2015. július 4., szombat

Szilvás-mascarponés pohárkrém gyümölcscukorral

A legnagyobb kánikula elején járunk, kinek van kedve ilyenkor még jobban fűteni az amúgy sem hűvös lakást a sütő bekapcsolásával?...nekem sincs, viszont édesség az hiányzik ha nincs, így ma egy könnyű pohárkrém mellett döntöttem.

Hozzávalók:

23 dkg szilva
2 ek fruktóz
1 ek főzős vaniliás pudingpor
Fahéj
Őrölt szegfűszeg
Rum aroma
Csipetnyi őrölt gyömbér
25 dkg mascarpone
2 pohár görög joghurt (sztracsatellás)
2 dl habtejszín+2 ek fruktóz

Elkészítése:

A szilvát felkockázzuk, nyeles serpenyőbe öntjük, megszórjuk ízlés szerint fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, rum aromát locsolunk rá, illetve egy csipet őrölt gyömbért. Ezzel óvatosan bánjunk, mert intenzív fűszer. Rászórjuk a pudingpost és állandó keverés mellett közepes lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Lehűtjük.

Közben a mascarponét a joghurttal elkeverjük, a tejszínt habosra verjük és hozzáadjuk a 2 evőkanál fruktózt, maja óvatosan a joghurtos masszához keverjük.

Poharakba kanalazzuk felváltva a szilvás zselével. 5 adag lett ebből a mennyiségből, 4 pohár+1 bébitányér biztonsági okokból, hogy a család legkisebb tagja se maradjon ki a finomságból...;-) 


2015. június 15., hétfő

Vaniliás krémtúró házilag

Gyerekkorom egyik nagy kedvence a vaniliás krémtúró, és a gyerekeim is nagyon szeretik, így aztán nem volt kérdéses, hogy elkészítem-e, amikor rátaláltam a neten. Az eredeti recept innen. Ezúton is köszönet érte!:-) 

Villámgyorsan elkészíthető, sütőt nem kell hozzá kapcsolni, ami ebben a nagy melegben nem elhanyagolható érv, nagyon finom, jah és diétás verzióban is elkészíthető. Mivel még mindig kitartóan fogyórúrázom, így hamarosan el is készítem és természetesen be is mutatom majd.:-)  De addig is itt az eredeti....



Hozzávalók:

2 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 csapott ek vaniliás pudingpor (főzős)
2 dl tej
25 dkg túró
1 cs. burbon vaniliás cukor

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral egy kicsit felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingport és egy löttyintésnyi tejet. A maradék tejet a vaniliás cukorral felforraljuk. Amikor forr, hozzáöntjük a pudingos masszát, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű állaga nem lesz. Lehűtjük, majd a már kihűlt masszába keverjük az áttört túrót, végül botmixerrel pépesítjük.


2015. június 14., vasárnap

Jeges kávé

Ismét egy kis kitérőt teszek a sütögetésből,hiszen itt a kánikula....hoztam egy finom jeges kávét, ami a forró nyári napok elengedhetetlen kelléke! Kinek ne esne jól a nagy melegben egy hűsítő finomság?



Hozzávalók:

4 adag présszókávé
1 pohár hideg tej
Cukor/édesítőszer ízlés szerint

Elkészítése:

A lefőzött presszókávét jégkockatartóba öntjük.



Megvárjuk, hogy lehűljön annyira, hogy hűthető legyen. Ekkor fagyasztóba tesszük.
Amikor megdermedt, elkészítjük a jegeskávét. Egy pohár tejet íz!és szerinti mennyiségben édesítünk cukorral, vagy édesítőszerrel. Hozzáadunk annyi "jégkockába zárt kávét", amilyen erősre szeretnénk a frissítőt. Én 4-et használtam fel 3 dl tejhez.