2015. augusztus 7., péntek

Gesztenyés-mandulás piskóta

.....ami igazából nem is piskóta, viszont kiváló tésztája lehet formatorták tésztájának, mert nagyszerűen formázható. A másik dolog pedig, ami szintén nem mellékes, hogy fantasztikusan finom, akár egymagában is megállja a helyét. Ahogy kisült és levágtam a széleit, a gyerekek úgy rápörögtek, hogy menekítenem kellett...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
6 tojás
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1 tk sütőpor

Elkészítése

A margarint a cukorral, majd a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is, és krémesre keverjük. Végül belekeverjük a sütőporos, darált mandulás lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt 37x22 cm-s tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.



2015. július 18., szombat

Sárgabarackos sajttorta

Megint eltelt egy év....pici lányom nyolc éves lett. Az idén az volt a kívánsága, hogy csokitortát süssek....már ki is találtam, hogy milyen legyen, aztán újragondoltuk a történetet, miután megint nagyon nagy hőséget jósoltak. A nagy melegben senki nem eszi a töményebb sütiket,  így egy könnyűbb tortát álmodtam meg a picilánynak.
Idén sem volt egyszerű dolgom, mert kb dupla adag zselatin fixxel tudott csak megkötni aminek meg kellett a nagy meleg miatt.



Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A sajtkrémhez:

40 dkg natúr sajtkrém
2 dl tejszín
15 dkg cukor
2 marék csokiforgács
2 cs.zselatin fix

A barackos krémhez:


50 dkg felkockázott sárgabarack
1 cs.vaniliás pudingpor
0,5 dl víz
15 dkg cukor
2 dkg vaj

A bevonáságoz:

20 dkg sajtkrém
10 dkg cukor
Fél cs. zselatin fix

A díszítéshez:

3 cs. Bonbonetti
2 m selyemszalag
3 szem sárgabarack
Csokiforgács

Elkészítése:

A barackos zselét készítjük el először. A felkockázott barackot egy serpenyőbe tesszük, ráöntjük a vizet, majd a pudingport és alacsony lángon sűrűre főzzük. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a cukrot is. Lekapcsoljuk a gázt alatta és belekeverjük a vajat. Lehűtjük.



Elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt.

Végül jöhet a sajtkrémsajtkrém. A Lidlben kapható 1 kg-s kiszerelésben vödrös natúr sajtkrém, azt használtam. A sajtot a cukorral elekeverjük, hozzáadjuk a csokiforgácsot, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. 2 csomag zselatin fixxel sűrűsítjük.

A tortalapokat kettévágjuk. A sajtkrémet 2 részre osztjuk. Az egyik részét az első tortalapra kenjük, rátesszük a másodikat, amire a barackzselé kerül. Erre jön a harmadik lap, amire ismét mascarponés krém jön.Erre tesszük az utolsó tortalapot.



 A torta bevonásához összekeverjük a sajtot a cukorral és a zselatin fixxel, és amint megdermedt, körbekenjük vele a tortát. A szélére csak annyi kell, hogy rátapadjon a bonbonetti amivel körbekerítjük. A tetejét sárgabarack szeletekkel és csokiforgáccsal díszítjük.


2015. július 12., vasárnap

Lúdláb

Gyerekkoromban a párizsicsúcs volt a kedvenc sütim. Mindig azt kértem a cukiban és anyuék sosem értették, hogy miért szeretem ennyire ezt a tömény süteményt? Igazából én sem, egész egyszerűen csak szerettem és szeretem a mai napig is és minden olyan sütit, ami párizsi krémmel van. Köztük a lúdláb is.

Az elkészítése kicsit macerás, így viszonylag ritkán kerül az étlapra, egyszerűbb megvenni, mint megsütni, de a házi azért mégiscsak más....:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
1 ek holland kakaó
1/2 cs.sütőpor

A párizsi krémhez:

2 dl tejszín
20 dkg cukor
25 dkg vaj (nem margarin)
10 dkg kakaópor

A krémbe:

10 dkg magozott meggy

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

Először a párizsi krémet készítjük, mert azt hűteni kell. A cukrot a tejszínnel felforraljuk, és 7-8 percig főzzük. Beletesszük a vajat és erős lángon további 5 percig főzzük. Közben a vaj is beleolvad. Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport.  Hűtőbe tesszük. Amikor kihűlt és megdermedt, robotgéppel felhabosítjuk.

Elkészítjük a piskótát. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A már teljesen kihűlt piskótalapra vékony rétegben rákenjük a krém egy részét, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Majd rákenjük a maradék krémet.

Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a csokimáz. Gőz fölött felolvasztjuk az olajjal a csokit, és egyenletesen elkenjük a krém tetején. Visszatesszük a hűtőbe pár órára, utána szeletelhető.