2014. április 5., szombat

Fatörzs kifli

Gyermekeim nagy kedvence...akárhányszor ellátogatunk az egyik helyi hiperbe, mindig kell vennem nekik. De...legutóbb, amikor vettem, nagyon nem tetszett...valamit változtattak. Színtelen volt,  és ízetlen. Kispóroltak belőle mindent.

Arra gondoltam, nem lehet nagy dolog, készítek én nekik itthon. A megszokott kalács receptemből készítettem. Azonn nem változtatok, bevált, imádjuk, csak másképp tálalom...:-) 



Hozzávalók: 

Ugyanaz, mint a kakaós fonott kalács 

Elkészítése:

Ugyanúgy, mint a kakaós fonott esetében két tésztát dagasztunk, egy kakaósat és egy simát. Duplájára kelesztjük őket, majd lisztezett deszkára borítjuk. 8-8 gombócot formázunk belőlük. 10 percet pihentetjük.

Egy kakaós és egy sima gombócot kisodrunk kb 20 cm hosszú nagyjából egyforma ovális formára. A sima tésztára rátesszük a kakaósat és jó szorosan feltekerjük. Az összes gombócnál így járunk el. 

Ha azt szeretnénk, hogy a kakaós tészta legyen kívül, akkor arra tesszük rá a sima tésztát és úgy tekerjük fel.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe sorakoztatjuk őket. Tetejét pengével bemetszük.  180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Még melegen lekenjük a cukros mázzal.


2014. április 3., csütörtök

Néger kocka

Gyerekkorom nagy-nagy kedvence volt ez a sütemény, olyannyira, hogy ez volt az első, amit megtanultam elkészíteni. No nem mintha nehéz lenne, mert végtelenül egyszerű és gyorsan megvan...aztán valamiért, ki tudja miért a feledés homályába került. De most megtaláltam, és újra terítékre került...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

6 egész tojás
18 dkg cukor
7 dkg liszt
Fél csomag sütőpor
2 dkg kakaó

A habhoz:

4 tojás fehérje
20 dkg porcukor

A mázhoz:

4 ek tej
4 ek cukor
2 dkg kakaó
10 dkg margarin

Elkészítése:

A tojást a cukorral habosra keverjük, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

A habhoz a tojásfehérjét gőz fölött félkeményre verjük, majd apránként hozzáöntjük a porcukrot. Kemény habot verünk belőle.

Az időközben kihűlt piskótára egyenletesen elkenjük a habot.

A mázhoz a tejet a kakaóval és a cukorral felfőzzük, belekeverjük a vajat. Ezzel a mázzal vonjuk be a sütemény tetejét. Ha megdermedt a máz, akkor szeletelhető.


2014. március 30., vasárnap

Kakaós fonott kalács

Minden héten sütnöm kell fonott kalácsot, a gyerekek nagyon rákaptak, reggelire, uzsira vagy Dorkának úszás után nagyon jól tud esni, hamar el is fogy...:-) ezúttal arra gondoltam, megvariálom az alap receptet, és a feléből kakaósat dagasztottam.

Amikor először sütöttem, Dorka nagyon megörült, hogy hurrá, fonott kalács, aztán amikor meglátta, hogy nem bolti, közölte, hogy neki ez nem kell, ő normális fonott kalácsot szeretne...Miért, mondom neki ez milyen, normálatlan? Azóta nálunk ez normálatlan kalács néven fut...:-) Persze azt mondanom sem kell, hogy amikor megkóstolta, rájött, hogy nem is olyan rossz ez...:-) Mondhatni abbahagyhatatlan...eteti magát...:-)



Hozzávalók:

40 dkg liszt
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
35 szem édesítő tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor

A kakaós tésztához:


40 dkg liszt
2 ek holland kakaó
1 tojás sárgája
Csipet só
1 ek cukor
50 ml olaj
2,2 dl tej
2,5 dkg élesztő
40 szem édesítő tabletta+50 ml tej, amiben feloldjuk
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére sütés után:

2 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 ek víz

Elkészítése:

Lehet egyben is dagasztani, én ketté választottam, nem szeretek dagasztott tésztába kakaót dagasztani...igaz, így picit macerásabb, de az eredmény kárpótol mindenért...:-)

Először a sima tésztát állítjuk össze, a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, édesítőt felolvasztjuk a fél dl tejben, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kidolgozzuk a tésztát.

A kakaósat ugyanígy készítjük el. Duplájára kelesztjük. A megkelt tésztákat lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 3-3 gombócra osztjuk.



Két kalácsot sütünk belőle hármas fonással.  Kivajazott püspökkenyér formába tesszük őket. Ebből nekem csak egy van, így a második őzgerinc formába került, de az is ugyanolyan jó erre a célra.



180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy rendesen átsüljön.