2013. december 1., vasárnap

Félbarna kenyér csökkentett szénhidrát tartalommal

Nagyon szeretem a barna-, félbarna-, rozsos kenyereket, általában graham és teljes kiőrlésű liszttel sütöm az ilyen kenyereimet.

Tartok azonban itthon Norbi update 1-es lisztkeveréket, azt a fajtát, amit egy kilós kiszerelésben árulnak. Ezt eddig kizárólag gyufa tészta gyúrására használtam, most viszont arra gondoltam, kipróbálom vele a kenyeret...és hihetetlenül finom, ropogós a héja, könnyű lyukacsos a belezete, az íze pedig....hmmmm isteni...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg BL55 liszt
10 dkg Norbi update 1 liszt
2 tk só
25 dkg kovász
2 dkg élesztő
70 ml langyos tej
230 ml langyos víz

Elkészítése:

Sütés előtti este kimérjük a liszteket, összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt és belemorzsoljuk az élesztőt.Ujjunkkal kicsit megkutyuljuk, majd konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk reggelig.

Másnap reggel mehet bele a só, víz és a tej. Nem túl kemény, inkább lazább tésztát kell kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd negyed órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán formázzuk. Sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiban duplájára kelesztjük kb egy óra alatt.

Félidőben pengével bevágjuk. Amikor megkelt, lepermetezzük a kenyér és a jénai tetejét és 230 fokos sütőben 45 percig fedővel, majd 15 percig anélkül sütjük.

Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácson hűtjük.







2013. november 30., szombat

Pöffeteg keksz

Nagyon sok helyen találkoztam ezzel a keksszel idén, és mindenki nagyon dícsérte, így aztán muszáj vol nekem is kipróbálnom, hogy felvegyem-e a karácsonyi süti listára.....

Rajta lesz, ebben biztos vagyok...hihetetlenül finom, és rém egyszerű és gyorsan elkészíthető. Ez az a süti, amiből egyből minimum a dupla adagot kell sütni...:-) 

Hozzávalók:

15 dkg liszt
6 dkg kakaópor
Fél csomag sütőpor
20 dkg cukor
Csipet só
1/4 tk gyömbér
1/4 tk vanilia őrlemény
2 tojás
6 dkg vaj
3 púpos ek porcukor

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat a lisztet, sütőport, kakaót, cukrot, gyömbért, vaniliát és a sót jól összekeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat, és hozzáadjuk a felvert tojást. Összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.

Diónyi golyókat formázunk belőle, vastagon megforgatjuk porcukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Szellősen sorakoztassuk őket, mert meg fog duzzadni. 12 db-nál több ne kerüljön egy tepsibe.

200 fokra előmelegített sütőben 12 percet sütjük. Ez idő alatt felveszi a formáját és szepen elreped. Célszerű a tepsiben hűlni hagyni, mert először puha, kihűlés után valik ropogóssá...:-) 



2013. november 28., csütörtök

Adventi mézeskalács füzér

Nyakunkon az advent, ilyenkor minden évben teletömtem a kis adventi meglepis zsebeket Dorkának különféle apróságokkal, amiknek úgy gondoltam örülne...igen ám, de idén duplan kéne mindezt megtennem, hiszen Boti már "nagyfiú" lett, nem maradhat ki...:-) 

Így aztán máson kezdtem el törni a fejem...mézeskalács füzért gyártok nekik, amiből minden nap megesznek egy kis kalácsot és így kerülnek majd napról napra közelebb a várva várt nagy naphoz...teljesen más a korábbi évekhez képest, hiszen magam készítem saját kezűleg mindent beleadva, hogy örömöt okozzak a gyerekeknek...:-)

A recept egyébként a mézeskalács fűszerkeverék zacskójan volt egykoron...azóta lecserelték, ami mostanában kapható a boltban, az mar nem ez...ez az igazi...puha és isteni finom. Ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz, mégsem kell nagyon a tarolása miatt törni a fejünket...még sosem érte meg a karácsonyt...:-) 

Okozott némi fejtörést a kalácsok kidekorálása, mert a tojásfehérje nem jó megoldás, Boti pici szervezete meg nem bírja, így aztán maradtam a fehércsokis megoldásnál...de ha egyik így kapja, akkor már a másik is, elkerülvén ezzel a konfliktusokat...:-)

Aztán amikor elkészültek a megszámozott mézeskalácsok, kitettem őket a teraszra, és pechemre arra járt egy éhes kóbor macska......és igen....lecsapott rá....lenyúlt harom darabot...mázli, hogy volt tartalék vészhelyzetre...:-)




Hozzávalók:

35 dkg cukor
30 dkg rozsliszt
45 dkg búzaliszt
15 dkg méz
6 tojás
1 dkg szódabikarbóna
1 cs. Kotányi Mézessütemény fűszerkeverék

A díszítéshez:

10 dkg jó minőségű fehér csoki
2 ív celofán
1 cs.dekor szalag

Elkészítése:

5 tojást, a cukrot robotgéppel habosra keverjük, közben adagoljuk bele a fűszerkeveréket és apránként a langyosra melegített mézet. A rozslisztet, a búzalisztet és a szódabikarbónát összekeverjük és lassan a habos masszához adjuk. Az így kapott tészta elég ragacsos lesz, tegyük hűtőbe, és pár óra múlva már könnyebb lesz összegyúrni. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, másnap már nagyon könnyű lesz dolgozni vele.

Másnap lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagra nyújtjuk és kisszaggatjuk tetszőleges formákra. Rányomkodjuk 1-24-ig a számokat, lekenjük tojással.





180°-ra előmelegített sütőben kisütjük.

Amikor kihűlt, gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit, süteménydíszítő tollba öntjük, és átírjuk vele a mézeskalácsokba nyomott számokat.





Várunk, amíg megdermed. En másnap folytattam a műveletsort a csomagolással.

A virágnagykerben vettem két ív celofánt és kb 20x20-as négyzetekre daraboltam. Egy ív pont elég volt egy füzérre. Dekor dróttal összetekertük, majd szalagra fűztük, és felkötöttük a konyhába...:-)