2015. október 25., vasárnap

Útifű maghéjas parasztkenyér szezámmaggal

Nem igazán vagyok jártas a paleo konyha terén, sőt, egyáltalán nem, így arról sem volt fogalmam, mi is az az útifű maghéj, és mire való, mígnem a kolléganőm elmondta, hogy lazítja a kenyér belezetét. Több se kellett, már mentem is és vettem egy zacskóval kipróbálásra.

Amióta nincs időm kovászt nevelgetni és öregtésztázni, a Lidlben kapható csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékekből sütöm a kenyeret. Ezt azért szeretem, mert mindig készen áll, ha kenyeret akarok sütni. A 3-4 féle lisztkeverékből a parasztkenyér keveréket szeretem a legjobban, így ezzel tettem próbára az útifű maghéjat.

No és az eredmény? Könnyű, lágy belezet, ropogós héj....imádtuk! :-)




Hozzávalók:

500 g Bauernbrot lisztkeverék
2 ek útifű maghéj
420 ml víz
Szezámmag

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk az útifű maghéjat és a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. A kenyeret lepermetezzük kevés vízzel, megszórjuk szezámmaggal. Sütőzsákot is bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük, majd a paraszttálból kivéve további 15 percet.



2015. október 24., szombat

Tejes pite

Dorka lányom kérésének eleget téve ma tejes pitét sütöttem, ezúttal szilvával. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, főleg cseresznyével vagy meggyel szoktam, de most szilvát találtam a fagyasztóban.

Amellett, hogy nagyon eteti magát, a másik előNye, hogy annyi idő alatt összedobható, amíg felfűt a sütő.

Hozzávalók:

2 db tojás
13 dkg cukor
1 vaniliás cukor
1 citrom leve, és reszelt héja
csipet só
16 dkg liszt
0,5 l tej
forma kikenéséhez vaj
6-7 szem szilva
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
Rum aroma

Elkészítése:

A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra. A szilvákat kockára vágjuk, tálba tesszük, majd megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel és meglocsoljuk rum aromával. Félretesszük.

A tojást, cukrot, vaniliás cukrot, citrom levét, és héját, és a sót robotgéppel habosra keverjük, majd felváltva adjuk hozzá a lisztet és a tejet.

Kivajazott pite formába öntjük. Beleszórjuk az előkészített gyümölcsöt.

10 percig sütjük 190 fokon, azután visszavesszük a hőfokot 170 fokra, és így még 25-30 percig sütjük.





2015. október 18., vasárnap

Házi pepparkakor, azaz karácsonyi ropogós keksz

Nem tudok betellni a gyömbérrel, imádom...igaz, hogy még odébb van karácsony, de ezt muszáj volt megsütnöm most...:-) 

Mondjuk dobozban tárolva sokáig eláll, de nálunk nincs ideje rá, mert mindenki folyamat rájár a hasonló keksz félékre, így neki sem jósolok túl hosszú életet, hiszen nagyon finom. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kihűlni alig volt ideje és a fele máris elfogyott.:-) 

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
5 dkg méz
1 tk őrölt gyömbér
1 tk fahéj
1 tk kakaó
2 cs. vaniliás cukor
20 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
Csipet só
1 narancs reszelt héja

Elkészítése:

A vajat a cukrokkal, fahéjjal, kakaóporral, gyömbérrel, sóval, narancshéjjal és a mézzel alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük pihenni.

Közben fogunk három ív sütőpapírt. Kettőnek a széleit visszahajtjuk gáztepsi méretűre. A tésztát két egyforma gombócra osztjuk. Rátesszük a behajtott szélű sütőpapírra, a tetejére pedig rátesszük a harmadig ív sütőpapírt, amit nem hajtogattunk. Két sütőpapír között papírvékonyra sodorjuk. Így könnyebb dolgozni vele és nem lesz cakkos a széle.

A tésztát először csíkokra vágjuk, majd téglalapra, végül a téglalapokat átlósan elvágjuk, így kapjuk a háromszög kekszeket.

Sütőpapírral együtt ráhúzzuk a tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Amikor kivesszük a sütőből, még puha, ilyenkor célszerű még egyszer elvágni az eredeti vágás mentén a háromszögeket, mert ha megvárjuk, amíg kemény lesz, uttána nem lehet szépen eltörni.