2014. február 24., hétfő

Öregtészta graham liszttel

Jó ideje foglalkoztat a gondolat, hogy ki kéne próbálni az öregtésztát graham lisztből is..Eddig kizárólag BL55-ből készítettem, most azonban elhatároztam, hogy teszek egy próbát... 


Hozzávalók:

20 dkg BL55 liszt
10 dkg graham liszt
2 dkg élesztő
Csipet cukor
1 tk só
220 ml langyos tej
Pici olaj

Elkészítése:

A liszteket elvegyítjük, belekeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a tejet. Bedagasztjuk. Szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva túlkelesztjük.

Amikor már nem emelkedik tovább a tészta, hanem összeesik, műanyag dobozbozba tesszük, rácsukjuk a tetejét és hűtőbe tesszük.

8-10 napig vígan eláll hűtőben. Felhasználás előtt 2-3 órával kivesszük, szobahőmérsékleten tároljuk, hogy kicsit felmelegedjen.

Ebből az adagból 2 kenyérre való lesz. 




2014. február 22., szombat

Illatos mini kakaós csiga

Sokféle kakaós csiga recepttel próbálkoztam korábban, de egyik sem fogott meg annyira, mint ez...azóta csak ezt a fajtát készítem, nem lehet megunni. Nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető, mennyei illata van és csuda finom is...csak sajnos nem sok....jóllakni még nem sikerült egy adagból...:-) 

Hozzávalók:

1 cs. fagyasztott leveles tészta
2 ek holland kakaó
4 ek cukor
1 csipet szerecsendió
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet fahéj
4 dkg olvasztott margarin
1 kk rum aroma

Elkészítése:

A leveles tésztát kiolvasztjuk, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. Az olvasztott margarinba belekeverjük a rum aromát, és a felével lekenjük a tésztát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, rászórjuk a tésztára, egyenletesen szétoszlatjuk rajta, hosszabbik oldala mentén szorosan feltekerjük.

1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ujjunkkal lelapítgatjuk, majd a maradék olvasztott vajjal lekenjük.

200 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral.





Sajtos-krumplis pogácsa

Itt a bálok és farsangi mulatságok időszaka...anyukámék is készülődnek estére, így aztán arra gondoltam, besegítek, és megsütöm a batyut, amit visznek...a kívánsága annyi volt, hogy pogácsa legyen, a többit rám bízta...így sikerült:


Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 dkg élesztő
15 dkg sertés zsír
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
10 dkg tejföl
1 tojás
15 dkg tört krumpli

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a zsírt. Hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, a tejfölt és a tojást, összegyúrjuk a tésztát. Pihentetjük fél órát.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kisodorjuk vékonyra, majd egyenletesen szétoszlatjuk a tetején a főtt törtkrumplit, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, és hajtogatjuk. Alulról a feléig, felülről ráhajtjuk, jobbról a feléig, balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az előbbi szerint hajtogatjuk. Összesen négyszer ismételjük a hajtogatást.

Ujjnyi vastagra sodorjuk, lekenjük a tetejét tojás sárgájával, késsel rácsozzuk a tetejét, közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.