2014. augusztus 13., szerda

Botika barackos ricottás "Barna" tortája

Mintha tegnap lett volna, hogy Botika első szülinapi tortáját sütöttem...azóta eltelt egy év, és már a második szülinapját ünnepeljük!:-)

Ezúttal is sok munkát fektettem bele, saját formával, saját recepttel készültem. A forma mi más is lehetne, mint Sanyi mellett a második legjobb cimbi, ő Barna...sütőpapírra lerajzoltam Barna fejét, úgy, hogy egy közepes méretű tepsibe beleférjen, kivágtam, és ez lett a sablon...izgatottan vártam a reakcióját, a kis arcát, az örömét, amikor meglátja! Nem tudom, melyikünk volt boldogabb?:-)

A két krém harmóniája valami fantasztikus volt! Nagy sikert aratott mindenki körében.

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
16 dkg cukor
16 dkg liszt
2 kk sütőpor
4 ek víz
4 ek olaj

A csokis piskótához:

4 tojás
16 dkg cukor
12 dkg liszt
4 dkg holland kakaó
2 kk sütőpor
4 ek víz
4 ek olaj

A krémhez:

2,5 dl habtejszín
10 dkg cukor
3 kis sztracsatellás görög joghurt
2 cs.vaniliás cukor
25 dkg ricotta
1 cs.zselatin fix ( ha nem kötne meg kellőképpen, lehet +1 cs.)

Az őszibarack zseléhez:

4 nagy őszibarack
10 dkg cukor
2 cs.vaniliás pudingpor
Szükség esetén 1 cs.zselatin fix

A bevonásához:


Kb 10 dkg margarinól+5 dkg cukorból vajkrém
3 cs. Marcipán massza
A színezéshez kakaópor

Elkészítése:

Hagymányos módon elkészítjük a két piskótalapot. Egy közepes méretű,sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

A krémek közül először a barackzselét készítjük el. A barackot meghámozzuk, botmixerrel pépesítjük. Hozzáadunk egy csomag pudingot és a cukrot, amivel felfőzzük. Amennyiben nem elég sűrű, mehet bele még egy zacskóval. Nem tudom, hogy vajon a nagy meleg miatt, vagy nagyon leveses volt a barack, de nekem kellett bele még egy zselatin fix is a tökéletes állag eléréséhez. Amíg hűl, és sűrűsödik, elkészítjük a ricottás krémet.

A tejszínt felhabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a joghurtot, vaniliás cukrot, majd óvatosan belekeverjük a ricottát. Végül hozzákeverjük a zselatin fixet.

Amikor kenhetőek a krémek, kettévágjuk a megformázott tortalapokat. Az alsó lap egy kakaós lesz, erre kenjük a ricottás krém felét. Erre egy vaniliás tortalap kerül, amire ráhalmozzuk, majd egyenletesen szétoszlatjuk a barack zselét. A tetejére a másik vaniliás krémet helyezzük. Erre jön a maradék ricottás krém, végül a kakaós piskóta másik fele.

Mielőtt felkerül rá a marcipán, vékonyan lekenjük vajkrémmel, amihez a margarint picit megolvasztjuk. Csak annyira, hogy puha legyen, ne folyékony, és robotgéppel a cukorral felhabosítjuk.

Ha ezzel a krémmel vékonyan lekenjük, nem fog "izzadni" a tortán a marcipán.

Legvégül színezzük a marcipánt, én most barnát választottam, amihez kakaóport használtam. Porcukrozott deszkán kinyújtjuk és befedjük vele a tortát.





2014. augusztus 3., vasárnap

Túrós pohárdesszert

Még egy ünnep közeleg nálunk...jövő héten kisebbik porontyom kettő éves lesz.Voltam is nagy gondban tortaügyben, mert valahogy nem jött az ihlet. Feltettem magamnak a kérdést:mit szeretnék? Könnyű, laza, krémet. Dorka tortájának nagy sikerére való tekintettel, ebből indultam ki, természetesen változtattam rajta egyenlőre még csak fejben...

Viszont, most is, mint általában a nagyobb tortaprojekteknél, főpróbát tartok. Ezért készült ma el ez a mai pohárdesszert, ami önmagában is megállja a helyét...:-)

Hozzávalók:

2 dl habtejszín
3 ek cukor
1 cs. vaniliás cukor/vanilia aroma
25 dkg ricotta
25 dkg sztracsatellás görög joghurt
1 cs. zselatin fix
5 db lime-os túrórudi

Elkészítése:

A tejszínt a cukorral felverjük, belekerverjük a ricottát, és a joghurtot, végül a zselatin fixet.

A túrórudikat szeletekre vágjuk. Poharakba teszünk belőlük pár darabot, majd kanalazunk rá a krémből. Felváltva tesszük bele a túrórudit a krémmel.

Úgy osszuk be a túrórudikat, hogy a tetejére maradjon 1-1 szelet.



2014. július 19., szombat

Dorka emeletes szívtortája (epres-joghurtos és csokis)

Az év legnagyobb tortaprojektje ez most nekem,mert Dorci szülinapi zsúrt rendez, amire jó sok kis barátját meghívta, és az volt a kívànsàga, hogy szív tortát süssek. Hát igen, ő már elég nagy ahhoz, hogy különleges kívánságokkal álljon elő, és többnyire meg is teszi. Ezúttal sem érte be egy egyszerű szív tortàval....emeletes legyen. 

Akkor még nem tudtam, mire vállalkozom...merthogy Dorka az év legmelegebb napján született, és azóta is ez időtájt van mindig a legmelegebb....a zselé nem akart megkötni, a csokikrém nem tudott lehűlni, a sütő ment...200 fok a lakásban, szóval embert próbáló feladat volt...


Hozzávalók:

A kis piskótához:

3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
1 tk sütőpor

A nagy piskótához:

15 tojás
15 ek cukor
15 ek liszt
1 cs.sütőpor

A csoki krémhez:

15 dkg cukor
6 tojás
10 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj (nem margarin)

A joghurtos mascarpone krémhez:

2 dl habtejszín
4 dl vaniliás joghurt
25 dkg mascarpone
4 ek cukor
2 cs.zselatin fix

Az eper zseléhez:

45 dkg eper
15 dkg cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
1 cs.vaniliás pudingpor

A bevonáshoz:

15 dkg margarin
4 ek porcukor
Fondant

Elkészítése:

3, illetve 15 tojásból piskótàt sütünk. Nekem van egy kisebb méretű szív alakú tortaformàm, ebben sütöttem ki a 3 tojásosat. Ennek a formájához igazodva nagyobb méretűt rajzoltam sütőpapírra, 3s a 15 tojásosat egy gáztepsiben sütöttem, majd körbevàgtam a formàt.

A krémek közül először a csokisat készítjük el, mert annak hűlnie kell, ami valljuk be, nem egy egyszerű mutatvàny ebben a hőségben...

Gőz fölött állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a cukrot,tojást és a reszelt csokit.Amíg hűl, néha keverünk rajta, majd robotgéppel a vajat is beletéve felhabosítjuk.

Robotgéppel felverjük a tejszínt, amikor màr majdnem kemény, beletesszük a cukrot. Óvatosan elkeverjük benne a joghurtot és a mascarponét, végül mehet bele a zselatin fix. Amikor megkötött, ràkenjük a nagyobbik szív tortalap alsó részére.

Közben elkészítjük az eperzselét. Mivel már lecsengett az eperszezon, így csak a fagyasztóból tudtam eperhez jutni, amit direkt erre az alkalomra tettem félre.Ráöntötjük a pudingport, és folyamatosan kevergetve besűrűsítjük. Mivel fagyasztott enged jócskán levet, ezzel számoljunk. A végén keverjük bele a cukrot.

Amikor lehűlt, rákenjük ezt a masszát a mascarponés krémre. Végül rátesszük a másik tortalapot.

A kisebb szívet megtöltjük a csokis krémmel.

Ahhoz, hogy szépen be tudjuk vonni fondant-nal,vajkrémmel kell lekenni a tortát.Jól megtapad rá, és nem fog megfolyni.

Az elkészítése nagyon gyors és egyszerű, robotgéppel felhabosítjuk a margarint a cukorral és már kenhetjük is körbe vele a szivecskéket.

A fondant-t porcukrozott deszkán kisodorjuk, bevonjuk vele a tortát. Tetszőlegesen díszítjük.