2014. július 12., szombat

Házi fondant készítése lépésről lépésre

Nagy kedvenc nálam a fondant bevonat, amikor tortát készítek. Először azt hiszem öt éve kapott el a lendület, hogy majd én elkészítem, igaz, akkor más, korántsem ezt az egyszerű útját választottam. Miután egy teljes délutánom ráment, azt mondtam, soha többet...de, rátaláltam erre a receptre Kiskukta torta  oldalán, és túlzás nélkül állítom, hogy fél óra alatt elkészülök vele. Azóta ezzel a recepttel készítem a torta bevonóimat...szerintem vagyunk ezzel így páran. Nagyon szuper...:-) 



Hozzávalók:

1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin (én 2-t tettem bele)
2 ek méz
2 cs.porcukor (nem fog kelleni az összes, nekem 85 dkg-t vett fel)

Elkészítése:

Első lépésként jó alaposan átszitáljuk a porcukrot, mind a két zacskót egy tálba, majd kiveszünk belőle 15-20 dekányit egy kisebb tálba. A maradékba mélyedést készítünk.



A zselatint elkeverjük a vízzel, vízgőz fölött folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk a zselatint.




Amikor felolvadt, belekeverjük a mézt és a margarint. Addig kevergetjük, amíg teljesen elolvad a margarin.




Ráöntjük a porcukorra. Először kanállal keverjük, majd kézzel gyúrjuk szép simává. Szükség esetén apránként óvatosan adagolhatunk hozzá még porcukrot.




Torta bevonásához hagyjuk puhábbra, ha figurákat készítünk belőle, akkor tehetünk bele többet. Frissentartó fóliába becsomagoljuk, majd fedeles műanyag dobozban tároljuk felhasználásig szobahőmérsékleten.




Én most lecsíptem belőle egy kis darabot, amibe egy csepp piros ételfestéket kevertem, tettem hozzá még porcukrot, mert a folyadéktól ragacsos lett. Addig gyúrtam, amíg egyenletes piros színű lett. Kisodortam, szív alakú kiszúróval szivecskéket szúrtam ki belőle, amikbe beleszúrtam egy-egy fogvájót. Egy tálra tettem, hogy . Ez lesz a díszítés majd a jövő heti szülinapi tortán.:-) 




2014. június 28., szombat

Meggyes mascarponés pohárdesszert

Pár nap és itt a július, vészesen közeleg Dorka szülinapja...feladat van ilyenkor, ki kell találnom a tortáját. Nagyjából összeállt már a kép, csak a krémet nem tudtam eddig, ezért úgy gondoltam, alkotok valamit.

Húú, és hogy ez milyen finom lett!! Valami hasonló lesz a tortakrém is, ez már biztos.:-) 

Hozzávalók:

2 dl habtejszín
1 kis pohár meggyes joghurt
25 dkg mascarpone
4 ek cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)

A gyümölcshöz:

10 dkg magozott meggy
2 ek cukor
Fahéj
Rum aroma

A tetejére:

Csokiforgács
Menta
Meggy

Elkészítése:

A meggyet megszórjuk cukorral, fahéjjal, meglocsoljuk rum aromával. Jól összekeverjük, félretesszük, amíg elkészül a krém.

Felhabosítjuk a tejszínt, a végén beleszórjuk a cukrot. Óvatosan belekeverjük a joghurtot, majd a mascarponét.

Két decis poharakba porciózzuk, öt pohárral lesz ebből a mennyiségből. 

Két kanál krémre meggyréteget teszük, kanalazunk rá a levéből is, majd teszünk rá még krémet. Tetejére csokiforgácsot szórunk, egy szem meggyel, mentalevéllel díszítjük.


2014. június 21., szombat

Meggyes mascarponés joghurttorta

Habkönnyű süteményre vágytam...mivel hármasban vagyunk a gyerekekkel, így sokat nem akartam készíteni, és bonyolultat sem, mert ilyenkor nem sok időm van a konyhában.

A körülményeket figyelembe véve úgy döntöttem, hogy a legkisebb, 18 cm-s kapcsos tortaformában készítem el. Olyat találtam ki, amit sütni sem kell. Így ha hiszitek, ha nem, fél óra alatt összedobtam.:-) 

Na jó, a dermedési időt nem beleszámolva, de az amúgy is holtidő...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

15 dkg darált háztartási keksz
8 dkg olvasztott vaj
2 ek sárgabarack lekvár

A krémhez:

2 dl habtejszín
10 dkg cukor
2 kis doboz sztracsatellás görög joghurt
25 dkg mascarpone
10 dkg magozott meggy
1 zacskó zselatin fix

A díszítéshez:

Félbe vágott babapiskóták
Szalag
Meggy

Elkészítése:

A kekszet az olvasztott vajjal és a lekvárral összegyúrjuk, belenyomkodjuk a tortaforma aljába. Amíg elkészül a krém, hűtőbe tesszük.

A tejszínt robotgéppel felverjük, a végén hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot, és óvatosan belekeverjük a mascarponét. Mehet bele a meggy is, majd belekeverjük folyamatos kevergetés mellett a zselatin fixet.

Ráöntjük a kekszre, tetejét elsimítgatjuk, hűtőbe tesszük, amíg megdermed annyira, hogy leveheő alesz a tortaforma karimája.

Ekkor tányérra tesszük, félbevágott babapiskótával rakjuk körbe, szalaggal átkötjük.