2013. október 30., szerda

Oreo keksz házilag

Márton napi lámpás felvonulás lesz a kislányom ovijában, és mondták az óvónők, hogy valamit kéne sütni ez alkalomra...tanakodni kezdtem, mi is legyen, valami különlegesebbel szerettem volna előrukkolni...aztán egészen véletlenül rábukkantam Trollanyunál az Oreo keksz házi készítésének rejtelmeire, és azonnal megvilágosodtam....ezt akarom...!!!!

Tovább nem is gondolkodtam, mi legyen a Márton napi süti, végül a megvalósítása Stahl Judit receptje alapján történt, de az ötlet Trollanyutól jött, ezúton is ezer köszönet érte!!! :-) Csak attól féltem, mi lesz, ha elkészítem, és mire az oviba kerülne, elfogy?? Joggal....:-)

A kenyérsütő géphez van egy kis mérce, amin csészemérő is van, azzal mértem ki a hozzávalókat, két tepsi lett ebből az adagból...

Hozzávalók:

A kekszhez:

1 és 1/4 csésze liszt
1/2 csésze cukrozatlan holland kakaó !!!
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
Csipet só
1/2 csésze porcukor
1/2 csésze sótlan vaj
1 egész tojás

A krémhez:

1/4 csésze vaj
1 csésze porcukor
4 ek tejszín
Pár csepp vanilia  kivonat

Elkészítése:

A krémhez a vajat robotgéppel jól kikeverjük a cukorral, a vanilia kivonattal, és apránként hozzákeverjük a tejszínt. Az elkészült krémet hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a kekszet.

A lisztet összekeverjük a kakaóval, cukorral, szódabikarbónával, sütőporral és a sóval. Hozzátesszük a szobahőmérsékletű vajat és a tojást, és összegyúrjuk a tésztát.


 Négy gombócot gyúrunk belőle, két folpack között egyenként kisodorjuk 3-4 mm vastagra. Hullámos szélű kinyomóval formákat nyomkodunk belőle, a tetejükre mintát nyomunk tetszőleges kisebb formakinyomóval.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 160 fokos légkeveréses sütőben kb 7 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még puhának tűnik, de kihűlve már roppanós lesz...:-)

A krémet kivesszük a hűtőből, nyomózsákba tesszük, és a keksz egyik felére nyomunk belőle egy adagot, majd a másik felét addig nyomjuk rá, amíg a krém eléri a szélét. Ha mindegyiket megtöltöttük, visszatesszük a hűtőbe a kekszeket amíg ismét megdermed a krém.




2013. október 27., vasárnap

Lajcsi szelet

Nagymamámtól kaptam egy kis süteményes füzetecskét, ami csupa-csupa régi jó recepteket tartalmaz...azt lapizgatva bukkantam rá erre a csudafinom sütire.

Elég időigényes, tehat akkor álljunk neki, ha tenyleg ráérünk, de nem bonyolult...Igaz, ami igaz, egyfutásra nekem sem sikerült befejezni, mert nem volt itthon csoki...és el is kellett mennem délután, hazafelé jövet beugrottam a boltba érte, aztán, mire hazaértem, a kiscsalád már vagy a negyedét eltűntette, így csak fél adag csokiból készült az enyémre a máz...kisfiam, ahogy meglátta, majd' kiugrott az etetőszékből, kislányom reggelire is ezt kért, szóval viharos sikert aratott...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

3 ek méz
3 ek kakaó
3 tojás
30 dkg cukor
8 dkg margarin
60 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna

A krémhez:

8 dl tej
1 cs.eper ízű pudingpor
1 cs.vanilia ízű pudingpor
1 cs.csokoládé ízű pudingpor
40 dkg margarin
40 dkg porcukor

A csokimázhoz:

20 dkg tejcsoki
1 dl olaj

Elkészítése:


A mézet, kakaót, tojást, porcukrot és a margarint gőz fölött 5 percig főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Kis időre betesszük a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, ne ragadjon annyira. 

Ez idő alatt elkészíthetjük a krémhez a pudingokat. A tejet három felé osztjuk, és hagyományos módon sűrű pudingokat főzünk belőle. Kihűtjük.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, és három felé osztjuk. Robotgéppel belekeverjük külön-külön a pudingokat.

A tésztát négy részre osztjuk, bőségesen lisztezett gyúródeszkán gáztepsi méretűre sodorjuk. Sütőpapírt teszünk egy felfordított tepsi tetejére és azon sütjük ki egyenként a négy lapot 200 fokos sütőben kb 5 perc alatt darabját.

Sütőből kivéve a tészta meg fog kemenyedni, nemmkell megijedni, majd megpuhul, és nagyon finom lesz...:-) 

Ha kihűltek a lapok, megkenjük a krémmel. 

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, és bevonjuk vele a süti tetejét.




2013. október 23., szerda

Tölcséres

Egy újabb sütés nélküli finomsággal készültem...gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és anyukám elmondása szerint nagyon szerettem, így hat arra gondoltam, itt az ideje, hogy most én készítsem el a gyerekeimnek...:-) 

Hozzávalók:

2 dl tej
2 ek liszt
3 tojás
5 kanál cukor
25 dkg margarin
15 dkg cukor
2 cs.vaniliás cukor
1 cs.ostyalap

Elkészítése:

A tejet a liszttel és a tojás sárgájával gőz fölött simára főzzük. A tojás fehérjéből habot verünk, hozzáadjuk az 5 kanál cukrot és gőz fölött kemény habot verünk.

A margarint kikeverjük a 15 dkg cukorral és a vaniliás cukorral, majd hozzáadjuk a főtt krémet, végül a habot.

A tölcsérekhez az ostyát 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk és gőz fölött tölcséreket hajtogatunk belőle a következő technikával: egy nagy lábost negyedig töltünk vízzel, maj egy kisebb konyharuhát ráterítünk, és egy madzaggal körbekötve odarögzítjük. Arra figyeljünk, hogy a konyharuha ne lógjon le nagyon, nehogy meggyulladjon.

Amikor forr a víz rátesszük az ostya négyzeteket a konyharuhára, és amikor megpuhultak, formázhatjuk a tölcséreket.

Amikor kihűlt a krém is, és a tölcsér is, tölthető...:-)