2016. január 19., kedd

Csokis keksz mogyorós csokigolyókkal

A héten farsang lesz az óvodában, valami finomságot vinni kell...gondolkodtam, mit is készítsek, amit szeretnek a gyerekek, mutatós és nem krémes...így hát hamar leszűkült a kör a kekszekre. Az nálunk mindenféle fajta formában nagy siker, most sem volt ez másképp. Amikor kisült, nekiesett mindenki, menekíteni kellett...persze javaslatokat sorra kaptam, hogy mi mást kéne sütni inkább az oviba, mert ezt el nem engedik...:-)

Hozzávalók:

20 dkg vaj ( nem margarin!!!)
12 dkg cukor
1 tojássárgája
28 dkg liszt
1 ek kakaópor
3 ek vaniliás cukor

Díszzítéshez:

1 cs. mogyorós csokis drazsé


Elkészíotése:

A vajat a cukorral, vaniliás cukorral és a tojássárgájával robotgéeppel habosra keverjük, majd fakanállal hozzákeverjük a  kakaóporral elkevert lisztet, végül kézzel összegyúrjuk a tésztát. Folpackba tekerjük és hűtőben pihentetjük fél órát.

Sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi gombóckákat sorakoztatunk, majd egy pohár aljával lenyomkodjuk. A tésztába mogyorós cukor drazsékat nyomkodunk.

180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még puhák. Tegyük hűvös helyre, ha kihűlt, ropogós lesz.



2016. január 11., hétfő

Francia krémes

Vettem a napokban egy csomag leveles tésztát. Nem volt vele különösebb célom, egyszerűen csak szeretem, ha van itthon, mert sose lehet tudni, mikor kell...tegnap este gondolkodtam, mi legyen a desszert ebéd utánra, és eszembe jutottt a francia krémes....és már nem is gondolkodtam tovább...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

1 csomag fagyasztott leveles tészta

A krémhez:

1 l 2,8%-os tej
4 tojás
25 dkg cukor
13 dkg liszt
Fél rúd vanilia

A habhoz:

400 ml habtejszín
4 tk porcukor

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a tej felét. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, a maradék tejet a vaniliarúddal felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a másik masszához és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amíg még forró, óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjék kemény habját. Lehűtjükk.

Amíg hűl, kisütjük a tésztát. A fagyasztott leveles tésztát miután kiolvadt, ketté vágjuk. Vékonyra sodorjuk.tetejét megböködjük. Azt a kisodort lapot, ami a teteje lesz, Késsel bevágjuk a szeleteket, hogy amikor kihűlt a tészta, könnyen szeletelhető legyen.

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, amikor kezd keményedni, hozzákanalazzuk a porcukrot.

Amikor kihűlt a tészta és a krém is, az alsó lapra rákenjük a vaniliás krémet, erre jön a felvert habtejszín, végül rásorakoztatjuk a kockákra vágott tésztalapokat. Tetejét porcukorral szórjuk meg.


2016. január 10., vasárnap

Szezámmagos kréker ( gluténmentes)

Még sosem sütöttem gluténmentes lisztből, nem ismerem, és tapasztalatom sincs ezekről a termékekről. Néhány hónapja kaptam egy zacskó tökmaglisztet...mindenképp ki akartam próbálni, csak nem tudtam mire...aztán Viki oldalán találtam egy kréker receptet, megtetszett, és átvariáltam picit.:-) 

Hozzávalók:

15 dkg tökmag liszt
7,5 dkg margarin
70 ml tejszín
1/2 mokkáskanál só
1 kk fokhagyma
4 kk szezámmag
3 kk egész mák

Elkészítése:

A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát. Két sütőpapír közt gyúródeszkán amennyire csak tudjuk, olyan vékonyra sodorjuk. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz.

Ha kisodortuk, derelyevágóval 2x2-es kockákra vágjuk, megszórjuk szezámmaggal és egész mákkal a tetejét. Süttőpapírral együtt tepsibe tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc akatt megsütjük.