2015. szeptember 4., péntek

Levendulás keksz

Már tavasszal elhatároztam, hogy megsütöm ezt a kekszet. Aztán, amikor júniusban virágzott a levendula, ezer más fontosabb dolgom volt, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy már késő...:-(  

Most azonban ismét virágzott egy-két kisebb bokor így hamar le is szüreteltem, mielőtt megint késő lenne...



Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
12 dkg kukorica liszt
25 dkg margarin
12 dkg cukor
Csipet só
3 dkg étcsoki pici kockára vágva
1 marék levendula virág

Elkészítése:

A lisztekben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, sót, csokit és a felaprított levendula virágot. Összegyúrjuk, hengert formázunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőben pihentetjük, amíg megkeményedik annyira, hogy szeletelhető legyen.

Fél cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 170 fokos sütőben kb 10 percet sütjük.

Ha kihűlt, porcukorba forgatjuk.(Mire idáig eljutottam volna, a fele eltűnt a tepsiből...)


Az eredeti recept innen.

2015. augusztus 29., szombat

Lengyel királynő

5-6 évvel ezelőtt sütöttem utoljára ezt a sütit, és most eszembe jutott megint, így gyorsan el is készítettem....mondjuk, nem sokon múlt, hogy ne készüljön el teljesen, ugyanis, amikor kisült a két lap, kitettem a terasz asztalra. Botika kint játszott az udvaron. Aztán egyszer csak futott be, nagy boldogan újságolta, hogy milyen finom a süti...először arra gondoltam, a homokozóban "sütött" valamit, majd amikor ráébredtem, hogy a homokozót már elpakoltuk, rájöttem, hogy a frissen kisült süteménylapokat dézsmálta...:-)  Még időben megmenekítettem.:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. sütőpor
4 tojás sárgája

A tojáshabhoz:

4 tojás fehérje
20 dkg cukor
+
Kis üveg sárgabarack lekvár
20 dkg vágott dió

A krémhez:

2 cs. tejszín ízű puding
6 dl tej
20 dkg cukor
25 dkg margarin

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot, sütőport és a tojások sárgáját és összeállítjuk a tésztát. Két felé osztjuk.

A tojások fehérjéből és a 20 dkg cukorból kemény habot készítünk. Ezt is két felé osztjuk.

A lapot sütőpapíron gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével majd rákenjük a tojáshab felét, végül megszórjuk vágott dióval. 200 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Mindkét lapot ugyanígy készítjük el.






A krémhez a pudingot a tejjel és a cukorral megfőzzük, amikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint. A krémet a két lap közé kenjük.


2015. augusztus 8., szombat

Botika csokoládés vonat tortája

Ezúttal a kisfiam szülinapját ünnepeljük. Hihetetlen, hogy már három gyertyát fúj el a tortáján, és én már harmadszor készülök meglepni őt egy finom szülinapi tortával. Ezúttal kemény fába vágtam a fejszémet, merhogy ismét forróság van és minden folyik, meg olvad, semmi nem akart olyan lenni, mint amilyennek kellene, de végül sikerült...megérte....



Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
6 tojás
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1 tk sütőpor


A töltelékhez:


100 g étcsokoládé
6 tojás
150 g cukor
200 g vaj ( nem margarin)
1 zacskó vaniliás cukor

A díszítéshez:

Roletti rakománynak
Csokigolyó rakománynak
Mini vaniliás karika a kerekekhez
Ostyalap az ablakokhoz
Sárga pez cukorka a lámpáknak

Elkészítése:

A tésztához keverjük habosra a margarint a cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is, és krémesre keverjük. Végül belekeverjük a sütőporos mandulás lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt 37x22 cm-s tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.



Elkészítjük a krémet. A reszelt csokit, tojásokat és a cukrot jól összekeverjük, gőz fölött besűrűsítjük állandó kevergetés mellett. Megvárjuk, amíg kihűl, néha keverünk rajta egyet-kettőt. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és robotgéppel habosra keverjük.

A tészta széleit levágjuk, majd 4 egyforma téglalapra vágjuk.


Az egymás mellett lévőt egymás tetejére tesszük. Az elsőből lesz a mozdony, a második a vagon. A vagon felső tésztájának közepét kivágjuk úgy, hogy kb 1,5 cm szegély maradjon. A közepe lesz a mozdony vezetőfülkéje. Két levágott szél darabot összeillesztünk, ez lesz a kémény.


A mozdony két lapját ketté vágjuk, megtöltjük krémmel, és egymásra tesszük a lapokat, bevonjuk kívülről is krémmel, majd tálcára tesszük. A vagont is ugyanígy állítjuk össze, mielőtt a tálcára tennénk, a mozdony mögé egy roletti darabot teszünk, ezzel kötjük össze a mozdonyt a vagonnal. A vezető fülkét is kettévágjuk, megtöltjük, bevonjuk és a hejére illesztjük. Ugyanígy a kéményt is.

Nem maradt más hátra, mint a kerekek, a lámpa, az ablakok....no meg persze a rakomány....a "szén" és a "gerendák"... :-)