2013. szeptember 27., péntek

Sajtos rúd

Ez az egyik régi kedvenc sós receptem...rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető, szinte elronthatatlan! És az eredmény? Önmagáért beszél! Csak ajánlani tudom!:-) 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
2 dkg élesztő
10 dkg sajt
2 tk só
Bors, ízlés szerint
Tejföl, amennyivel össze tudjuk gyúrni

A tetejére:

1 tojás
5 dkg sajt

Elkészítése:


A margarint a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzàadjuk a többi hozzávalót, és összegyúrjuk. Egy órát pihentetjük szobahőmérsékleten. 

Kisodorjuk kb fél cm vastagra, majd derelyevágóval 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Tetejét lekenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben szalmasárgára sütjük.


2013. szeptember 26., csütörtök

Az igazi fehér kenyér

Mostanában már szinte naponta sütök kenyeret, próbálom finomítgatni a mama féle alapreceptet, mert hát akármilyent is próbáltam, mindig oda jutottam, hogy  a mamáé a legjobb, abból kell kiindulni, és azt variálni ezzel-azzal, de az arányokra és az összetevőkre nagyon kell ügyelni, hogy azon ne változtassunk...:-) 

Igazából maga a kenyér nagyon finom, már-már tökéletesnek mondható, de magamat ismerve addig úgysem nyugszom, amíg teljesen tökéletes nem lesz.

Így aztán az összetevőkön csak annyit változtattam, hogy a 270 ml langyos vízet megosztottam, 70 ml langyos tejre és 200 ml langyos vízre. A többi hozzávalón és az elkészítés módján nem változtattam.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
1 dkg élesztő
70 ml langyos tej
200 ml langyos víz
2 tk só

Elkészítése:

A lisztet kimérjük, belekeverjük a kovászt és az élesztőt és 5-6 órát pihentetjük szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva.

5-6 órával később kenyérsütő géppel bedagasztjuk a tésztát, majd veknit formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt jénaiban kelesztjük. 30 perc után pengével bevágjuk a tetejét, és pihentetjük további 30 percet.

A jénai és a kenyér tetejét is lepermetezzük vízzel, 230 fokra felmelegített sütőben sütjük 1 órát. Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácsra téve hűtjük.




2013. szeptember 24., kedd

Mascarponés csokitorta

Apukám szülinapja lesz a napokban...mivel én vagyok a tortafelelős, ismét törni kezdtem a fejem egy neki tetsző tortán. Ami bevallom, nem volt egy egyszerű feladat, mert elég konzervatív ízlése van, így különleges ízeken nem gondolkodhattam....végül arra jutottam, hogy maradok egy egyszerű csokitortánál, azzal nagyon nem lőhetek mellé...a múltkori zsúrtortából úgyse nagyon jutott neki...nehezményezte is...:)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A krémhez:


100 g étcsokoládé
6 tojás
150 g cukor
200 g vaj ( nem margarin)
1 zacskó vaniliás cukor
250 g mascarpone

A díszítéshez:

3 doboz mogyorókrémmel töltött ostyarúd
1 szelet narancs
Csokoládéval bevont puffasztott rizs
2 m selyemszalag

Elkészítése:

Először elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt. 

Elkészítjük a krémet is. A reszelt csokit, tojásokat és a cukrot jól összekeverjük, gőz fölött besűrűsítjük állandó kevergetés mellett. Megvárjuk, amíg kihűl, néha keverünk rajta egyet-kettőt. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és robotgéppel habosra keverjük. Végül belekeverjük a mascarponét, de ezt már keverő kanállal, nem robotgéppel.

Félbevágjuk a tésztákat és megkenjük krémmel. Úgy osszuk be a krémet, hogy 3 rétegre kell, hogy elég legyen, valamint a tetejére és az oldalára is maradjon.

Ha összeállt a torta, körberakjuk ostyarúddal, megkötjük a szalaggal, és díszítjük a tetejét.