2014. május 25., vasárnap

Almás piskóta

Amikor Botonddal megyek vásárolni a helyi hiperbe, nem tudunk elmenni a zöldséges mellett anélkül, hogy ne kelljen almát venni neki. Ezért hát előfordul, hogy felhalmozódik az alma készletünk...:-) Így volt ez a múlt héten is...mivel elég meleg van ahhoz, hogy hamar tönkremenjen, így arra gondoltam, süti lesz belőle...íme:

Hozzávalók:

A tésztához:

5 ek cukor
5 tojás
5 ek liszt
Fél cs.sütőpor

Az almás réteghez:

Kb 1 kg alma
6-6 ek cukor
Fahéj
Gyömbér
Őrölt szegfűszeg ízlés szerint

A krémhez:

2 cs.vaniliás puding
6 dl tej
6 ek cukor
2 tk rum aroma
20 dkg margarin

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felszeleteljük. Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleszórunk 6 ek cukrot, amit karamellizálunk. Egy sorban rátesszük az almaszeleteket, rászórunk 6 ek cukrot. Ízlés szerint fahéjjal, gyömbérrel és őrölt szegfűszeggel ízesítjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amíg elkészítjük a piskótát.

5 tojásból piskótát készítünk, majd kivesszük az almát a sütőből és ráöntjük a tetejére a tésztát. Szépen elegyengetjük, és visszatesszük még kb 20 percre. 

Elkészítjük a pudingos krémet.Összekeverjük a pudingport a cukorral és felöntjük kevés tejjel.Csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Még forrón hozzákeverjük a margarint és a rum aromát.

Az almás piskótát úgy vesszük ki a tepsiből, hogy az alma legyen felül, erre kenjük rá a még forró krémet. Tetejét fahéjjal szórjuk meg.


2014. május 24., szombat

Mentás csokis keksz

...ami így első ránézésre igen nagy hasonlóságot mutat a pöffeteg keksszel, de, ropogósabb. Trollanyu oldalán találtam rá, és mivel imádjuk a mentás sütiket és ipari mennyiségben terjed a kertben, így egy percet sem gondolkodtam rajta, elkészítem-e...? Naná...:-) A családom és jómagam nagy örömére. Isteni finom, köszönjük, Trollanyu!:-) 

Hozzávalók:

15 dkg liszt
1/2 tk sütőpor
2 ek holland kakaó
3 ek apróra darabolt borsmenta levél
1 egész tojás
12 dkg cukor
8 dkg vaj
10 dkg csokoládé
2 kocka étcsoki pici darabokra törve

Porcukor a forgatáshoz

Elkészítése:

A vajat a csokival alacsony lángon felolvasztjuk, a többi hozzávalóval együtt jó alaposan elkeverjük, majd a hűtőben pihentetjük 15 percet.

Diónyi gombócokat formázunk belőle, porcukorba forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ne szorosan egymás mellé, mert szét fognak terülni...:-) 

180 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. 20 db keksz készül ebből a mennyiségből, mentarajongó társaimnak érdemes dupla adaggal próbálkozni...:-D 


2014. május 17., szombat

Egyszerű sós kifli

Soknak tűnik, mert kiadós, mégis mindig pillanatok alatt eltűnik. Ma legénybúcsúra sütöttem, az volt a kérés, hogy ipari mennyiségben készüljön...azt hittem 1 kg lisztből az lesz...tévedtem...:-)  Már ebédre melegében eltűnt a fele, és hol van még az este?



Hozzávalók:

1 kg liszt
5 dl tej
1 tojás
4 tk só
Pici cukor az élesztő felfuttatásához
7,5 dkg élesztő
1,5 dl víz
50+10 ml olaj

A belsejébe:

Kb 20 dkg margarin

A tetejére:

1 tojás
Só/köménymag/napraforgó mag

Elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sót. Az élesztőt egy pohár langyos cukros tejben felfuttatjuk. A maradék tejet, tojást, vizet, 50 ml olajat végül az élesztős tejet is a liszthez adjuk, és jól kidolgozzuk. Lágy tésztát kell kapnunk. A végén hozzáöntjük a 10 ml olajat is és beledagasztjuk. Duplájára kelesztjük.

6 gombócot formálunk belőle.Pihentetjük 10 percet. A képen látható vastagságú kört sodrunk belőlük.8 cikkre vágjuk. Az így kapott háromszögek mindegyikébe egy darabka margarint teszünk, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük őket, tetejére szórhatunk durva szemű sót, köménymagot, napraforgó magot.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.