2014. május 24., szombat

Mentás csokis keksz

...ami így első ránézésre igen nagy hasonlóságot mutat a pöffeteg keksszel, de, ropogósabb. Trollanyu oldalán találtam rá, és mivel imádjuk a mentás sütiket és ipari mennyiségben terjed a kertben, így egy percet sem gondolkodtam rajta, elkészítem-e...? Naná...:-) A családom és jómagam nagy örömére. Isteni finom, köszönjük, Trollanyu!:-) 

Hozzávalók:

15 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
2 ek holland kakaó
3 ek apróra darabolt borsmenta levél
1 egész tojás
12 dkg cukor
8 dkg vaj
10 dkg csokoládé
2 kocka étcsoki pici darabokra törve

Porcukor a forgatáshoz

Elkészítése:

A vajat a csokival alacsony lángon felolvasztjuk, a többi hozzávalóval együtt jó alaposan elkeverjük, majd a hűtőben pihentetjük 15 percet.

Diónyi gombócokat formázunk belőle, porcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ne szorosan egymás mellé, mert szét fognak terülni...:-) 

180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. 20 db keksz készül ebből a mennyiségből, mentarajongó társaimnak érdemes dupla adaggal próbálkozni...:-D 


2014. május 17., szombat

Egyszerű sós kifli

Soknak tűnik, mert kiadós, mégis mindig pillanatok alatt eltűnik. Ma legénybúcsúra sütöttem, az volt a kérés, hogy ipari mennyiségben készüljön...azt hittem 1 kg lisztből az lesz...tévedtem...:-)  Már ebédre melegében eltűnt a fele, és hol van még az este?



Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dl tej
1 tojás
4 tk só
Pici cukor az élesztő felfuttatásához
7,5 dkg élesztő
1,5 dl víz
50+10 ml olaj

A belsejébe:

Kb 20 dkg margarin

A tetejére:

1 tojás
Só/köménymag/napraforgó mag

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót. Az élesztőt egy pohár langyos cukros tejben felfuttatjuk. A maradék tejet, tojást, vizet, 50 ml olajat végül az élesztős tejet is a liszthez adjuk, és jól kidolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk. A végén hozzáöntjük a 10 ml olajat is és beledagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

6 gombócot formálunk belőle.Pihentetjük 10 percet. A képen látható vastagságú kört sodrunk belőlük.8 cikkre vágjuk. Az így kapott háromszögek mindegyikébe egy darabka margarint teszünk, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük őket, tetejére szórhatunk durva szemű sót, köménymagot, napraforgó magot.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.





2014. május 15., csütörtök

Tündérsüti

Nagyon mutatós, habkönnyű sütemény, omlós linzer-szerű tésztával, ami talán lehetne kicsit vékonyabb, bár ez eggyel nagyobb tepsimérettel könnyen orvosolható, illetve az én ízlésemhez valamivel több cukrot is elbírna...de ez csak a prototípus volt...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg puha margarin
20 dkg porcukor
5 tojás sárgája
Csipet só
50 dkg liszt
1 cs.sütőpor

A krémhez:

2 cs.puncs puding
8 ek cukor(ízlés szerint lehet több is)
5 dl tej
450 g tejföl
5 tojás fehérje
1/2 citrom héja
1 tk rum aroma

Elkészítése:

Először a krémet készítjük el. Főzünk egy sűrű pudingot, amibe még forrón belekeverjük a tejfölt, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, végül a citrom héját és a rum aromát.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben elkészítjük a tésztát.

A margarint a cukorral robotgéppel habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, és kézzel összegyúrjuk.Puha, könnyen kezelhető tésztát kapunk. 60-40% arányban ketté választjuk, majd a nagyobbik darabot 24x38-as tepsibe nyomkodjuk. Erre öntjük a krémet. A tetejére a maradék tésztából rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a tetejét.

40 percig sütjük, ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges, letakarhatjuk közben sütőpapírral, nehogy megégjenek a rácsok a tetején.Ne ijedjünk meg, ha 40 perc után még hibbog a krém, ahogy hűl, meg fog szilárdulni.

Másnap szépen szeletelhető.