2014. január 27., hétfő

Tigris kenyér

Mitől tigris kenyér a tigris kenyér? A máztól, amit sütés előtt rákenünk...:-) Most tehát nem egy kenyér receptet fogok közzé tenni, hanem a mázét, amitől brutál finom, ropogós kenyércsodát tehetünk az asztalra. Bármelyik kenyerünket lekenhetjük vele, én ma fehér sörös kenyeret tigrisítettem meg...:-) 

Egy ideje már szemezgettem ezzel a recepttel Limara oldalán, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy ki is próbáljam. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az eredeti recept rizslisztet ír, én pedig ezt nem tartok itthon, ezért halogattam.

Tegnap este azonban elhatároztam magam, ha törik, ha szakad, ma kipróbálom. Kaptam egy jó tippet a rizsliszt helyettesítésére (merthogy még mindig nem sikerült beszereznem...valószínűleg nem is fogom már, hiszen ragyogóan működik ez az alternatív megoldás is)

Szóval a rizslisztet helyettesíthetjük 4 evőkanál rizzsel, amit kávédarálóval ledarálunk, majd háromszor átszitáljuk, és máris használható.

Az általam készített kenyérkékhez fél adag mázat készítek, az is elég, ha 1 kg körüli kenyereket sütünk.

Hozzávalók:

65 ml meleg víz
1 dkg friss élesztő
Pici cukor
60 g rizsliszt (darált rizs)

Elkészítése:

A kenyértészta formázása után, amíg kel, akkor készítjük el a mázat. A hozzávalókat jól elkeverjük, hagyjuk állni. 45 perc kelesztés után szilikonos ecsettel rákenjük a mázt, bevágjuk a kenyeret pengével és további 15 percig pihentetjük. 

Ezúttal csak a jénai tetejét permetezzük le, mielőtt a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 60 percig sütjük.






2014. január 26., vasárnap

Vanilia pudingos pohár desszert

Most először sütöttem vajas piskótát, és hát igen....ilyen is előfordul...elszúrtam...nem sült át a közepe. Van ilyen...de, mivel az eredeti sütimhez így nem tudtam felhasználni, alternatív megoldásként a szélét, ami rendesen átsült összetépkedtem és poharakba tettem....és ahogy esik úgy puffan alapon összejött ez a desszert...és igaz, hogy ebéd után ettük, amikor már nem is voltam éhes, de annyira, de annyira finom volt, hogy még kevésnek is bizonyult...

Hozzávalók:

4 tojásos vajas piskóta fele (ennek hiányában bármilyen piskóta, babapiskóta is megteszi)
1 zacskó vaniliás cukor
4 ek cukor
5 dl tej
Poharanként 2 cl meggylikőr
Poharanként 4 db meggylikőrben áztatott meggy
Gyerekeknek ugyanez meggybefőttel, ill annak levével
A díszítéshez tortadara

Elkészítése:

A piskótát darabokra tépkedjük, és poharakba rakjuk. Meglocsoljuk poharanként 2 cl meggylikőrrel és beletesszük a benne áztatott meggyeket. A gyerekeknek meggybefőtt levével locsoltam és abból vettem ki meggyet.

A pudingport egy tálkában összekeverjük a cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd a pudingos masszát beleöntjük és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Rákanalazzuk a piskótára és lehűtjük. Amikor kihűlt, tortadarával díszítjük.

Zászlóval megjelöltem a gyerekekét...:-) 

2014. január 25., szombat

Kuglóf (édesítőszerrel)

Gondoltam sütök egy nagy adag kuglófot, lefagyasztom, hogy a gyerekeknek majd legyen tízóraira meg uzsira, mert nagyon szeretik...hát, még ki sem hűlt, de alig van belőle...úgyhogy fagyasztani már ezt sem kell, ami persze nem baj, hiszen ez azt jelenti, hogy nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
4 dl tej
2 tojás sárgája
2 ek cukor
5 dkg élesztő
30 szem édesítő
1 dl olaj
1 cs. Vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
Csipet só

A kakaós tésztához:

1 ek holland kakaó
5 szem édesítő
Pici víz

Elkészítése:

A tejet két felé öntjük, az egyikbe beletesszük a tojás sárgáját és az összetört édesítőt, a másikba a cukrot, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt.

Az összes hozzávalóval együtt bedagasztjuk, két felé vesszük. Az egyikbe beledagasztjuk a kakaós masszát. Duplájára kelesztjük a két gombócot.

Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk külön-külön a gombócokat, feltekerjük őket és összefonjuk.  Vajjal megkent és zsemlemorzsával megszórt kuglóf formába tesszük.

160 fokos hideg sütőbe tesszük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábosba vizet teszünk. Kb egy óra alatt sül meg.