Igazság szerint tegnap szerettem volna kiposztolni ezt a receptet, mert akkor készítettem először, és olyan viharos gyorsasággal elfogyott, hogy még megkóstolni sem tudtam, nemhogy fotózni...:-)
Az interneten keresgélve bukkantam egy oldalon az ötletre, ott leopárd kenyér szerepelt. Nagyon megtetszett az ötlet, de úgy gondoltam, én inkább kalácsként fogom megsütni a saját receptemmel. Édesítőszerrel készült, csak annyi cukor van benne, amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges...a tetején a jégcukor opcionális....tettem rá, mert imádom, de elhagyható...
Az interneten keresgélve bukkantam egy oldalon az ötletre, ott leopárd kenyér szerepelt. Nagyon megtetszett az ötlet, de úgy gondoltam, én inkább kalácsként fogom megsütni a saját receptemmel. Édesítőszerrel készült, csak annyi cukor van benne, amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges...a tetején a jégcukor opcionális....tettem rá, mert imádom, de elhagyható...
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
240 ml tej
1 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
35 szem édesítő tabletta
50 ml étolaj
1/2 narancs reszelt héja
A kakaós gombóchoz:
3 g holland kakaó
1/2 kk fahéj
Löttyintésnyi tej
5 szem édesítő tabletta
A sötétebb kakaós gombóchoz:
15 g holland kakaó
1/2 kk kardamom
Löttyintésnyi tej
5 szem édesítő tabletta
A tetejére:
1 tojás fehérje a kenéshez
Jégcukor
Elkészítése:
2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a maradék 20 ml- ben felolvasztjuk az édesítőszert, majd az összes hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát, könnyű, laza állagúnak kell lennie. Elfelezzük a gombócot. Az egyik felét letakarva kelni, hagyjuk. A másikat pedig két egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 3 g kakaót dolgozunk bele, fahéjjal pici tejjel és az olvasztott édesítőszerrel. A másikba pedig a 15 g kakaót, kardamomot, pici tejjel és az édesítőszerrel. Mindhárom gombócot duplájára kelesztjük, majd mindegyiket 5 részre osztjuk.
Püspökkenyér formát kivajazunk.
A világosbarna gombócból olyan hosszú hengert formázunk, mint a sütőforma. A sötétbarna gombócot hosszúkás formára sodorjuk, majd betekerjük vele a világosbarna hengert. A fehér tésztát is hosszúkásra nyújtjuk, és abba is beletekertjük a barna hengert.
A többi gombóccal is ugyanígy járunk el. Az így elkészült 5 hengereket a püspökkenyér formába tesszük. Pihentetjük 15 percet, majd a sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
Nagyon mutatós szép lett! Jó hogy részletekben mutatod talán egyszer rászánom magam és elkészítem!
VálaszTörlésKöszi, Éva! Nem olyan bonyolult ám, mint amilyennek tűnik, könnyen kezelhető a tészta.:-)
TörlésFincsi volt, tanusíthatom :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett! Egészségetekre!:-)
Törlés