pogácsa

A múltkori túrós pogácsám hatalmas sikert aratott a családom körében, így aztán anyukám megkért, hogy ismét pogácsa legyen...ismételni ugyanazt nem akartam, akármennyire is finomra sikeredett, így variáltam rajta ezt azt...

Imádjuk a medvehagymát, minden évben teletömjük a fagyasztót vele...tavaly pont akkor volt a nagy hó, amikor esedékes volt a medvehagyma-szüret, így csak kevés került fagyra, és valahogy el is feledkeztünk róla...de most megtaláltam....szerencsére...:-)

Hozzávalók:

30 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg margarin
1 tk só
1 tojás
2 ek tejföl+1 ek 
30 dkg túró
1 csokor medvehagyma
10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk a margarint és az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, tojást, 2 ek tejfölt 5 dkg reszelt sajtot és 15 dkg túrót. Összegyúrjuk, ha ragadós, kevés lisztet adhatunk hozzá, csak arra figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta, könnyen tudjuk majd nyújtani és hajtogatni. Pihentetjük fél órát.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, vékonyra sodorjuk, majd megkenjük a 15 dkg túró, 1 ek tejföl és az aprított medvehagyma elegyével. Hajtogatjuk: alulról felfelé a feléig, fentről lefelé ráhajtjuk, jobbról balra a feléig, majd balról jobbra ráhajtjuk. Ezt a hajtogatást négyszer ismételjük meg úgy, hogy közben pihentetjük 5-10 percet. Az utolsó hajtogatás után 10 perccel kb 2 cm vastagra sodorjuk, késsel berácsozzuk, lekenjük a tetejét tojás sárgájával. Közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2014. január 17., péntek

Öregtészta

Tavaly nyáron kezdtem kenyérsütős pályafutásomat, öregtésztával. Akkor még úgy oldottam meg ezt a kérdést, és persze ez is egyfajta lehetőség, hogy amikor kelt tésztát dagasztottam, elvettem belőle mindig valamennyit. Ezzel a megoldással két problémám volt: az egyik, hogy rá kellett mindig számolnom, hogy többet dagasszak be, hogy az eredeti sütimhez megmaradjon a szükséges mennyiség, különben kevés kelt tésztám lett...a másik pedig, hogy elfelejtettem elvenni belőle. Így nem volt öregtésztám.

Aztán elkezdtem kovászt nevelni, és ahogy az használható lett, már abba is hagytam az öregtésztázást. Viszont, azért jó, ha van készenlétben egy-két kenyérre való, hiszen gyorsabban van kenyér, mint kovászolással. Hiszen kovászolással 5-6 órát minimum állnia kell, de a legjobb, ha egy éjszakán át áll a kovász. Amikor pedig váratlanul kellene kenyér, mégis jobb az öregtészta, mint a gyorskovász...legalább is tapasztalataim szerint szebb kenyér lesz belőle.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tk só
2 dl tej
Pici olaj

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, majd a lisztben elkevert sóval együtt jól összedolgozzuk. Ha túl ragadósnak tűnik, mehet bele még kevés liszt. A végén a kezünkre öntünk egy kis olajat és azt is beledolgozzuk. 

Konyharuhával letakarva a konyhapultra tesszük és túlkelesztjük. Egészen addig hagyjuk ott, amíg össze nem esik. Ekkor bezacskózzuk, vagy műanyag dobozba tesszük és mehet a hűtőbe. Akár két hétig is eláll.

Ebből a mennyiségből két kenyérre való adag lesz.