2014. március 20., csütörtök

Mákos búrkifli

Hetek óta mákos búrkiflire vadászok a pékségekben...sikertelenül. Aztán ma reggel vásárolni voltunk Botikával és az egyik helyi nagy bevásárlóközpontban végre találtam. De amikor jobban szemügyre vettem rájöttem, hogy nem ő az, akit keresek...be lehetett látni a közepébe és hát mit mondjak?? Nyomokban mák félét tartalmazhat.....talán ez rá a legtalálóbb kifejezés...Nagy volt a csalódás, de innen jött az ötlet: majd én sütök, és abban nem nyomokban lesz töltelék, az biztos...:-) 

Mivel időhiányban voltam, így friss leveles tésztát vettem...sajnos mennyiségre fele annyi, mint a fagyasztott, de nem kell olvasztgatni és sodorni, csak kitekerni, felvágni és már tölthető is...villámgyorsan elkészültem vele...végre itt a várva várt mákos búrkiflim....:-D 



Hozzávalók:

1 cs. friss leveles tészta

A töltelékhez:

5 dkg mák
5 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
2 tojás fehérje

A tetejére:

1 tojás sárgája
Pici tej

Elkészítése:

A mákot a kristálycukorral ledaráljuk. A tojásfehérjét robotgéppel félkeményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot és tovább verjük, amíg fényes kemény tojáshabot kapunk. Óvatosan belekeverjük a mákot.

A leveles tésztát kitekerjük. 8 téglalapra vágjuk. Mindegyik közepére máktölteléket teszünk, majd óvatosan félbehajtjuk a tésztát, a szélét jó alaposan lenyomkodjuk, visszahajtjuk, hogy ne folyjon ki, majd félbe hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket, tetejüket pici tejjel elkevert tojássárgájával kenjük le.

180 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2014. március 18., kedd

Churros

Tegnap ebéd után hiányérzetem támadt...elfogyott ugyanis a hétvégén az összes süti, így nem tudtam édességgel zárni az ebédet...kínomban már zabkekszet ropogtattam, de az nagyon nem ugyanaz...:-) 

Így aztán, hogy ma véletlenül se járjak így már időben gondolkodóba estem, hogy mit is készítsek a mai ebéd zárófogásaként?

Aztán eszembe jutott a churros...évek óta nem sütöttem, nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon, de nagyon finom....



Hozzávalók:

6 dkg vaj
2,5 dl tej
2 tk cukor
Csipet só
125 g liszt
4 tojás

A sütéshez:

Étolaj

A forgatáshoz:

Fahéjas porcukor

Elkészítése:

A tejet a vajjal, cukorral és a sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg elválik az edény falától.

A tojásokat egyenként ütjük bele, miközben robotgéppel folyamatosan elkeverjük.

A tésztát csillagcsöves habzsákba tesszük, forró bő olajba kb 10 cm-s darabokat halmozunk bele. Időnként megforgatjuk, hogy mindkét oldala egyenletesen aranybarnára süljön.


A kész fánkocskákat szűrőlapáttal kivesszük az olajból, papírtörlőre tesszük, hogy lecsöpögjön, még melegen fahéjas porcukorban megforgatjuk.





2014. március 16., vasárnap

Mascarponés karamell szelet

Ennek a süteménynek reggel még úgy álltam neki, hogy fogalmam nem volt, mi lesz belőle...elkezdtem, és vitt a lendület.:-) 

Végül olyan sikere lett, hogy a csokimáz megkötését sem tudta kivárni a család, mondták, hogy gyorsan fotózzak, amíg még van mit...mert később nem biztos, hogy marad...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg liszt
2 kk sütőpor
4 dkg kakaó
16 dkg cukor
4 tojás

A krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6+4 ek cukor
5 dl tej
10 dkg margarin
25 dkg mascarpone

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

A tésztához a cukrot a tojással robotgéppel habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval alaposan elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport elkeverjük 6 evőkanál cukorral és csomómentesre keverjük kb 1 dl tejjel. 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, majd amikor már szép barna, felöntjük a maradék 4 dl tejjel. Ha elolvadt a karamell és forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a margarint. Lehűtjük, közben néha-néha keverünk rajta egyet.

Amikor kihűlt, belekeverjük a mascarponét. Az időközben kihűlt tésztát félbe vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal és rákenjük a tetejére. Amikor megkötött, szeletelhető.