2015. június 13., szombat

Parasztcipó tönkölyliszttel

Idejét nem tudom, mikor sütöttem utoljára kenyeret, már nagyon hiányzott, de fogyókúra szempontjából nem túl előnyös ...Néha azért lehet kivételt tenni...mint például ma.:-) 

Ismét az egyszerűbb oldaláról közelítettem a sütéshez, hiszen hirtelen ötlet volt, így se öregtésztám, se kovászom nem volt, maradtam hát a jól bevált bajor parasztkenyér lisztkeveréknél...



Hozzávalók:

50 dkg bajor parasztkenyér lisztkeverék
10 dkg tönkölyliszt
350 ml víz

Elkészítése:

A liszteket összekeverjük, majd felöntjük a langyos vízzel. Simára dolgozzuk a tésztát. 10 percet konyhapulton pihentetjük, majd ismét alaposan átdagasztjuk. Cipót formázunk belőle.

Kelesztőkosárban, vagy annak híján egy konyharuhával bélelt tálban kelesztjük kb egy órát.

A sütő aljába tesszük a samot téglát, majd 250 fokra melegítjük a sütőt. Amíg felfűt, a megkelt kenyeret alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Bevágjuk szikével.

Ha a sütő felfűtött, bepermetezzük vízzel, majd a deszkáról a kőre csúsztatjuk a kenyeret.

10 percet sütjük 250 fokon, majd visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra és további 50 percet sütjük.

Sütőből kivéve lepermetezzük a kenyeret, rácsra tesszük.





2015. június 7., vasárnap

Meggyes túrótorta liszt és cukor nélkül

Mivel még mindig kitartóan fogyókúrázom, így viszonylag ritkán sütök mostanság. Az édességet viszont nagyon szeretem....sajnos....így olyan finomságokat keresek, ami kevésbé hízlalós...már, ha van ilyen...😀

A neten keresgélve találtam rá egy receptre ITT és ezt variáltam át csöppet. Természetesen cukorral és más gyümölccsel is elkészíthető, a meggyszezonra tekintettel én most ezt tettem bele.



Hozzávalók:

50 dkg túró
4 tojás
18 dkg fruktóz
225 ml Hulala
1 cs. vaniliás pudingpor
Csipet só
4 ek búzadara
1 tk vanilia aroma
Fél citrom reszelt hélya
30 dkg magozott meggy+2 ek fruktóz+1 tk rum aroma+1 tk fahéj

Elkészítése:
A magozott meggyet megszórjuk a cukorral,fahéjjal és a rum aromával, összekeverjük, és így hagyjuk állni, amíg a tortát elkészítjük.

A robotgép üstjébe beleütjük a tojásokat és a túróval együtt kb öt percig keverjük. Ezután hozzáadva a fruktózt és a tejszínt további 5 percig keverjük. Közben a többi hozzávalót egy tálban összekeverjük,majd a masszához adjuk és csomómentesre keverjük.

Vajazott lisztezett közepes tortaformába öntjük, rászórjuk a meggyet és 170 fokra előmelegített sütőben kb egy órát sütjük. Akkor jó, ha a közepe már nem hibbog. Célszerű félidőnél sütőpapírral letakarni, mert a fruktózos sütik szeretnek megégni.


2015. május 30., szombat

Sokmagvas svéd ropogós kenyér

Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel  Mókuslekvár oldalán, ma végre eljutottam a kivitelezésig. Azt hittem minden hozzávaló van itthon, de tévedtem, így apróbb módosítással sütöttem meg. 1 dl napraforgómag helyett kb 20 ml-vel kellett gazdálkodnom, amit kipótoltam 80 ml darálatlan mákkal. Illetve saját ízlés szerint fűszerezem némi borssal és fokhagyma granulátummal.



Hozzávalók:

125 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g tönkölybúza liszt
45 g zabpehely
1 dl lenmag
1 dl szezámmag
20 ml napraforgómag
80 ml darálatlan mák
1,5 tk só
1,t tk fokhagyma granulátum
1 tk őrölt fekete bors
1  dl olaj
2 dl víz

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy műanyag tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, összekeverjük, majd 30 percet pihentetjük.

Két gombócot gyúrunk belőle. A gombócot sütőpapírra tesszük. A sütőpapír széleit visszahajtjuk, ráteszünk egy másik sütőpapírt és a két sütőpapír között kisodorjuk. Így, hogy a széleit visszahajtogattuk, nem lesz cakkos a kenyerünk széle.

25x25-ös négyzetet sodrunk belőle. A felső sütőpapírt levesszük róla, és derelyevágóval 5x5-ös négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral együtt ráhúzzuk egy tepsire, majd 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük. A másik gombócot ugyanígy készítjük el.

Amikor kihűlt, jól záródó műanyag dobozba tesszük. Bár őszintén szólva az első tepsinek nem volt ideje kihűlni, melegében nekiestünk, és elpusztítottuk.

Közben azért készítettem pár fázisfotót: