2013. október 27., vasárnap

Lajcsi szelet

Nagymamámtól kaptam egy kis süteményes füzetecskét, ami csupa-csupa régi jó recepteket tartalmaz...azt lapizgatva bukkantam rá erre a csudafinom sütire.

Elég időigényes, tehat akkor álljunk neki, ha tenyleg ráérünk, de nem bonyolult...Igaz, ami igaz, egyfutásra nekem sem sikerült befejezni, mert nem volt itthon csoki...és el is kellett mennem délután, hazafelé jövet beugrottam a boltba érte, aztán, mire hazaértem, a kiscsalád már vagy a negyedét eltűntette, így csak fél adag csokiból készült az enyémre a máz...kisfiam, ahogy meglátta, majd' kiugrott az etetőszékből, kislányom reggelire is ezt kért, szóval viharos sikert aratott...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

3 ek méz
3 ek kakaó
3 tojás
30 dkg cukor
8 dkg margarin
60 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna

A krémhez:

8 dl tej
1 cs.eper ízű pudingpor
1 cs.vanilia ízű pudingpor
1 cs.csokoládé ízű pudingpor
40 dkg margarin
40 dkg porcukor

A csokimázhoz:

20 dkg tejcsoki
1 dl olaj

Elkészítése:


A mézet, kakaót, tojást, porcukrot és a margarint gőz fölött 5 percig főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és összegyúrjuk. Kis időre betesszük a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, ne ragadjon annyira. 

Ez idő alatt elkészíthetjük a krémhez a pudingokat. A tejet három felé osztjuk, és hagyományos módon sűrű pudingokat főzünk belőle. Kihűtjük.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, és három felé osztjuk. Robotgéppel belekeverjük külön-külön a pudingokat.

A tésztát négy részre osztjuk, bőségesen lisztezett gyúródeszkán gáztepsi méretűre sodorjuk. Sütőpapírt teszünk egy felfordított tepsi tetejére és azon sütjük ki egyenként a négy lapot 200 fokos sütőben kb 5 perc alatt darabját.

Sütőből kivéve a tészta meg fog kemenyedni, nemmkell megijedni, majd megpuhul, és nagyon finom lesz...:-) 

Ha kihűltek a lapok, megkenjük a krémmel. 

Gőz fölött megolvasztjuk a csokit az olajjal, és bevonjuk vele a süti tetejét.




2013. október 23., szerda

Tölcséres

Egy újabb sütés nélküli finomsággal készültem...gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és anyukám elmondása szerint nagyon szerettem, így hat arra gondoltam, itt az ideje, hogy most én készítsem el a gyerekeimnek...:-) 

Hozzávalók:

2 dl tej
2 ek liszt
3 tojás
5 kanál cukor
25 dkg margarin
15 dkg cukor
2 cs.vaniliás cukor
1 cs.ostyalap

Elkészítése:

A tejet a liszttel és a tojás sárgájával gőz fölött simára főzzük. A tojás fehérjéből habot verünk, hozzáadjuk az 5 kanál cukrot és gőz fölött kemény habot verünk.

A margarint kikeverjük a 15 dkg cukorral és a vaniliás cukorral, majd hozzáadjuk a főtt krémet, végül a habot.

A tölcsérekhez az ostyát 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk és gőz fölött tölcséreket hajtogatunk belőle a következő technikával: egy nagy lábost negyedig töltünk vízzel, maj egy kisebb konyharuhát ráterítünk, és egy madzaggal körbekötve odarögzítjük. Arra figyeljünk, hogy a konyharuha ne lógjon le nagyon, nehogy meggyulladjon.

Amikor forr a víz rátesszük az ostya négyzeteket a konyharuhára, és amikor megpuhultak, formázhatjuk a tölcséreket.

Amikor kihűlt a krém is, és a tölcsér is, tölthető...:-)






2013. október 20., vasárnap

Apple pie

Kaptunk egy nagy rekesz almát, és azon túl, hogy a gyerekek falják simán is, próbálkozom különböző variációkkal, hogy minél változatosabb sütiket csináljak belőle, mielőtt tönkremenne...

A héten hallottam erről a receptről, és kedvet kaptam, hogy tegyek egy próbát...azt kell mondjam, nem bántam meg...sőt...valami óriási!!! Nagyon finom! Igaz, hogy gyömbér most nem volt itthon, így fahéjjal helyettesítettem. Legközelebb kipróbálom gyömbérrel is!:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

230 g liszt
140 g hideg vaj
90 g cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
Pár csepp víz

A töltelékhez:

1 kg alma/ több féléből vegyesen elkészítve finomabb/
5 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Fél kk őrölt gyömbér /fahéjjal helyettesíthető/

A tetejére:

1 tojás sárgája
2 zacskó vaniliás cukor

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, magházát kivesszük, majd cikkekre vágjuk. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, gyömbért, citromhéjat, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a tésztát.

A tészta hozzávalóit robotgép dagasztójával jól összedolgozzuk. A tésztát megfelezzük. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy piteformát ki tudjunk bélelni vele.

A kihűlt tölteléket beletesszük, kinyújtjuk a másik tésztát is, és letakarjuk vele az almát. A széleit jól lenyomjodjuk.

Lekenjük tojás fehérjével, megszórjuk vaniliás cukorral, villával megböködjük a tetejét, 150 fokos légkeveréses sütőben 40-50 percig aranybarnára sütjük.