2014. március 15., szombat

Medvehagymás párnácskák

Végre, végre, végre....itt a medvehagyma szezon!! Már vártam, mert nagyon szeretjük...szerencsére nem messze tőlünk van egy klassz medvehagyma lelőhely, ahol minden szezonban feltankoljuk az egy évre elég mennyiséget.

Ez most eredetileg pogácsának indult, de aztán mégsem szaggattam ki, inkább nekiestem derelyevágóval...:-)  végüli is mindegy is, íze ugyanolyan, és mindenkinek nagyon, de nagyon tetszett.:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
1 tojás
1,5 dl tejföl
Csipet cukor
2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

12 dkg reszelt sajt
3 kisebb főtt tört krumpli
1 csokor medvehagyma

A tetejére:

1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk a margarint, majd a tojást és a cukros élesztős tejfölt és bedagasztjuk a tésztát. A liszt minőségéhez igazítsuk a szükséges tejföl mennyiséget úgy, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Nekem kb 1,5 dl kellett. Duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, vékonyra sodorjuk, majd megszórjuk reszelt sajttal, a kihűlt főtt tört krumplival és a felaprított medvehagymával. Hajtogatjuk. Alulról felfelé félig, felülről lefelé ráhajtjuk. Jobbról befelé félig, majd balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az előzőhöz hasonlóan hajtogatjuk. 4-szer ismételjük a hajtogatást.

Utána ujjnyi vastagságúra sodorjuk, tojással lekenjük, késsel berácsozzuk a tetejét. Derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.



2014. március 12., szerda

Bacon-ös koszorú

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy gyorsan kellett valami finom harapni való...akár váratlan vendégek miatt, akár időhiány miatt.  Ezekre az esetekre remek megoldás a ma délelőtt megálmodott bacon-ös koszorúm...:-) 

Valami sósra vágytam, de dagasztani nem értem rá, így leveles tészta mellett döntöttem...

Hozzávalók:

1 cs. fagyasztott leveles tészta (50 dkg)
12 szelet bacon szalonna
1 tojás a kenéshez

A tetejére:

Szezámmag

Elkészítése:

A leveles tésztát felolvasztjuk, vékony téglalapra sodorjuk. Ráteszünk a szélére egy bacon szeletet és derelye vágóval körbevágjuk a bacon mentén a tésztát. Felcsavarjuk, és a két végét összeérintjük. A többivel is ugyanígy járunk el. Összesen 12 db koszorú lesz ebből az adagból.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.

200 fokos sütőben 20 percig sütjük.


2014. március 9., vasárnap

After Eight szelet

Egyik bevásárlás alkalmával menta kivonatra bukkantam a boltban, és akkor jött az ötlet, hogy kitalálok valamit, amihez jó lesz...az volt benne a csodaszép, hogy akciós is volt, így aztán hamar lecsaptam rá...

Igazából majd tortát szeretnék hamarosan sütni belőle, ezt most amolyan főpróbának készítettem, hogy jó lesz-e így, vagy módosítani kell-e rajta valamit...:-) 

Még szerencse, mert apró porszem került a gépezetbe...nem volt itthon, csak egy zacskó puding, így a másodikat liszttel helyettesítettem...igen, kevés volt a liszt, ês híg lett...nem nagy gond, teszek bele zselatint...no, az is hiánycikk volt, így esztétikai probléma merült fel...inkább most, mint a tortánál...ezért a főpróba.:-)

Ez a recept kiválóan alkalmas ilyen állaggal egy pohárdesszertnek.

Ízre?? Mennyei, isteni, csúcs, szuper, legújabb kedvenc!!! Fantasztikus!


Hozzávalók:

A tésztához:


4 tojás
16 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg kakaópor
2 kk sütőpor
4 ek olaj
4 ek víz

A krémhez:

1 cs. Vaniliás puding
2 púpos ek liszt
6 ek cukor
6 dl tej
25 dkg margarin
30 dkg mascarpone
3 kocka étcsoki összetörve
1 tk menta kivonat

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

A piskótához a cukrot és a tojást robotgéppel habosra keverjük. A szélénél apránként belekanalazzuk az olajat és a vizet, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélwlt közepes méretű tepsibe öntjük, 180 fokon kb 20 perc alatt megsütjük. Amíg hűl, elkészítjük a krémet is.

A pudingport, lisztet és a cukrot kevés tejjel kikeverjük, a maradék tejet felforraljuk. Beleöntjük forráskor a pudingot, és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint, lehűtjük.

Amikor hideg, belekeverjük a mascarponét, a darabolt csokit és a menta kivonatot.

A tésztát félbevágjuk, megtöltjük a krémmel.

Mivel kissé lazábbra sikeredett ez a krém, így egy szögletes jénaiba tettem a tészta alját, erre öntöttem rá a krémet, majd következett a tészta második fele.

Elkészítjük a csokimázat. Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal és elkenjük a süti tetején.