2018. szeptember 9., vasárnap

Négyes fonás

A gyerekek nagyon szeretik a fonott kalácsot, ezért nálunk viszonylag gyakran van. Főleg most, hogy elkezdődött a suli, és Dorkának minden nap tízórait és uzsonnát kell  csomagolni. Úgyhogy maratoni kalácsgyártásba kezdtem. Arra gondoltam, hogy sütök egy hétre valót, felszeletelem, majd beteszem a fagyasztóba, reggelente pedig előkapok belőle annyit, amennyire szüksége van napi szinten.

Jó ideje foglalkoztat a négyes-, illetve a hatos kalács fonás, de eddig valahogy mindig megragadtam a dolgok egyszerűbb végét, és végül maradtam a hármas fonásnál...

Egészen mostanáig, mert most úgy döntöttem, nekiállok a négyesnek, az egyszerűbb, és dokumentálom is, aztán, ha már jól megy, megtanulom a hatosat is...

Ezúttal nem is a recept, inkább a technika a lényeg, de most is az eddig bevált, kedvenc kalács receptünkből dolgoztam, ez nálunk a favorit.

A fonási technikát egy rövidke videon mutatom be, remélem segítség lesz azoknak, akik eddig még nem mertek belevágni...





2018. július 14., szombat

Dorka epres csokitortája

Megint eltelt egy év...nem is olyan kicsi lányom már 11 éves lett! Ezúttal epres csokitortát kért tőlem...nekiálltam agyalni, milyen is legyen, hogyan készítsem el? Mivel az eperszezon már lecsengett, így fagyasztott eperrel voltam kénytelen dolgozni, de mivel úgyis zselésítettem, így az élvezeti értékén ez szerencsére semmit nem változtatott. 😊 
A recept adatai egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformára vonatkoznak.


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Ebből egy piskóta lesz, kettőt sütünk belőle.

A nutellás krémhez:

25 dkg mascarpone
3 ek nutella
2 dl habtejszín

Az eperzseléhez:

20 dkg eper
2 ek főzős vanilia puding
3 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
30 ml olaj

Díszítéshez:

Epres és mogyorós ostyarudak
Epres gumicukor
Dekorgyöngyök

Elkészítése:

A piskótához a tojást felvejük a cukorral,  belecsorgatjuk az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélet tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük. Sütőfüggő.  A másik piskótát is ugyanígy készítjük el.

Amíg a piskóták sülnek és hűlnek, elkészítjük a zselét. Az epret egy lábosba tesszük, és alacsony lángon elkezdjük főzni. Ha nem enged elég vizet, tehetünk hozzá kevés vizet. Amikor puha, összeturmixoljuk, majd felfőzzük a pudinggal, belekeverjük a cukrot is, és lehűtjük. Ha folyósabb maradna, mehet bele egy kis zselatin fix.

Elkészítjük a nutellás krémet. A mascarponéba belekeverjük a mogyorókrémet, majd a felvert tejszínhabot. Az időközben kihűlt piskóta lapokat ketté vágjuk. Az alsó lapra rákenjük a nutellás krém kb 1/3-át, rátesszük a következő piskóta lapot. Erre fog kerülni az eper zselé, erre a harmadik piskóta, amire a nutellás krém 1/3-a jön, végül erre tesszük az utolsó piskóta lapot.

A megmaradt krémmel körbekenjük a tortát.

A csokit az olajjal megolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére. Ha megdermedt kicsit, rátűzdeljük dekorációnak az ostyarudakat, rátesszük a gumicukrokat és megszórjuk dekorgyöngyökkel.



2018. június 7., csütörtök

Cseresznyés hamis rizsfelfújt

Érik a cseresznye....de igazából engem most nem is ez motivált ennek a süteménynek az elkészítésére, sokkal inkább magamnak szerettem volna ezegyszer kedvezni...a gyerekek pedig úgyis örülnek mindennek...már jó ideje csináltam egy képernyőfotót a jóég tudja melyik oldalról, ez a recept volt rajta, de tulajdonképpen, csak a hozzávalókat tartalmazta a kép, az elkészítési módot, azt így gondoltam ki. 😊 Az édesítő fajtáját és mennyiségét úgy gondolom mindenki maga választhatja, ízlés kérdése.




Hozzávalók:

30 dkg túró
5 dkg apró szemű zabpehely
1,5 dl tej
2 ek olaj
3 tojás
Csipet só
1/2 cs.sütőpor
2 ek gyümölcscukor
9 szem édesítő tabletta összetörve
Reszelt citromhéj
Vanilia őrlemény
1 marék kimagozott cseresznye

Elkészítése:

Egy tálkában összekeverjük a túrót a gyümölcscukorral és a sütőporral. Egy másik tálban beáztajuk a zabpelyhet a telyben, hozzáöntjük az olajat, az összetört édesítőt, a vanilia őrleményt és a citromhéjat. A tojásokat a csipet sóval habosra keverjük. Ha felverődött, belekeverjük a túrót, majd a zabpelyhes masszát.

Kivajazott kerámia tálba öntjük, beleszórjuk a kimagozott cseresznyét, majd 180 fokra előmelegített
sütőben 40 percet sütjük. 

Diétás lekvárral tálaljuk, de anélkül is megállja a helyét, nagyon finom, szaftos.