2013. szeptember 11., szerda

Lángos

Ma a magyar konyha egyik, számomra gyöngyszemét készítettem, az a fajta kelt tészta,amiből határtalan mennyiséget el tudok pusztítani...ez nálunk családi vonás...imádunk enni, és addig eszünk, amíg előttünk van, ami nem egy egészséges dolog, de hát, mint tudjuk, enni olyan jó...:)

Bár, őszintén szólva nem találkoztam még olyannal, aki nem szerette volna...hát lehet ezt nem szeretni?

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2,5 dl tej
fél csomag élesztő
1 kávéskanál cukor
1 csapott evőkanál só
olaj a sütéshez

Elkészítése:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz, és addig dagasztjuk, amíg egy könnyű hólyagos tésztát kapunk. Pihentetjük egy fél órát.

Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és kb fél cm vastagra sodorjuk. Késsel, kb 10x10-es kockákra vágjuk fel, és további negyed órát pihentetjük.

Az olajat felhevítjük egy lábosban.  A lángos kockáinkat egyenként kézzel kicsit nyújtjuk, majd kifordítva az olajba tesszük, hogy jó hólyagos legyen...

Ízlés szerint, sóval, sajttal, tejföllel tálaljuk...




Gondolatok a következő nagy tortakészítési projekthez

Már csak egy hét...egy hét, és a pici fiam egy éves lesz. Nagyon kemény egy év van a hátunk mögött, de ő mindenért kárpótolt, rengeteg sok örömöt és boldogságot kaptam tőle a viszontagságokkal teli hétköznapokon, neki mindig sikerült bearanyoznia a napomat, bármennyi fájdalom is ért...elég volt hozzá egyetlen mosoly is, vagy látni azt, hogy napról napra mennyit fejlődik, mennyit ügyesedik, és mi minden újdonságot tanul hónapról hónapra...

Eltelt egy év, már hónapok óta töröm a fejem, hogy milyen tortával kedveskedhetnék neki, mi lenne az, aminek a legjobban örülne, és akárhogy is nézem, egyetlen dolog van,amit mindennél jobban imád: ő Sanyi, az alvócimborája, aki egy plüss csacsi.

Így hát arra jutottam, hogy nem kérdés, hogy Sanyi-tortát készítek, csacsi sütési projekthez kezdek. Az egyik lényeges kérdés kipipálva, az, hogy mi, az már tiszta...csakis Sanyi....

A következő fontos momentum, az a tészta kérdése...erre találtam a jómúltkor egy forró vizes piskóta receptet 6 tojásból, viszonylag nagy adag lesz, nagy tepsiben pont elfér, a hozzá való Sanyi-sablon már készen is áll...

Még két lényeges dolog van, az egyik a bevonat, a másik a krém....

A bevonat tekintetében a nyújtható cukormázat ezúttal elvetem...elég macerás lenne, és több zacskó is kéne, arról nem beszélve, hogy nem túl könnyű vele dolgozni, hamar megszárad, töredezik. Kizárásos alapon tehát nem marad más hátra, mint újból fondant gyártásba kezdek. Találtam egy viszonylag könnyebbnek tűnő fondant  receptet, megpróbálom...

Maradt tehát a krém kérdése, amivel egyenlőre még nem tudok mit kezdeni, de folyamatosan gondolkodom, nem bíznám a véletlenre, hogy vagy sikerül, vagy nem, mert hát mégiscsak egyszer egy éves az ember gyermeke...:)


Botika és az ő Sanyija


Mese almás, azaz almás pite, ahogyan mi szeretjük

Az almás pite nagyon sokáig nem tartozott a kedvenc sütijeim közé, megettem, de valahogy nem volt az igazi... aztán amikor megtaláltam ezt a receptet, rájöttem, hogy mi az, ami igazán jóvá és szerethetővé teszi ezt a süteményt: a vékony és ropogós omlós tészta...és nem utolsó sorban a rengeteg sok alma, ami a tészta vastagságának többszöröse...

Hozzávalók:

Tésztához::

30 dkg liszt
12 dkg margarin
fél sütőpor
2 egész tojás
10 dkg cukor
csipet só

Töltelékhez:

2 kg reszelt alma
15 dkg cukor
1 púpos evőkanál fahéj

Tetejére:

1 tojás
5 dkg cukor

Elkészítése:

A sütőporral elkevert lisztbe belemorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát.

2 részre osztjuk, közepes tepsi méretűre sodorjuk az egyik  gombócot, ezután sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük tökgyaluval, jó erősen kinyomkodjuk, és rátesszük a tésztára. Tetejére szórjuk a cukrot és a fahéjat, majd erre jön a második kinyújtott tésztalap.

A tetejét megkenjük tojással, megböködjük, rászórjuk a cukrot.

200 fokra előmelegített sütőben kb fél órán át aranybarnára sütjük.