2015. október 25., vasárnap

Útifű maghéjas parasztkenyér szezámmaggal

Nem igazán vagyok jártas a paleo konyha terén, sőt, egyáltalán nem, így arról sem volt fogalmam, mi is az az útifű maghéj, és mire való, mígnem a kolléganőm elmondta, hogy lazítja a kenyér belezetét. Több se kellett, már mentem is és vettem egy zacskóval kipróbálásra.

Amióta nincs időm kovászt nevelgetni és öregtésztázni, a Lidlben kapható csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverékekből sütöm a kenyeret. Ezt azért szeretem, mert mindig készen áll, ha kenyeret akarok sütni. A 3-4 féle lisztkeverékből a parasztkenyér keveréket szeretem a legjobban, így ezzel tettem próbára az útifű maghéjat.

No és az eredmény? Könnyű, lágy belezet, ropogós héj....imádtuk! :-)




Hozzávalók:

500 g Bauernbrot lisztkeverék
2 ek útifű maghéj
420 ml víz
Szezámmag

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk az útifű maghéjat és a langyos vizet és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy 20 cm átmérőjű paraszttál aljába vizet permetezünk, kibéleljük sütőpapírral. 

A kidagasztott kenyértésztából lisztezett gyúródeszkán cipót formázunk, majd a paraszttálban 60 percet kelesztjük.

Félidőben pengével bevágjuk. A kenyeret lepermetezzük kevés vízzel, megszórjuk szezámmaggal. Sütőzsákot is bepermetezünk vízzel, beletesszük a kenyeret a paraszttállal és 220 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet sütjük, majd a paraszttálból kivéve további 15 percet.



2 megjegyzés: