2014. március 6., csütörtök

Keksztekercs

Nem tudom miért van ez, de ha nincs ebéd utánra desszert, hiányérzetem van, és addig túrom a szekrényt, qmíg nem bukkanok valami édességre...nem kell sok, csak mégis annyi, hogy édesen zárjuk az ebédet. Így voltam ezzel tegnap is, úgyhogy eldöntöttem, ha törik, ha szakad, ma készítek valamit. Kicsit zsúfoltak a napjaim, ezért nem csináltam belőle nagy ügyet...keksztekercs lett...tíz perc alatt kész lettem, és nyugodtan neki tudtam állni az egyéb feladataimnak...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
2 ek holland kakaó
2 dkg olvasztott margarin
1 ek sárgabarack lekvár
1 dl kávé
Kevés tej, hogy könnyen gyúrhatóvá váljon...én 10 ml-t tettem bele

A krémhez:

10 dkg margarin
10 dkg porcukor
5 dkg kókuszreszelék
1 tk vanilia aroma

A tetejére:

Kókuszreszelék

Elkészítése:

A kekszet a cukorral és a kakaóval alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt, az olvasztott margarint, a kávét és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. Én 10 ml-t használtam fel.

A krémhez a cukrot és a kókuszreszeléket összekeverjük, majd a puha margarint és a vanilia aromát is hozzáadjuk és robotgéppel elkeverjük.

Egy nagyobb darab alufóliát kiterítünk, megszórjuk kókuszreszelékkel. Rátesszük a közepére az összegyúrt tésztát és téglalap alakúra sodorjuk. Rákenjük a krémet, majd az alufólia segítségével a hosszabbik oldala mentén óvatosan feltekerjük.

Meg egyszer alaposan megszórjuk kókuszreszelékkel, betakarjuk az alufóliába és hűtőben pihentetjük pár órát.


2014. március 3., hétfő

Kakaós vizes-olajos piskóta

Tavaly a mascarponés csokitortámnál készítettem először ezt a tésztát, és már akkor nagyon megtetszett, nagyon finom, jó az állaga, nem morzsálódik és elkészíteni is könnyű. A Tofiffee tortánál is ezt használtam és valószínűleg amikor majd kakaós piskótát kell sütnöm, rá esik majd a választásom, így arra gondoltam, megérdemel egy önálló bejegyzést.:-)

Hozzávalók:


2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Elkészítése:

Robotgéppel habosra keverjük a tojást a cukorral, majt az oldalánál belecsurgatjuk az olajat és a vizet. Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.










2014. március 2., vasárnap

Tofiffee torta

Megálmodtam az idei tortaszezon első tortáját...az ünneplés sajnos elmaradt, mert a kis ünnepeltünknek közbejött valami. Én azonban már kitaláltam ezt a tortát, és ezt meg is osztottam a családdal...erre Dorka lányomnak az a remek ötlete támadt, hogy attól még megsüthetem...:-) 

Íme az én Tofiffee tortám:

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A karamell krémhez:

1 cs vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tej
10 dkg margarin

A csokis krémhez:

1 cs vaniliás pudingpor
3 dl tej
3 ek cukor
1o dkg tejcsoki

A harmadik réteghez:

20 dkg nutella
5 dkg aprított pörkölt mogyoró

A díszítéshez:

16 db Tofiffee
5 dkg aprított pörkölt mogyoró

Elkészítése:

Elkészítjük a tortalapokat. A lisztet a sütőporral és a kakaóval elkeverjük. A tojást a cukorral habosra keverjük robotgéppel, majd oldalt óvatosan hozzáadjuk az olajat és a vizet.  Beleforgatjuk a kakaós lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A másik tortalapot ugyanígy készítjük el.

Először a karamellás krémet főzzük. A pudingport összekeverjük 3 evőkanàl cukorral és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. 3 evőkanál cukrot karamellizálunk, felöntjük a maradék tejjel. Amikor felolvadt a pirított cukor, belekeverjük a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még forrón belekeverjük a margarint. Félretesszük, amíg kihűl és közben többször megkeverjük.

Jöhet a csokis krém: a pudingport elkeverjük a cukorral, felöntjük 1 dl tejjel, csomómentesre keverjük. A maradék tejbe beletördeljük a csokit és felforraljuk, közben beleolvad a csoki. Hozzáöntjük a pudingot és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még forrón belekeverjük a margarint. Félretesszük hűlni, közben párszor megkeverjük.

A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, amikor kihűlt, zacskóba tesszük, és sodrófával összetörjük. Nem akartam aprítógéppel, mert az túl apróra darálja.

A kihűlt piskóta lapokat kettévágjuk. Így négy lapot kapunk. Az alsót megkenjük olvasztott nutellával, rászórjuk a darált mogyorót, rátesszük amásodik lapot. Erre jön a karamell krém. Egy kicsit hagyjunk meg belőle a díszítéshez. Rátesszük a harmadik lapot. Lekenjük a csokis krém 3/4-ével. A maradék csokis krémmel burkoljuk a tortát.megszórjuk a mogyoróval, maradék karamell krémmel és Tofiffe-vel díszítjük.