2014. április 13., vasárnap

Mentás tekercs

Kigondoltam mára egy süteményt...aztán, mivel már hajnalban kenyeret dagasztottam, hogy legyen reggelink, és még az ebéd sehol sem volt, úgy döntöttem, mást választok, valami gyorsabbat. Így aztán a piskóta tekercs mellett döntöttem...gyors is, finom is, de mégsem olyan hétköznapi ezzel a mentás töltelékkel...:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
Fél cs.sütőpor
1 ek holland kakaó

A krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
3 ek cukor
3 dl tej
Fél kockamargarin
1 tk menta kivonat
15 g csokiforgács

A tetejére:

20 g étcsoki
20 g vaj
Csokis tortadara


Elkészítése:

A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük.( én nem választom szét a tojás fehérjét és a sárgáját...így egyszerűbb és így is gyönyörűséges lesz) óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amikor kivettük a sütőből, nedves konyharuhára tesszük, feltekerjük vele, majd kitekerjük és deszkán hűtjük.

Elkészítjük a krémet. A pudingot és a cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd beleöntjük a pudingot. Sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint. Amikor kihűlt, belekeverjük a menta kivonatot és a csokiforgácsot. Megtöltjük vele a piskótát és feltekerjük.

A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, rákenjük a tetejére, majd megszórjuk tortadarával.



2014. április 12., szombat

Kincsre leltem a minap...

....méghozzá hatalmas kincsre. Kezembe került nagymamám ősrégi süteményes könyve, amiből gyerekkoromban valami csodálatos dolgokat alkotott. 

Mai napig emlegetjük egy-egy süti kapcsán, hogy finom-finom, de a mama milyen finoman tudta készíteni...

A titok egyik nyitja most előkerült...a másik a sok-sok gyakorlás és csak reménykedni tudok benne, ogy egyszer talán majd én is tudok olyan mesés finomságokat készíteni úgy, ahogyan ő...sok-sok évvel ezelőtt...:-) 



2014. április 8., kedd

Pudinggal töltött fahéjas cukros rúd

Már jó ideje szemezgettem Limara oldalán ezzel a finomsággal, de csak most sikerült a tettek mezejére lépnem. Végül a hajtogatási módszer volt az, amit ellestem, a recept és a töltelék a megyek a fejem után módszerrel született...:-) 

Kicsit nagyra sikerültek, legközelebb kisebbeket gyártok majd...de amúgy ízre rendkívül finom, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki!



Hozzávalók:

A tésztához:


50 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
Csipet só
3 dkg élesztő
1 tojás 
3 dkg margarin
Fél citrom reszelt héja

A töltelékhez:

2 cs.vaniliás puding
6 ek gyümölcscukor
6 dl tej

A tetejére:

5 dkg olvasztott margarin
5 ek cukor
1 ek fahéj

Elkészítése:

Először a pudingot készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Összekeverjük a pudingot a gyümölcscukorral, majd egy kevés tejjel felöntve simára keverjük. A többi tejet felforraljuk és belekeverjük a pudingot. Sűrűre főzzük.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk. Jól kezelhető, könnyű tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára dagasztjuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 8 felé osztjuk a tésztát. ( így utólag lehet 16 felé is, mert kissé nagyok lettek) gombócokat formázunk belőlük.

Ovális formára sodorjuk a gombócokat. Kb középtájba teszünk egy nagy evőkanálnyi pudingot, majd alulról ráhajtjuk a tésztát. Széleit is visszahajtjuk. A tészta felső részét derelyevágóval beirdaljuk, és ráhajtjuk a töltelékes kupacunkra.




Az összes gombócot így készítjük el. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 180 fokos sütőben 15 perc alatt sütjük meg. Még melegében megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk fahéjas cukorral.