2018. július 14., szombat

Dorka epres csokitortája

Megint eltelt egy év...nem is olyan kicsi lányom már 11 éves lett! Ezúttal epres csokitortát kért tőlem...nekiálltam agyalni, milyen is legyen, hogyan készítsem el? Mivel az eperszezon már lecsengett, így fagyasztott eperrel voltam kénytelen dolgozni, de mivel úgyis zselésítettem, így az élvezeti értékén ez szerencsére semmit nem változtatott. 😊 
A recept adatai egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformára vonatkoznak.


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Ebből egy piskóta lesz, kettőt sütünk belőle.

A nutellás krémhez:

25 dkg mascarpone
3 ek nutella
2 dl habtejszín

Az eperzseléhez:

20 dkg eper
2 ek főzős vanilia puding
3 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
30 ml olaj

Díszítéshez:

Epres és mogyorós ostyarudak
Epres gumicukor
Dekorgyöngyök

Elkészítése:

A piskótához a tojást felvejük a cukorral,  belecsorgatjuk az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélet tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük. Sütőfüggő.  A másik piskótát is ugyanígy készítjük el.

Amíg a piskóták sülnek és hűlnek, elkészítjük a zselét. Az epret egy lábosba tesszük, és alacsony lángon elkezdjük főzni. Ha nem enged elég vizet, tehetünk hozzá kevés vizet. Amikor puha, összeturmixoljuk, majd felfőzzük a pudinggal, belekeverjük a cukrot is, és lehűtjük. Ha folyósabb maradna, mehet bele egy kis zselatin fix.

Elkészítjük a nutellás krémet. A mascarponéba belekeverjük a mogyorókrémet, majd a felvert tejszínhabot. Az időközben kihűlt piskóta lapokat ketté vágjuk. Az alsó lapra rákenjük a nutellás krém kb 1/3-át, rátesszük a következő piskóta lapot. Erre fog kerülni az eper zselé, erre a harmadik piskóta, amire a nutellás krém 1/3-a jön, végül erre tesszük az utolsó piskóta lapot.

A megmaradt krémmel körbekenjük a tortát.

A csokit az olajjal megolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére. Ha megdermedt kicsit, rátűzdeljük dekorációnak az ostyarudakat, rátesszük a gumicukrokat és megszórjuk dekorgyöngyökkel.



2018. június 7., csütörtök

Cseresznyés hamis rizsfelfújt

Érik a cseresznye....de igazából engem most nem is ez motivált ennek a süteménynek az elkészítésére, sokkal inkább magamnak szerettem volna ezegyszer kedvezni...a gyerekek pedig úgyis örülnek mindennek...már jó ideje csináltam egy képernyőfotót a jóég tudja melyik oldalról, ez a recept volt rajta, de tulajdonképpen, csak a hozzávalókat tartalmazta a kép, az elkészítési módot, azt így gondoltam ki. 😊 Az édesítő fajtáját és mennyiségét úgy gondolom mindenki maga választhatja, ízlés kérdése.




Hozzávalók:

30 dkg túró
5 dkg apró szemű zabpehely
1,5 dl tej
2 ek olaj
3 tojás
Csipet só
1/2 cs.sütőpor
2 ek gyümölcscukor
9 szem édesítő tabletta összetörve
Reszelt citromhéj
Vanilia őrlemény
1 marék kimagozott cseresznye

Elkészítése:

Egy tálkában összekeverjük a túrót a gyümölcscukorral és a sütőporral. Egy másik tálban beáztajuk a zabpelyhet a telyben, hozzáöntjük az olajat, az összetört édesítőt, a vanilia őrleményt és a citromhéjat. A tojásokat a csipet sóval habosra keverjük. Ha felverődött, belekeverjük a túrót, majd a zabpelyhes masszát.

Kivajazott kerámia tálba öntjük, beleszórjuk a kimagozott cseresznyét, majd 180 fokra előmelegített
sütőben 40 percet sütjük. 

Diétás lekvárral tálaljuk, de anélkül is megállja a helyét, nagyon finom, szaftos.

2018. március 27., kedd

Mami karamellás csokitortája

Anyukám hatvan éves lett.....erre az alkalomra valami igazán különlegesen finom tortát szerettem volna készíteni. Első körben közvéleményt kutattam családon belül, hogy milyen ízű legyen, a karamell és a csoki is s szavazatot kapott, így összegyúrtam a kettőt, és így született meg a mai alkotás...


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja, kettőt sütünk belőle.

A karamellás krémhez:

1 cs vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tej
10 dkg margarin
25 dkg mascarpone

A csokis krémhez:

1 cs vaniliás puding
3 ek cukor
10 dkg étcsoki
3 dl tej
10 dkg margarin

A mogyorós karamellhez:

20 dkg mogyoró
6ek cukor
1 dl tejszín

A csokimázhoz:

5 dkg étcsoki
25 ml olaj

Elkészítése:

A piskótához a cukrot a tojással habosra keverjük, ha felverődött, belefolyatjuk az olajat és a vizet, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral ês a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük. A másik piskóra lapot is ugyanígy készítjük el.

Amíg hűl, megfőzzük a krémeket. A karamelláshoz a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel. A cukrot karamellizáljuk, majd ráöntjük a maradék tejet. Ha elolvadt a karamell, belekeverjük a mudingos masszát, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A csokis krémhez a pudingot összekeverjük 1 dl tejjel és a cukorral, a maradék tejet felforraljuk, beletörjük a csokit. Ha elolvadt a csoki, a pudingot hozzáöntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A közben kihűlt karamellás krémhez robotgéppel belekeverjük a margarint, majd kanállal hozzákeverjük a mascarponét. A csokiskrémhez is hozzákeverjük a margarint.

Mindkét tortalapot félbevágjuk. Az alsó lapra rákenjük a karamellás krém 2/3-át, a maradékkal majd a szélét fogjuk bevonni. Erre jön a második tortalap, amire a karamellás mogyorót tesszük, ezt ezután készítjük el. A mogyorót összetörjük, a cukrot karamellizáljuk. Felöntjük a tejszínnel, majd ebbe forgatjuk bele a tört mogyorót. Ráegyengetjük a tortára, erre jön a harmadik lap. Utána a csokis krém, végül az utolsó lap. A maradék karamellás krémmel bevonjuk az oldalát, majd elkészítjük a mázat.

A csokit az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a torta tetejére öntjük, úgy, hogy lecsorogjon az oldalán.

A tetejét tetszőlegesen választott csokoládéval díszítjük.