2016. március 13., vasárnap

Narancsos pohárdesszert cukor nélkül

Pár hétvégét kihagytam, így már nagyon hiányzott valami édesség, csak nem tudtam, mt csináljak? A tanácstalanság és az egyéb más elfoglaltságok a pohárdesszert felé sodortak, ehhez nem kellett sok idő és igazán finom desszertet hoztam össze.😊



Hozzávalók:

A joghurtos krémhez:

4 dl natúr görög joghurt
2 dl habtejszín
4 ek gyümölcscukor
8 db édesítő tabletta
1 narancs reszelt héja

A narancsos zseléhez:

3 narancs kockára vágva
1 púpozott ek vanilia puding
4 ek gyümölcscukor

5 dkg étcsoki
6 db fahéjas keksz

Elkészítése:

A joghurtba belereszeljük a narancs héját és az összetört édesítőtablettákkal együtt alaposan elkeverjük.

A meghámozott narancsokat kockára vágjuk, nyeles serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a pudingport. Közepes lángon főzni kezdjük, majd amikor sűrűsödni kezd, belekeverjük a gyümölcscukrot. Ha forr, lekapcsoljuk, és összeturmixoljuk. Amíg hűl, felverjük a tejszínt. Félkemény állapotában belekanalazzuk a gyümölcscukrot, és óvatosan elkeverjük a joghurttal.

Felolvasztjuk a csokit.

Előkészítünk 6 desszertes poharat. Az aljába narancsos zselét teszünk. Erre csorgatunk csokit, rá a joghurtos krémet. Még egy réteg zselé, csoki és joghurt kerül rá. A tetejét fahéjas keksszel és mentával díszítjük.



2016. február 21., vasárnap

Puncskocka citrommázzal

Egyik nagy kedvencem a sok közül a puncskocka, csak a mázhoz szükséges fondant elkészítését nem tudtam még elsajátítani, így most arra gondoltam, citrommázzal teszem különlegessé. Kellemesen savanykás ízével, olyan sikert aratott, hogy a gyerekek ebéd után csak úgy kapkodták a tálcáról. Még mami is, aki amúgy nem is szereti a puncskockát...illetve nem szerette, amíg ezt nem kóstolta...😜



Hozzávalók:

A tésztához:




A krémhez:

A kisült piskóta fele
2 ek kakaó
10 dkg cukor
Kis üveg rum aroma
Kis üveg lekvár fele

A mázhoz:

30 dkg porcukor
1 citrom leve
1,5 ek víz
0,5 ek piros ételfesték

Elkészítése:

Elkészítjük a piskótát a fentiek szerint. Az elkészült és kihűlt tészta felét egy tálba tesszük,  ebből lesz a krémes töltelék...hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk.Szaftosnak kell lennie, hogy ne legyen száraz a sütink.

A megmaradt piskótát ketté vágjuk, az aljára tesszük a szaftos tölteléket, egyenletesen elegyengetjük,majd rátesszük a másik piskótalapot.

Elkészítjük a mázat. A porcukrot a citromlével és a többi hozzávalóval együtt robotgéppel 15 percig keverjük. Befedjük vele a süti tetejét. 5 perc múlva felszeleteljük.


2016. február 7., vasárnap

Virágos keksztekercs

Dorka névnap volt tegnap....kicsilányom kívánsága sütifronton természetesen a Lajcsi szelet volt, amit el is készítettem neki, de ugye az iskolába is vinni kell valamit...keksztekercs volt a kívánsága. De, hogy ne egy egyszerű keksztekercset készítsek Snocy receptje alapján itt a saját verzióm. Mivel a Lajcsinak a széleit le kellett vágni, illetve volt még karácsonyi maradék mézes puszedli és mézeskalács, ezeket használtam háztartási keksz helyett, jól meg is bolondította...de bármilyen száraz keksz megfelelő erre a célra, vagy ha nincs, hát ott a darált háztartási keksz.😉



Hozzávalók:

A sötét masszához:

20 dkg süti széle
17 dkg mézespuszedli
10 dkg porcukor
1 cs. vaniliás cukor
20 dkg margarin
Tej, amennyitől összeáll, én nem tettem bele, mert a süti szélétől elég szaftos lett

A világos masszához:

25 dkg mézeskalács
12 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
1 cs.vaniliás cukor
25 dkg margarin
Tej, amennyitől összeáll, nekem kb fél dl kellett

A krémhez:

15 dkg puha margarin
15 dkg porcukor
1 cs.vaniliás cukor
10 dkg kókuszreszelék+ kb 2 dkg kívülre

Elkészítése:

Aprítógépben összeaprítjuk a kekszeket, beletesszük a többi hozzávalót és összeállítjuk a masszát. Külön a sötétet és a világosat.

A krém hozzávalóit robotgéppel összekeverjük.

A sötét és a világos masszát is 4-4 gombócra gyúrjuk és hüvelykujjnyi vastag hengerekre sodorjuk őket. Alufóliára egyenletesen rászórjuk a 2 dkg kókuszteszeléket, majd szorosan egymás mellé rásorakoztatjuk felváltva a sötét és a világos hengereket. Rákenjük a kókuszos krémet és óvatosan hengerré tekerjük.

Szeletelés előtt egy éjszakát hűtőben pihentetjük.