2014. június 4., szerda

Napraforgómagos cipó CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁT TARTALOMMAL

Amióta Botika bölcsis, én pedig ismét dolgozom, alig marad időm sütni...sajnos...úgy érzem, sosem érek a dolgaim végére. Viszont, szerencsére rábukkantam a Lidlben ezekre a kenyérliszt keverékekre, így aztán töredéke energiából csodaszép házi kenyereket tudok varázsolni. Ami pedig számomra rendkívül szimpatikus, hogy mindössze 39 g a szénhidrát tartalma. A fehér lisztből készült kenyérének a fele.

Ezt most nem is a recept miatt írom le, sokkal inkább azért, hogy aki hasonló cipőben jár, bátran próbálja ki, mert végtelenül egyszerű és nagyon finom.:-)  

Én a szokásos módon készítettem el, úgy, ahogy a többi kenyérkémet is szoktam, csak annyit változtattam, hogy az 50 dkg lisztkeverékhez itt csupán 320 ml langyos vizet öntöttem. Más hozzávalóra nem is volt szükség. Így egy kisebb, 750 grammos cipócska született...:-) 


2014. június 1., vasárnap

Meggyes-mákos linzer

Azt hiszem, említettem már, hogy mákrajongó vagyok...sajnos a családban csak én, így túl gyakran nem kerül fel mákos süti a menüsorra. Aztán valahogy annak ellenére, hogy tulajdonképpen senki nem szereti, mégis mindenki úgy nekiesik, hogy nekem már alig jut...Szóval elképzelésem sincs, mi lenne, ha szeretnék...:-) Amikor Dorka meglátta, mit sütök, határozottan kijelentette, ebből ő bizony nem fog enni...aztán nézegette egy percig, majd meggondolta magát, na jó talán egyet megkóstol....és végül rájött, mint mindig, hogy ez nem is olyan rossz...le fog csúszni több is...:-D 

Hozzávalók:

A tésztához:

200 g liszt
125 g margarin
75 g cukor
1 tojás sárgája
1 cs.vaniliás cukor

A töltelékhez:

200 g mák
200 g magozott meggy
75 g cukor
Fél citrom reszelt héja

A tetejére:

Porcukor

Elkészítése:

A liszttel elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát, hűtőben pihentetjük, kb negyed órát.

A mákot a cukorral ledaráljuk, belereszeljük a citrom héját.

A tésztát ketté választjuk, közepes tepsi méretűre sodorjuk a két gombócot. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, rászórjuk a mákot és a meggyet, majd mehet rá a második lap. Villával megböködjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük. Tetejét porcukorral szórjuk le.  Amikor kihűlt, szeletelhető.



2014. május 30., péntek

Ciabatta cipócska

Már jó régóta szemezgettem a Lidl-ben a ciabatta lisztkeverékkel, de eddig még nem mertem kipróbálni. Most azonban elcsábultam...:-)  Amikor pedig megláttam, hogy mennyi a szénhidrát tartalma, akkor egyenesen beleszerettem...:-)  Jóval alacsonyabb, mint a fehér liszté.


Hozzávalók:

50 dkg ciabatta lisztkeverék
1 tk oliva olaj
320 ml langyos víz

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk az olivát és a vizet, bedagasztjuk, pihentetjük 10 percet. Átdolgozzuk, és ismét pihentetjük 10 percet. Végül még egyszer átgyúrjuk, cipót formázunk belőle. Egy 20 cm-s paraszttál aljára vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. Ebben 60 perc alatt duplájára kelesztjük. Pengével bemetszük a tetejét.

Egy sütőzacskóba vizet permetezünk, a megkelt cipót is lepermetezzük, és zárt sütőzacskóban kb 30 percet sütjük. Kivesszük a paraszttálból és sütőrácson sütőpapírral letakarva 5 percet sütjük.

Sütőből kivéle vízzel lepermetezzük, rácson hűtjük.