2014. február 11., kedd

Gumicukor házilag

Pár nap múlva farsang lesz az óvodában és az óvónők kifejezett kérése az volt, hogy valami édeset vigyünk, ne szendvicset, mert azt kapnak amúgy is....

Valami olyat szerettem volna, ami a gyerekek figyelmét felkelti, amit szívesen esznek és amit biztosan nem csinál más...fő a változatosság alapon.

Fogalmam sincs már hogy jött az ötlet, a lényeg, hogy jött...GUMICUKOR...imádják a gyerekek...én már kevésbé....mármint a bolti változatát, Dorka kiütéses lett tőle pici korában, innentől kezdve nem is tartok itthon...persze a házi változata más tészta, abban az van, amit én teszek, innentől kezdve nem kell tartani a kiütésektől és gyerekek körében biztos siker...más meg nem is kell...:-) 

Elkezdtem nézni a netet, és TücsökBogár  oldalán találtam rá a nekem leginkább tetszőre és már nem is keresgéltem tovább...:-) Ezúton is köszönöm szépen, csodás...:)



Hozzávalók:

5 dl szűrt almalé
5 dl szűrt szederlé
5 dl szűrt áfonyalé
5 dl tej + 2 ek cukor+ 1 tk vanilia aroma ( dupla adagot használtam ezekből)
5 zacskó étkezési zselatin+1 a dupla tej miatt
Cukor ízlés szerint


Elkészítése:

A szűrt gyümölcsleveket külön-külön egy-egy edénybe öntjük, ha szükséges cukrot adjunk még hozzá, én tettem a szederhez és az áfonyához 2-2 evőkanállal, az almához egyet. Mindegyikbe belekeverünk egy zacskó zselatint. Az eredeti recept 25 g/ zacskós zselatint írt, de mivel ilyen már nem létezik, a gyártó csökkentette a tartalmát 20 g-ra, ezért az 5 zacskó. A plusz egy zacskóból mindegyikbe öntöttem még 5 g-ot. 

Folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük. Nem forraljuk!!! 18x18-as tálakba öntjük őket és hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy dermedjen.


2x2 cm-s kockákra vágjuk és egy nagyobb méretű 23x23 cms tálba tesszük őket.


Felmelegítjük a tejet a cukorral, vanilia aromával és a zselatinnal.Az eredeti recept fél liter tejet írt, nekem kevés lett, így a tejből és a belevalókból dupla adag kellett. Folyamatos kevergetés mellett lehűtjük. Ez lényeges, mert ha ráöntjük melegen a zselékockákra, fel fogja olvasztani. Amikor kihűlt, ráöntjük a zselékockákra. Ismét megy a hűtőbe egy éjszakára.


Másnapra már kellőképpen megdermed, így hozzákezdhetünk a darabolásához...:-) Először is egy kenőkést körbehúzunk a szélénél, ott, ahol a gumicukor érintkezik az edénnyel, majd kb 10x10-es kockánként kivesszük az edényből.(Én tortalapáttal nyúltam alá, hogy ne törjön)



A kockákat keresztben elvágjuk tortavágó késsel kb egy cm vastag szeletekre. Ezeket a szeleteket szintén tortavágó késsel kb 1x1 cm-s kockákra vágjuk.



Próbálkoztam először kicsi formakinyomóval, de aztán rájöttem, hogy nem túl jó ötlet, egyrészt, mert időigényes, másrészt pedig sok lesz a leeső sallang. Igaz, hogy ipari mennyiség, és Botika menet közben már lecsekkolta, falta a sallangokat, de egyszerűbb és gyorsabb volt kockázni...így is marad belőle itthonra bőven...:-) 








2014. február 10., hétfő

Rózsafánk

Idegen tollakkal ékeskedem...na, jó, azért annyira nem is idegen, hiszen ez az én drága kislányom remekműve...:-) 

A hétvégén farsangi fánksütést rendezett az ovi, korlátozott létszámban lehetett részt venni, így hamar gyorsan jelentkeztünk, hogy véletlenül se maradjunk le, nagyon szeretjük az ilyen programokat...:-) 

Dorka német nemzetiségi oviba jár, nagyon sok hagyományőrző programot szerveznek, ezeken mindig szívesen veszünk részt...ezúttal sváb nénik segítségével készítették ezeket a nagyon szép és finom rózsafánkokat...a receptet azonnal hoztam...:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 tojássárgája
2 dl tejföl
Csipet só
1 mk cukor
2 ek rum

A sütéshez:

Étolaj

A forgatáshoz:

Fahéjas porcukor

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd pihentetés nélkül lisztezett gyúródeszkán kb 3 mm vékonyra sodorjuk.

Kiszúró formával virágokat szaggatunk belőle. A megmaradt tojásfehérjével lekenünk egy virágot, ezzel ragasztjuk rá a második virágot, amit szintén lekenünk tojásfehérjével és ráteszünk még egy virágot. A közepét együtt kiszúrjuk. Ugyanígy járunk el a többinél is.

Bő forró olajban mindkét felét aranybarnára sütjük.





2014. február 7., péntek

Aranygaluska vanilia sodóval

Azt mondják, az ember ízlése állandóan változik...ezúttal is bebizonyosodott, mekkora igazság is ez. Sosem voltam igazából oda az aranygaluskáért, talán ezért is volt, hogy ritkán szerepelt az étlapunkon.

Ma anyukám kérésére sütöttem, és az igazság az, hogy úgy nekiestünk, hogy még melegében a felét eltűntettük. Fantasztikusan finom lett!!

Mostantól másként gondolok rá, és biztosan gyakrabban fogom sütni is...:-) 


Hozzávalók:

A tésztához:

45 dkg liszt
Csipet só
2 tojás sárgája
Fél citrom reszelt héja
4 ek cukor
250 ml tej
4 dkg élesztő
5 dkg olvasztott margarin

A forgatáshoz:

15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
7 dkg olvasztott margarin


Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt a tészta többi hozzávalójához öntjük és jó alaposan bedagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.


Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra sodorjuk. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Lekenjük olvasztott margarinnal. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. Az így kapott pogácsákat megforgatjuk először olvasztott margarinban, majd darált cukros dióban, és a tortaformába tesszük őket szellősen egymás mellé.


Két rétegben tesszük bele a pogácsákat. A maradék diót rászórjuk a tetejére.


180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt sütjük meg.



Vanilia sodóval, vagy borsodóval tálaljuk. Én ma a gyerekek miatt a vanilia sodó mellett döntöttem.:-)