2016. július 1., péntek

Kakaós-fahéjas kevert (vágjak még süti)

Anyukám sok-sok éves receptje, ami nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető bögrés süti, a gyerekek is nagyon szeretik, nálunk csak vágjak még sütiként ismeri mindenki....😊 

Hozzávalók:

2 egész tojás
1 bögre cukor
5 dkg margarin
4 ek kakaó
1 tk fahéj
1 bögre tej
Másfél bögre liszt
1 cs. sütőpor

A tetejére:

Sárgabarack lekvár
1 tábla csoki

Díszítéshez:

Jégcukor

Elkészítése:

A tojást, cukrot, margarint, kakaót és a fahéjat simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük ( tűpróba).

Ha kihűlt, a tetejére barack lekvárt kenünk, majd ráöntjük az olvasztott csokit, villával márványosítjuk. Jégcukorral díszítjük.


2016. június 26., vasárnap

Konyakos piskótatekercs

Lakásfelújítás kellős közepén állok...szép munka, mostanában nem lesz még kész...halmokban álltak a bontás során keletkezett törmelékes zsákok. Kedves kollégáim segítettek, és elvitték mind a hulladékudvarba, így köszi sűtiként készítettem nekik ezt a sütit.😊



Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
1 tk sütőpor
1 ek kakaó

A krémhez:

1 cs. Vaniliás puding
3 dl tej
3 ek cukor
1 ek konyak aroma
1/4 margarin
Konyakmeggy

A díszítéshez:

5 dkg csoki
1 ek étolaj
Jégcukor

Elkészítése:

A piskótához a tojást és a cukrot habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Amíg forró, vizes konyharuhára tesszük, és feltekerjük. Mindjárt ki is tekerjük, és levesszük a konyharuháról, ne ázzon el, majd a konyharuha nélkül ismét feltekerjük.

A krémhez a pudingot a cukorral összekeverjük, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt beletesszük a margarint, és a konyak aromát, és robotgéppel habosra keverjük.

Ezzel a krémmel lekenjük a piskótát, a széléhez, ahol elkezdjük majd felekerni, konyakmeggyeket sorakoztatunk. Feltekerjük.

Jöhet a csokimáz. Gőz fölött felolvasztjuk az olajjal a csokit, majd rákenjük a piskótatekercs tetejére. Megszórjuk jégcukorral.



2016. június 25., szombat

Maglisztes rudacskák

A múlt heti magos rudacskák hatalmas sikerén felbuzdulva ma gondoltam egy nagyot, és átvariáltam csöppet a receptet, a Norbi liszt majdnem teljes mennyiségèt kiváltottam maglisztekkel, így még kevesebb lett a szénhidrát tartalma....és  Dorkám szerint még a múlt hetinél is finomabb lett, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy melegében elpusztítottuk  mind a 3 tepsivel. Bár őszintén szólva azért voltak kétségeim, mert ahogy belecsippantottam a nyers tésztába, nagyon nem ízlett. Akkor nyugodtam meg, amikor kisült az első adag...😊

Hozzávalók:

50 g rozsliszt
50 g napraforgómag liszt
50 g tökmag liszt
85 g zabpehely liszt
250 g túró
1 dl tejszín
150 g reszelt sajt
1 tojás sárgája
1 tk sütőpor
1 tk só
1 tk őrölt bors
75 g margarin

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálba tesszük, és a robotgép dagasztó karjával egyenletesen összekeverjük. Gombócot gyúrunk belőle, kicsit ragadós lesz, ez normális, folpackkal takarjuk le és tegyük hűtőbe pár órára.

A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkára tesszük és 4-5 mm vastagra sodorjuk. Tetejét lekenjük tojással, megszórjuk lenmaggal, és derelye vágóval 1x10 cm-s rudakra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt 
megsütjük.