Vettem a napokban egy csomag leveles tésztát. Nem volt vele különösebb célom, egyszerűen csak szeretem, ha van itthon, mert sose lehet tudni, mikor kell...tegnap este gondolkodtam, mi legyen a desszert ebéd utánra, és eszembe jutottt a francia krémes....és már nem is gondolkodtam tovább...:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
1 csomag fagyasztott leveles tészta
A krémhez:
1 l 2,8%-os tej
4 tojás
25 dkg cukor
13 dkg liszt
Fél rúd vanilia
A habhoz:
400 ml habtejszín
4 tk porcukor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a tej felét. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, a maradék tejet a vaniliarúddal felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a másik masszához és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amíg még forró, óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjék kemény habját. Lehűtjükk.
Amíg hűl, kisütjük a tésztát. A fagyasztott leveles tésztát miután kiolvadt, ketté vágjuk. Vékonyra sodorjuk.tetejét megböködjük. Azt a kisodort lapot, ami a teteje lesz, Késsel bevágjuk a szeleteket, hogy amikor kihűlt a tészta, könnyen szeletelhető legyen.
200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, amikor kezd keményedni, hozzákanalazzuk a porcukrot.
Amikor kihűlt a tészta és a krém is, az alsó lapra rákenjük a vaniliás krémet, erre jön a felvert habtejszín, végül rásorakoztatjuk a kockákra vágott tésztalapokat. Tetejét porcukorral szórjuk meg.
A habhoz:
400 ml habtejszín
4 tk porcukor
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és a tej felét. Kézi habverővel csomómentesre keverjük, a maradék tejet a vaniliarúddal felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a másik masszához és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amíg még forró, óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjék kemény habját. Lehűtjükk.
Amíg hűl, kisütjük a tésztát. A fagyasztott leveles tésztát miután kiolvadt, ketté vágjuk. Vékonyra sodorjuk.tetejét megböködjük. Azt a kisodort lapot, ami a teteje lesz, Késsel bevágjuk a szeleteket, hogy amikor kihűlt a tészta, könnyen szeletelhető legyen.
200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A tejszínt robotgéppel kemény habbá verjük, amikor kezd keményedni, hozzákanalazzuk a porcukrot.
Amikor kihűlt a tészta és a krém is, az alsó lapra rákenjük a vaniliás krémet, erre jön a felvert habtejszín, végül rásorakoztatjuk a kockákra vágott tésztalapokat. Tetejét porcukorral szórjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése