2019. július 6., szombat

Túrós-meggyes pite

Az igazat megvallva nem terveztem ezt a sütit, csak meggyes és túrós rétest szerettem volna sütni, de a nagy sietségben rétestészta helyett leveles tésztát vettem, így egy gyors újratervezés következtében a tiroli rétesből megmaradt túrótöltelék újrahasznosítása következtében megszületett ez a fonomság, amit Andi oldalán találtam. Mindössze fél óra alatt összedobtam, gyors, egyszerű és finom.....és a maradék túrótöltelék is fel lett használva. 😁

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
1 cs.sütőpor
2 tojás
20 dkg cukor
2,5 dl tej
1 cs.vaniliás cukor
1 mk őrölt fahéj
15 dkg olvasztott margarin

A töltelékhez:

20 dkg túró
5 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
2 púpos ek tejföl
25 dkg magozott meggy

Elkészítése:

A tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, a fahéjat, vaniliás cukrot, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül folyamatos keverés mellett az olvasztott margarint és addig keverjük robotgéppel, amíg egyenletesen sima tésztát kapunk.

Sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe öntjük.

A túrót villával összetörjük, belekeverjük a cukrot, tejfölt és a vaniliás cukrot. Rákanalazzuk a tésztára, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet.

170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.




2019. június 1., szombat

Epres-túrós kosárkák eperöntettel

Végre érik nálunk is az eper, ráadásul most már marad is belőle, miután a gyerekek nekiesnek, úgyhogy ihletet kaptam egy jó kis epres sütihez....olyat szerettem volna, amit én is bűntetlenül ehetek, így jött a túrós megoldás, aztán persze az se hátrány, ha nincs benne lisztes tészta, vagy legalább is minimális, így aztán eszembe jutott a rétes tészta, innen meg már vitt a lendület....hatalmas sikere volt, nagyon ízlett mindenkinek.



Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg rétestészta

A töltelékhez:

25 dkg túró
2 tojás
1 púpos ek tejföl
1/2 mk vanilia őrlemény
10 szem édesítő tabletta összetörve
1 ek gyümölcscukor ( ízlés szerint mehet bele több, vagy kevesebb édesítő is)
15 szem eper apró darabokra vágva

Az öntethez:

Kis tál eper
2 dl víz
1 púpos ek vaniliás pudingpor
8 szem összetört édesítő tabletta
1 ek gyümölcscukor

Elkészítése:

A töltelékhez a túrót egy tálba öntjük, villával összetörjük, mehet bele a tojás kivételével az összes többi hozzávaló. A tojások sárgáját különválasztjuk, azokat a túrós masszáva keverjük, a fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a töltelékhez keverjük.

A réteslapot kb 10x10 es négyzetekre vágjuk. Muffinformát vékonyan kiolajozunk, kibéleljük a réteslapokkal. A tésztát is lekenjük kevés olajjal, majd belekanalazzuk a masszát.

200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Amíg sül, elkészítjük az öntetet. Az epret feldaraboljuk, lábosba tesszük, ráöntjük a vizet, a pudingport és hozzáadjuk az édesítőt. Alacsony lángon állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd, majd botmixerrel pépesítjük. Belekeverjük a gyümölcscukrot és pár percig tovább főzzük. Lehűtjük.


2019. május 1., szerda

Túrófánk

Norbi facebook csoportjában találtam ezt a receptet, és muszáj volt kipróbálnom, egyszerűen és nagyon gyorsan elkészíthető és isteni finom...és, ami a legjobb benne, hogy bűntetlenül fogyasztható, hiszen nincs benne se cukor, se fehér liszt. Természetesen azzal is elkészíthető, nálam most a diétás verzió debütált, abban is biztos vagyok, hogy nem utoljára sütöttem, mert jóllakni nem sikerült belőle, a gyerekek az utolsó fánkocskán kis híján összevesztek. 13 db lett egy adagból. Simán lehet duplán gyártani. 😉

Hozzávalók:

25 dkg túró
2 tojás
3 púpozott ek update liszt
Fél cs.sütőpor
5 szem édesítő tabletta összezúzva 
Csipet só
Fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd hűtőben pihentetjük minimum 15 percet. Az se baj, ha többet, nálam ma pihent egy órát is talán, mert közbejött egy-két egyéb tennivaló. Nedves kézzel nagyobb diónyi golyócskákat formázunk belőle, majd bő olajban közepes lángon megsütjük.