2013. szeptember 23., hétfő

Magos graham cipócska

Csak próbaképp sütöttem...ezért gondoltam, hogy megpróbálok egy kisebb kenyérke sütésével...

Hozzávalók:

20 dkg BL55 liszt
10 dkg graham liszt
10 dkg kovász
1 dkg élesztő
1 tk só
210 ml langyos víz
1 ek zabpehely
1 ek napraforgómag
1 ek szezámmag

Elkészítése:

Reggel kimérjük a lisztet, a közepébe belecsorgatjuk a kovászt, rámorzsoljuk az élesztőt. Kicsit megkeverjük, majd konyharuhával letakarva pihentetjük 5-6 órát szobahőmérsékleten.

A dagasztást ezúttal is kenyérsütővel végezzük, a többi hozzávalóval együtt.

Amikor bedagasztott sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű paraszttálban kelesztjük, amíg duplájára nő /ebben is fog majd sülni egy ideig/ Fél óra múlva bevágjuk a tetejét.

Sütőt 230 fokra kapcsoljuk. Ha megkelt a kenyerünk, megszórjuk magokkal a tetejét, megpermetezzük vízzel, letakarjuk sütőpapírral, amit előtte szintén lepermeteztünk vízzel...

Kb fél órát sütjük így, ezután sütőpapírt levesszük róla, és kivesszük a paraszt tálból, rácson sütjük még kb fél órát.

Sütőből kivéve vízzel lepermetezzük, rácson hűtjük...




2013. szeptember 21., szombat

Keleti csemege

Egy nagy kedvencemet készítettem el ma...igazából sütést nem igényel, és villámgyorsan elkészíthető...a karamellt kedvelőknek, mint amilyenek mi is vagyunk kihagyhatatlan nyalánkság...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg cukor
50 dkg dió
2 egész tojás +1 tojás sárgája
20 dkg vaj ( nem margarin)
1 csomag ostyalap
1 tábla tortabevonó
3 dkg margarin

Elkészítése:


Kikészítünk mindent előre, hogy kéznél legyen, mert a cukor karamellizálásánál gyorsan kell majd dolgoznunk...

A dió felét ledaráljuk, a másik felét durvára törjük sodrófával, aprítógéppel, vagy ami épp kéznél van.

A cukrot karamellizáljuk, amikor már világosbarna, belekeverjük a vajat és a darabos diót. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tojásokat, és a darált diót.

Ez lesz a töltelék, ezzel töltjük meg az ostyákat. 1 csomagban 6 lap van, ketté választjuk, és mindkettőt megtöltjük 2 emelet vastagon.

A tetejére tortabevonót olvasztunk margarinnal.




2013. szeptember 19., csütörtök

Krumplis vekni

Maradt még egy sütésre való tejsavóm...dagasztottam már belőle kelt tésztákat, és nagyon finom, könnyű lett tőle. Most már itt volt az ideje, hogy kipróbáljuk, milyen is vele a kenyér.

És mivel krumplis kenyeret is csak paraszt cipó formájában sütöttem, úgy gondoltam, hogy ma megpróbálok egy krumplis veknit.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
1 dkg élesztő
10 dkg krumpli
270 ml tejsavó
2 tk só

Elkészítése:

Reggel kimérjük a lisztet, beletesszük a kovászt, élesztőt, és a főtt, de már kihűlt tört krumplit.Ujjunkkal kicsit összekeverjük, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten pihentetjük min.5-6 órát.

Azután bedagasztjuk géppel. A dagasztás végeztével lisztezett gyúródeszkán veknit formálunk belőle, majd sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük, amíg duplájára nő.

Kb 45 perc elteltével a tetejét bevágjuk, és bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra. Amíg az felmelegszik, a veknink a bevágás mentén kinyílik.

A jénai és a kenyér tetejét is megpermetezzük kicsi vízzel, és  mehet a sütőbe. 45 percig tetővel, majd azt levéve további 15 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon...:-)

Sütőből kivéve vizes ecsettel lekenjük, rácsra tesszük...